Pasifik'teki bilinmeyen NATO boşluğu! Olası Çin-Tayvan savaşında kilit nokta konumunda: O bölge koruma altına alınmalı
Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) şemsiyesi altına giremeyen ABD eyaleti Hawaii dikkatleri üzerine çekiyor. NATO'nun 5. Madde toplu güvenlik garantisi kapsamına girmeyen Hawaii uzmanları giderek daha fazla endişelendiriyor. Hawaii olası Çin-Tayvan savaşında kilit nokta konumunda...
Hawaii, NATO'nun 5. Madde toplu güvenlik garantisi kapsamına girmeyen tek ABD eyaletidir. Bu hassas nokta uzmanları giderek daha fazla endişelendiriyor. Eğer Çin Tayvan'a saldırsaydı, Amerikalıların en önemli askeri üslerinden biri yakınlarda olacaktı.
EN GENİŞ KAPSAMLI İTTİFAK
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün parçası olan ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu 32 ülke "Avrupa'nın veya Kuzey Amerika'nın" saldırıya uğraması durumunda birbirlerini savunmayı kabul ettiği güvenlik ittifakı olarak biliniyor.
ABD EYALETİ AMA NATO KORUMASINDA DEĞİL
Fakat ABD NATO'nun bir parçası olmasına rağmen Hawaii eyaleti, Pasifik Okyanusu'ndaki (Kuzey Atlantik'te değil) konumu nedeniyle şu ana kadar NATO korumasından ayrı tutuldu.
TEK TEHDİT RUSYA'YA DEĞİL
İttifakın teorik kalbi olan toplu savunmanın yanı sıra potansiyel saldırganları caydırmak da önemli bir rol oynuyor. Artık Batı için bir tehdit olarak görülen sadece Rusya değil , aynı zamanda Çin'in büyüyen gücü de giderek düşman haline geliyor ve giderek daha fazla dış politika uzmanı Hawaii'nin Kuzey Atlantik Güvenlik İttifakı'na dahil edilmesi çağrısında bulunuyor.
ÇİN-TAYVAN GERİLİMİNDE KİLİT NOKTA
Bunun arka planında Pekin'in, 23 milyon nüfusuyla ada devleti Tayvan'ı, muhtemelen askeri baskıyla er ya da geç ana rahmine dönecek olan dönek bir eyalet olarak görmesi yatıyor. Eğer bu ABD ile bir çatışmaya yol açacaksa, bu Hawaii'ye saldırılara yol açabilir.
2. DÜNYA SAVAŞINDA JAPONYA'NIN HEDEFİNDEYDİ
Tatil cenneti ABD'nin büyük bir deniz üssü olan Pearl Harbor, İkinci Dünya Savaşı sırasında, yani Japonya'da zaten saldırganların hedefiydi. Japonlar, 1941'deki saldırıda ABD Pasifik Filosunun büyük bir bölümünü ortadan kaldırmayı başardılar. Bu durum Amerika Birleşik Devletleri'nin İkinci Dünya Savaşı'na girmesine neden oldu.
Honolulu'nun kuzeybatısındaki ABD Hint-Pasifik Komutanlığı karargahı da potansiyel olarak askeri bir düşmanın hedefi olabilir. En yüksek komuta ofisi olarak bölgede düzenli olarak konuşlanan tüm ABD birliklerinin komutası altındadır.
ÇİN İÇİN ÇAYDIRICI BİR UNSUR
Eğer Hawaii yeniden saldırıya uğrasaydı, diğer NATO üyelerinin şu anda ABD'ye askeri destek verme zorunluluğu olmayacaktı. CBS News'e konuşan Pasifik Forumu düşünce kuruluşu yöneticisi John Hemmings, NATO'nun Hawaii'yi kapsayacak şekilde genişletilmesinin, Çin'in Tayvan'ı işgal etmesini önlemeye yardımcı olabilecek "bir caydırıcılık unsuru" ekleyeceğini vurguladı.
ABD'NİN HAVA KUVVETLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Hemmings ayrıca 5. Madde'nin Papua Yeni Gine'nin kuzeyinde ve Hawaii'nin 6.000 kilometre batısında yer alan tüzel kişiliği olmayan bir ABD bölgesi olan Guam'ı da kapsaması gerektiğini savundu. Geçmişte Kuzey Kore'nin defalarca tehditleriyle karşı karşıya kalan ada, ABD'nin B-1, B-2 ve B-52 uçaklarını işlettiği Andersen Hava Kuvvetleri Üssü de dahil olmak üzere önemli ABD hava kuvvetleri ve deniz üslerine ev sahipliği yapıyor.
Bombardıman uçakları Hint-Pasifik üzerinden fırlatılabilir. 1898'den beri ABD'nin elinde olan ada, Pearl Harbor saldırısından kısa bir süre sonra 1941'de Japonlar tarafından ele geçirildi. Temmuz 1944'e kadar onların kontrolünde kalacaktı.