Kerkük tehlikede! Nüfus sayımı öncesi skandal: Kente PKK militanları yerleştiriliyor

Kerkük'ün demografik yapısı tehlike altında! Irak'ta yapılacak genel nüfus sayımı öncesi Erbil ve Sülaymaniye'den onbinlerce PKK militanı Kerkük'e getirilmeye başlandı. 

Kerkük'teki kirli oyuna karşı açıklamalarda bulunan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili ve Irak Parlamentosu Türkmen Grubu Başkanı Erşat Salihi, PKK terör örgütü mensuplarının bulunduğu Mahmur Kampı'ndan Kerkük'e nüfus aktarımı yapıldığını açıkladı.

20 ve 21 Kasım tarihinde yapılacak genel nüfus sayımının Kerkük ve Türkmenlere etkisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Erşat Salihi, nüfus sayımı öncesi PKK terör örgütü kontrolündeki Mahmur Kampı'ndan kişilerin Kerkük şehrine yerleştirildiğini söyledi. 

HER GÜN ORTALAMA 100 PKK'LI KERKÜK'E GELİYOR

Bu durumun güvenlik kaygıları yarattığının altını çizen Salihi, her gün ortalama 50 ile 100 kişinin Mahmur Kampı'ndan Kerkük'e getirildiğini vurguladı.

Açıklamalarına devam eden Salihi, söz konusu nüfus sayımının Türkmenlerin Irak'taki varlığı açısından önemli olduğunu belirterek, nüfus sayımının 140. maddenin baz alınarak gerçekleştirilmesini kabul etmediklerini ve bu konuyu Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile paylaştıklarını kaydetti.

Salihi, Kerkük’ün, 2003 öncesinde ve sonrasında demografik değişikliklere uğradığını ifade ederek, bu sürecin terör örgütü DEAŞ sonrası da devam ettiğine dikkat çekti.

MAHMUR KAMPI'NDAN KERKÜK'E

Sözlerine devam eden Salihi, “Son günlerde Mahmur Kampı'ndan kimliği belirsiz kişilerin Kerkük'e yerleşmeleri kuşku uyandırıyor” ifadelerini kullandı.

Bu kişilerin arkasındaki nedenin sorgulanması gerektiğinin altını çizen Salihi, Birleşmiş Milletler (BM) onayıyla getirilen bu kişilerin yerleştirilmesinin yasal olmadığını ve Kerkük’teki durumun ciddi bir endişe yarattığını ekledi.

Salihi ayrıca, "Irak'ta 1957 yılında yapılan nüfus sayımını gerçekçi ve müspet bir sayım olarak kabul ediyoruz." ifadelerini kullandı.

1957 yılından sonraki sayımlar siyasidir ve Kerkük'ü Türk şehri olmaktan uzak tutmuştur ve o sayımlar bizim için geçerli değildir diyen Salihi, "Son günlerde özellikle Mahmur Kampı'ndan kimliği belirsiz kişilerin Kerkük'e yerleşmeleri kuşku uyandırıyor. Nitekim, her gün Mahmur Kampı'ndan Kerkük'e 50 ile 100 kişi getiriliyor. Bunların arkasında kim var? Biz defalarca Kürdistan Yurtseverler Birliğine (KYB) bu tür olaylara destek vermemelerini söyledik. Hele Kerkük'te kuşkulu şekilde bunları yerleştirmek yasal değil. Merkezi hükûmete göre bu kişiler BM onayıyla gelmiş. Geçtiğimiz günlerde PKK terör örgütü Kerkük'te kaç Türkmen'i hedef almıştı? Şuan BM Kerkük Şubesine bile kuşkuyla bakıyoruz. Mahmur Kampı'ndan 20 yaşında bir PKK'lıyı Kerkük'e yerleştirmesinin nedeni nedir?" ifadelerini kullandı.

Kerkük'ün Türk şehri olduğunu ifade eden Salihi, Mahmur Kampı'ndan şehre yerleştirilenlerle ilgili işlem yapılması için hükûmet ve ilgili makamlara çağrı yaptı.

140. MADDENİN GEÇERLİLİĞİ...

İlgili anayasa maddesi, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsü ile ilgili üç aşamalı bir süreci öngörüyor. Bu süreç, demografik değişikliklerin normalleştirilmesi, nüfus sayımının yapılması ve nihayetinde bu bölgelerin merkezi yönetim ya da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile ilişkilendirilmesine dair referandum yapılmasını içeriyor. Bununla birlikte, maddenin hukuki geçerliliği üzerine tartışmalar sürüyor.

Irak genelinde 20 ve 21 Kasım tarihlerinde yapılacak nüfus sayımı ise ülkenin demografik yapısı açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

NÜFUS SAYIMINA MÜDAHALE UYARISI

Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Muhammed Saman ise, sayımda alınacak tüm aile ve fertlere ait bilgilerin Irak Planlama Bakanlığı tarafından ülkenin geliştirilmesi için kullanılacağını aktararak bu sayımın Türkmen bölgelerinin kalkınması için de önemli olduğunu belirtti. 

Nüfus sayımında alınacak sonuçların siyasi amaçlı kullanılamayacağını da hatırlatan Saman, Irak Federal Mahkemesinin 23. maddesine göre ülkede yapılacak her hangi bir sayımın siyasi amaç için kullanılmasını yasakladığına işaret etti.

Öte yandan Irak Türkmen Cephesi gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada vilayetin asıl sakini olmayan birçok ailenin dışarıdan giriş yaptığı, bu yolla Kerkük'ün nüfus yapısının değiştirilmeye çalışıldığı bildirildi. 

Açıklamanın devamında bu ihlallerin genel nüfus sayımının dürüstlüğüne zarar verdiği vurgulanarak "Bu durum, Kerkük’ün kimliğini ve tarihsel olarak bir arada yaşayan bileşenlerinin uyumunu doğrudan tehdit etmektedir." denildi. Açıklamada ayrıca Türkmen şehri Kerkük'teki demografik yapıyı değiştirmeye yönelik girişimlere sessiz kalınmayacağı vurgulandı ve bu ihlaller sonucu oluşabilecek herhangi bir demografik değişiklikten federal hükümetin sorumlu olacağı bildirildi.

Sözlerine devam eden Saman, "Vilayetin asıl sakinlerinden olmayan birçok ailenin, kamuoyunun ve güvenlik güçlerinin gözü önünde açıkça vilayete giriş yaptığı tespit edilmiştir. Bu durum, nüfus yapısına müdahale ederek Kerkük’ün demografik yapısını değiştirme amacı güden bariz bir girişimdir." dedi.

Bu ihlaller, genel nüfus sayımının dürüstlüğüne yönelik açık bir ihlal teşkil etmekte ve sahadaki gerçeklerin çarpıtılmasına yönelik kabul edilemez bir çabayı temsil etmektedir diyen Saman, "Bu durum, Kerkük’ün kimliğini ve tarihsel olarak bir arada yaşayan bileşenlerinin uyumunu doğrudan tehdit etmektedir." ifadelerini kullandı.

Saman ayrıca, "Kerkük’teki demografik yapıyı değiştirmeye yönelik hiçbir girişim karşısında sessiz kalmayacağımızı vurguluyor, bu ihlaller sonucu oluşabilecek herhangi bir demografik değişiklikten federal hükümeti tamamen sorumlu tutuyoruz. Ayrıca, adil bir sayım sürecinin korunması ve Kerkük’ün asıl sakinlerinin nüfus yapısındaki haklarının garanti altına alınması için acil ve kararlı adımlar atılmasını talep ediyoruz." dedi.

"KABUL EDİLEMEZ"

Irak'taki nüfus sayımına ilişkin açıklama yapan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan ise, "Kerkük'ün gerçek nüfusunu ve demografik yapısını değiştirmek amacıyla farklı illerden çok sayıda ailelerin güvenlik güçleri ve kamuoyunun gözü önünde Kerkük'e getirilmesi gibi genel nüfus sayımı süreçlerinde yaşanan bu ihlalleri büyük bir endişe ile takip ediyoruz." dedi.

Sözlerine devam eden Turan, "Yaşanan ihlaller, genel nüfus sayımı sürecinin bütünlüğüne yönelik açık bir tehdit olup, Kerkük'ün kimliğine ve bileşenlerinin bir arada yaşama iradesine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. Bu durum, sahadaki gerçeklerin tahrifine yönelik kabul edilemez bir girişimdir.

Federal hükümet başta olmak üzere tüm ilgili tarafları, nüfus sayımı sürecini kontrol altına almak ve bütünlüğünü sağlamak için sıkı önlemler almaya davet ediyor, saha ekiplerine Kerkük'e mensup olmayan aileleri kayıt altına alma konusunda uygulanan her türlü baskıyı engellemeye çağırıyoruz.

Kerkük'ün demografik yapısını değiştirmeye yönelik her türlü girişim karşısında kayıtsız kalmayacağımızı vurguluyor, yaşanan ihlallerden federal hükümeti sorumlu tutuyoruz." ifadelerini kullandı.

TÜRKMENLERE TARİHİ ÇAĞRI

Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkmenlere nüfus sayımına katılma çağrısı yaptı. Salihi, "Ey Kerküklü hemşehrilerim, Kerküklü soydaşlarım…

Nüfus sayımında milletimiz en güçlü şekilde katılsın. Dışarıdan gelip, kendisini Kerküklü yazdırmak isteyenler moralinizi bozmasın.

1957 yılındaki sayımda Kerküklü olmayanlar, asla Kerküklü sayılmayacaklar.

"YOLSUZLUK YAPANLAR HESAP VERMELİ"

Irak Türkmen Cephesi'nden açıklama

* "Irak Türkmen Cephesi, İçişleri Bakanı'nı, Kerkük İl Emniyet Müdürü ile ilgili acil bir soruşturma başlatmaya davet etmektedir. Bu soruşturmanın amacı, Kerkük Polis Kontrol Noktaları Sorumlusu ile Erbil ve Süleymaniye illerine sınır olan (Çimen, Darmen, Altunköprü) kontrol noktalarından 320 subay ve görevlinin, genel nüfus sayımı yapılmadan bir gün önce gözaltına alınmasına yol açan nedenlerin araştırılmasıdır."

* "Bu işlemi gerekçesiz ve birçok soru işaretine neden olan bir adım olarak görmekteyiz. Özellikle bu durum, binlerce ailenin herhangi bir denetime tabi tutulmadan Kerkük iline girişine ve böylece ildeki genel nüfus sayımı sürecinin güvenilirliğinin etkilenmesine olanak sağlamıştır."

* "İçişleri Bakanlığı'na, soruşturmaların şeffaf bir şekilde tamamlanması ve tüm yolsuzluk yapanların hesap vermesi için gerekli önlemleri alması çağrısında bulunuyoruz."