Çin savaş uçağına Türk füzesi! Dev sipariş duyuruldu: JF-17C Türk silahları ile donatılacak

Çin savaş uçağına Türk füzesi! Dev sipariş duyuruldu: JF-17C Türk silahları ile donatılacak

Çin ve Pakistan'ın ortak geliştirdiği JF-17-C Blok III Thunder savaş uçaklarına Türk füzeleri entegre edilecek. Azerbaycan Hava Kuvvetleri Bozdoğan ve Gökdoğan için Ankara'nın kapısını çalmaya hazırlanıyor.

Dünya

03.09.2024, 15:21

Pakistan'dan JF17-C Block-3 Thunder savaş uçağı siparişi veren kardeş ülke Azerbaycan, savaş jetlerini Bozdogan IIR ve Gökdogan radar güdümlü füze ile donatmayı planlıyor. Bu karar, Türkiye Azerbaycan ve Pakistan arasındaki yakın savunma ilişkilerine dayanan, artan askeri işbirliğinde önemli bir adıma işaret ediyor.

Öte yandan Azerbaycan'ın savaş uçakları, bu gelişmiş havadan havaya füzelere ek olarak, gelişmiş Türk aviyonik sistemlerinin entegrasyonundan da yararlanarak operasyonel etkinliklerini daha da artıracak.

ÇİN SAVAŞ UÇAĞINA TÜRK FÜZESİ

Çin'de FC-1 Xiaolong olarak da bilinen JF-17 Thunder, Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu (AVIC) ve Pakistan Havacılık Kompleksi (PAC) tarafından ortaklaşa geliştirilen çok rollü bir savaş uçağıdır. Kısıtlı bütçelere sahip hava kuvvetleri için uygun maliyetli bir çözüm olarak tasarlanan JF-17, Pakistan Hava Kuvvetleri filosunun en önemli parçası haline geldi. JF-17, piyasaya sürülmesinden bu yana Blok I, II ve III dahil olmak üzere farklı versiyonlar aracılığıyla sürekli olarak yükseltildi.

JF-17, hafif ama çok yönlü, çok görevli bir avcı uçağı olarak tasarlandı. Maksimum 3.600 kg ağırlığa sahip, havadan havaya füzelerden havadan karaya füzelere ve güdümlü bombalara kadar geniş bir yelpazedeki silahları taşıyabiliyor. Ayrıca JF-17, gelişmiş elektronikler, Blok III versiyonunda AESA radarı ve elektronik karşı önlemlerle donatılmıştır.

Çok işlevli ekranlara sahip bir kokpite, Head-Up Display'e (HUD) ve dijital görev yönetim sistemine sahiptir. En son Blok III versiyonu, bir AESA radarına, kızılötesi arama ve izleme (IRST) sistemine ve geliştirilmiş iletişim sistemlerine sahiptir.

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Bozdoğan ve Gökdoğan füzeleri, Türkiye savunma sanayisindeki son teknolojik gelişmeleri temsil ediyor. Yaklaşık 3 metre uzunluğunda ve katı yakıtla çalışan kısa menzilli bir füze olan Bozdoğan füzesi, 25 kilometre yarıçapındaki hedefleri vurabiliyor.

Gökdoğan ise görsel menzilin ötesindeki etkileşimlere yöneliktir. Katı yakıtlı roket motoruyla da güçlendirilen 3,7 metre uzunluğundaki bu füze, gelişmiş güdüm sistemlerini birleştiriyor ve 65 kilometre menzile sahip, savaş başlığı ise 20 ila 25 kilogram ağırlığında.

ÇİN JETİ BULACAK, TÜRK FÜZESİ VURACAK

24 JF-17-C Block III Thunder savaş uçağı için Pakistan'a sipariş veren Azerbaycan 2027 yılı sonuna kadar tüm jetleri envanterine çekmeyi planlıyor. Çin ve Pakistan destekli bu savaş jetlerine Türk hava-hava füzesinin dahil edilmesi, şüphesiz Azerbaycan savaş uçaklarının ve pilotlarının yeteneklerine olan güveni artıracaktır.

Türkiye savunma sanayisi, her ikisi de TÜBİTAK SAGE tarafından tasarlanan Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin geliştirilmesiyle hava-hava füze teknolojisinde önemli ilerleme kaydetti. Kısa menzilli, görüş mesafesi içinde [WVR] bir füze olan Bozdoğan, yakın mesafeli hava muharebesi için tasarlanmıştır. Yaklaşık 3 metre uzunluğunda olan bu füze, kısa menzilli çatışmalar için gereken hızlı ivmeyi sağlayan katı yakıtlı bir roket motoruna sahiptir. 

Füze, düşman uçaklarının ısı izlerine kilitlenmek için kızılötesi bir güdümleme sistemi kullanır. Bu, hedeflerin yakın olduğu muharebe senaryolarında onu oldukça etkili hale getirir. 25 kilometreye kadar operasyonel menzili ve yüksek patlayıcı parçalanma harp başlığıyla, çarpma anında önemli hasar sağlar.

Öte yandan Gökdoğan füzesi orta menzilli, görsel-aralık ötesi [BVR] angajmanlar için inşa edilmiştir. Yaklaşık 3,7 metre uzunluğunda, biraz daha büyüktür ve uzak hedefleri vurmak için gereken hıza ve menzile ulaşmak için katı yakıtlı bir roket motoru kullanır. 

Gökdoğan, eylemsiz navigasyon, veri bağlantısı üzerinden orta mesafe güncellemeleri ve terminal faz hedeflemesi için aktif bir radar arayıcısı birleştiren gelişmiş bir rehberlik sistemine sahiptir. Bu, düşman uçaklarına 65 kilometreye kadar menzillerde müdahale etmesini sağlar. 20 ila 25 kilogram arasında ağırlığa sahip daha büyük savaş başlığı da, uçakları uzun mesafelerden yok etmek veya etkisiz hale getirmek için tasarlanmış yüksek patlayıcı parçalanma tipidir.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading