Japon medyasından dikkat çeken Türkiye analizi! Afrika’da akıllı güç

Japon medyasından dikkat çeken Türkiye analizi! Afrika’da akıllı güç

Türkiye, Afrika kıtasında etkisini genişletmek için büyük altyapı projeleri, askeri teçhizat satışları ve diplomatik faaliyetleri hızlandırmaya devam ederken Japon medyasından dikkat çekici bir analiz geldi. Söz konusu analizde Türkiye’nin Afrika'daki bu girişimi, Çin başta olmak üzere Rusya, Birleşik Krallık ve Fransa gibi yerleşik rakiplerle rekabet etme stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Analizde Türkiye'nin ayrıca büyükelçilik sayısını artırarak ve yerel medya, eğitim ile insani yardım projeleriyle “akıllı güç” stratejisi izlediğine vurgu yapıldı.

Türkiye, Afrika kıtasında etkisini genişletmek için büyük altyapı projeleri, askeri teçhizat satışları ve diplomatik faaliyetleri hızlandırmaya devam ediyor.

Türk inşaat şirketleri, 1970’li yıllarından başından bu yana, Afrika'da demiryolları, havaalanları, yollar ve konut projeleri dahil 91,6 milyar dolar değerinde yaklaşık 2.000 proje tamamlayarak müthiş bir başarıya imza attı.

3 MİLYAR DOLARLIK YENİ ANLAŞMA

Son olarak, Türk inşaat şirketi Yapı Merkezi, 14 Ekim tarihinde Uganda Devleti ile yaklaşık 3 milyar dolarlık Malaba-Kampala Demiryolu Projesi'nin sözleşmesini imzaladı.

Söz konusu anlaşma Türk müteahhitlerin yurt dışında tek başına imzaladığı en büyük projelerden biri olma özelliğini taşıyor.

Türkiye'nin Afrika'daki bu başarısı Japon medyasının dikkatinden kaçmadı. Japonya merkezli Nikke, Türkiye'nin Afrika’daki gücünü artırdığını yazdı. 

TÜRKİYE, ÇİN'İ GERİDE BIRAKTI

Söz konusu analizde Türkiye’nin Afrika'daki bu girişimi, Çin başta olmak üzere Rusya, Birleşik Krallık ve Fransa gibi yerleşik rakiplerle rekabet etme stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.

Amerikan düşünce kuruluşu CNAS’a göre, Türk askeri drone satışları Afrika’da Çin’i geride bıraktı ve Türkiye, Afrika’daki en az iki düzine ülkeye silah ve askeri araç sağlıyor.

TÜRKİYE'NİN 'AKILLI GÜÇ' STRATEJİSİ

Türkiye, sömürge geçmişi bulunmayan ve borç baskısı yaratmayan politikalarıyla Afrika’da olumlu bir ivme kazandı ve bu sayede büyük bir prestij sağladı.

Türkiye ayrıca büyükelçilik sayısını artırarak ve yerel medya, eğitim ile insani yardım projeleriyle “akıllı güç” stratejisi izliyor.