Ateşkesi sahiplendi: Soykırım ortağı Biden'dan dikkat çeken 'Gazze' çıkışı

İsrail ile Hamas arasındaki anlaşmanın yankıları devam ederken soykırımın başından bu yana bebek katili Netanyahu'nun arkasında duran ABD Başkanı Joe Biden'dan dikkat çeken bir çıkış geldi. Biden, Gazze'de sağlanan ateşkesin kredisinin Trump'a değil kendi yönetimine ait olduğunu savundu.
Gazze'de İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve rehine takası için anlaşma sağlandı. 3 aşamalı ateşkes 19 Ocak'ta devreye girecek.
Anlaşmanın ilk aşamasında İsrail güçleri Gazze'den kademeli olarak çekilecek ve yerinden edilmiş Filistinliler kuzeye dönecek.
Söz konusu ateşkesin 16'ncı gününde, tüm İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve İsrail ordusunun tamamen çekilmesi amacıyla anlaşmanın sonraki aşamaları için görüşmelere başlanacak.
Ateşkes anlaşması dünya medyasında geniş yankı uyandırırken soykırımın başından bu yana bebek katili Netanyahu'nun arkasında duran ABD Başkanı Joe Biden'dan dikkat çeken bir çıkış geldi.
ATEŞKES ANLAŞMASINA SAHİP ÇIKTI
ABD Başkanı Joe Biden, 4 yıllık görev süresinin bitmesine sayılı günler kala Beyaz Saray'da canlı yayında son kez Amerikan halkına seslendi.
Konuşmasının başında Gazze'de İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkesten bahseden Joe Biden, aanlaşmanın mayıs ayında kendisinin ortaya koyduğu taslağa uygun olduğunu ve bunun kendi ekibinin başarısı olduğunu iddia etti.
Bu konuda pazartesi günü göreve başlayacak Trump ve ekibini bilgilendirdiklerini belirten Biden, isim vermeden ateşkesin kredisinin halefi Donald Trump'a değil, kendisi ve ekibine ait olduğunu söyledi.
''BU PLAN EKİBİM TARAFINDAN GELİŞTİRİLDİ''
"Bu plan, ekibim tarafından geliştirildi ve müzakere edildi" diyen Biden, şunları kaydetti;
"Bu plan, benim ekibim tarafından geliştirildi ve müzakere edildi, büyük ölçüde de göreve başlayacak olan yeni yönetim tarafından uygulanacak. Bu nedenle, ekibime, yeni yönetimi detaylı şekilde bilgilendirmelerini söyledim."
TRUMP: ANLAŞMA SAAĞLANDI
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, ise dün akşam saatlerinde İsrail ile Hamas arasında Gazze'de ateşkes konusunda anlaşmanın sağlandığını açıkladı.
Sosdyal medya hesabından açıklama yapan Donald Trump, "Orta Doğu'da esirler konusunda (Gazze'de ateşkes) anlaşma sağlandı. Kısa sürede serbest kalacaklar. Teşekkürler." ifadelerini kullandı.
Trump, söz konusu ateşkes anlaşmasını, 5 Kasım 2024'teki başkanlık seçimlerini kazanmasına bağlarken şunları kaydetti;
"Bu epik ateşkes anlaşması, yalnızca kasım ayında kazandığımız tarihi zaferin bir sonucu olarak gerçekleşebilirdi."
Açıklamasına devam eden Trump, kendi yönetiminin "barış arayışında" olduğunu ve bunu, tüm dünyaya göstereceklerini belirtti.
