İki Çinli otomobil devinden sonra sıra Japon firmasında! Türkiye'de fabrika kuracak

İki Çinli otomobil devi BYD ve Chery sonra Japon markası Honda, Türkiye'de Scooter segmentinde üretim yapmak için Manisa ya da İzmir'de fabrika açmaya hazırlanıyor.
Asya turunu tamamladıktan sonra yurda dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya, Endonezya ve Pakistan ziyaretleri dönüşünde uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlarken İki Çinli otomobil devinin Türkiye'de fabrika kuracağını söylemişti.
BYD VE CHERY TÜRKİYE'DE FABRİKA KURACAK
''Elektrikli araçların Manisa ve Samsun'da üretilmesi Türkiye'deki otomotiv sektörüne çok farklı bir hava getirecektir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki Çinli otomobil devinin Türkiye'de fabrika kuracağından bahsetmişti.
BYD, Manisa’da 2 milyar dolarlık fabrika kurarak 2026’da üretime başlayacak. Chery ise Samsun’da fabrika açmak için görüşmelerini sürdürüyor. MG markasının da Türkiye’de üretim planladığı belirtiliyor.
BYD'nin Manisa’daki yatırımı hızla ilerlerken, Chery’nin Samsun’a yatırım yapması için görüşmelerde sona gelindi.
HONDA, TÜRKİYE'DE FABRİKA AÇMAYA HAZIRLANIYOR
Türkiye, otomotiv sanayisinde küresel üretim merkezi olma yolunda önemli bir adımlar atmaya devam ederken dikkat çeken bir gelişme yaşandı.
İki Çinli otomobil devi BYD ve Chery sonra Japon markası Honda, Manisa ya da İzmir'de fabrika açmaya hazırlanıyor.
Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
"Şubat 2025 itibarıyla yeni gümrük gözetim vergisi devreye alındı ve yüzde 400’e varan bir artış söz konusu. Biz de ithalatçı bir şirket olarak Türkiye’de avantajlı bir konuma gelebilmek için üretim için fizibilite çalışmalarına bir süre önce başlamıştık. Bir veya iki ay içerisinde bu çalışmalarımızı tamamlayıp resmi açıklamayı yapmayı planlıyoruz"
''İKİ ÇİN FİRMASI MANİSA VE SAMSUN'A FABRİKA KURACAK''
İki Çinli otomobil devinin Türkiye'de fabrika kuracağından bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Asya turundan döndükten sonra şu açıklamayı yapmıştı;
"Çin başta olmak üzere Asya ülkelerinin elektrikli otomobil konusunda ne kadar başarılı olduklarını biliyoruz. Nitekim Çinli bir firmayla anlaşma yaptık. Manisa'da bir fabrika kurma teşebbüsleri var. İmzaları İstanbul'da Dolmabahçe'de attık. Yine Çin'in bir diğer markasının da Samsun'da bir fabrika kurma teşebbüsleri var. Bu konuda çalışmalar devam ediyor, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fatih Kacır da takibini yapıyor.''
