• G.ALTIN

    4.323,81

  • DOLAR

    40,2467

  • EURO

    46,8999

  • BIST 100

    10.121,52

  • BITCOIN

    $118.988

ABD katliama arka çıktı! Soykırımcı İsrail'e BMGK'nın tepki vermesini engellediler

Bebek katili Netanyahu'nun zorba ordusu, Gazze Şeridi'ni kuzeyden güneye bağlayan Reşid Caddesi üzerindeki Nablusi Kavşağının yakınlarına saldırdı ve yardım bekleyen masum sivilleri vurdu. Soykırımcı İsrail, yiyecek yardımı alabilmek için kuyrukta bekleyenleri vurdu ve 112  kişiyi öldürdü. 760 kişi de yaralandı. ABD, Gazze katliamından İsrail'i sorumlu tutacak BMGK açıklamasını engelledi

Dünyanın gözü önünde soykırıma imza atan terör devleti İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 4 ay geride kaldı. Hedef gözetmeksizin her yeri bombalayan işgalciler, şu ana kadar 30 binden fazla masum sivili hayattan kopardı.

Ateşkes anlaşmasının konuşulduğu şu günlerde saldırılarına hız kesmeden devam eden işgalciler, yine sivilleri hedef aldı.

İŞGALCİLER YARDIM BEKLEYENLERİ VURDU

Bebek katili Netanyahu'nun zorba ordusu, Gazze Şeridi'ni kuzeyden güneye bağlayan Reşid Caddesi üzerindeki Nablusi Kavşağının yakınlarına saldırdı ve yardım bekleyen masum sivilleri vurdu.

Soykırımcı İsrail, yiyecek yardımı alabilmek için kuyrukta bekleyenleri vurdu ve 112  kişiyi öldürdü. 760 kişi de yaralandı.

KATLİAMA KARŞI MÜZAKARE METNİ

Birleşmiş Milletler'in New York'taki genel merkezinde yapılan BMGK toplantısında, üye devletlerin Gazze kentindeki Nablusi Kavşağı'nda insani yardım konvoyuna saldırısına tepki niteliğinde açıklama yapılması konusunda müzakere yürütüldü. İsrail'e karşı eleştirel açıklamalar içeren müzakere metninin, ABD'nin BM Daimi Temsilciliği tarafından kabul görmedi.

''ENDİŞE DUYUYORUZ''

Müzakere metninde, "Konsey üyeleri, İsrail güçlerinin Gazze'nin güneybatısında gıda yardımı bekleyen kalabalık topluluğa açtığı ateş sonucu 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 750 kişinin de yaralandığını belirten raporlardan derin endişe duyduklarını ifade ediyor." ifadelerine yer verildi.

Metinde, uluslararası insani hukuka uygun olarak Gazze Şeridi'ndeki sivilleri, hayatta kalmak için "vazgeçilmez olan temel hizmetlerden ve insani yardımdan mahrum bırakmaktan kaçınma" çağrısı yer aldı.

ABD KATLİAMA ARKA ÇIKTI

ABD, Cezayir tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve aylardır abluka altında olan ve yoğun bombardımana maruz kalan Gazze'de gıda yardımı bekleyen 100'den fazla Filistinlinin öldürülmesinden İsrail'in sorumlu tutulmasını öngören açıklamayı engelledi.

DÜNYADAN TEPKİLER

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, hükümetinin İsrail'den silah alımını askıya aldığını açıklayarak, ölümcül olayı “soykırım” olarak nitelendirdi ve şiddet olaylarından Başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu: "Yiyecek isteyen 100'den fazla Filistinli Netanyahu tarafından öldürüldü. Dünya güçleri kabul etmek istemese de buna soykırım deniyor"

Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho İsrail katliamına tepki gösterdiği açıklamasında "Gazze'de yardım almaya çalışırken hayatını kaybeden 100 kişinin durumu beni derinden sarstı. Siviller uluslararası insancıl hukuk kapsamında güvende olmalıdır. Uluslararası Adalet Divanı'nın geçici önlemlerine uygun olarak acil bir ateşkes ve insani yardıma güvenli erişim için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares saldırıyı kabul edilemez olarak değerlendirdi ve "Düzinelerce Filistinli sivilin yiyecek beklerken ölmesi, Gazze'de yaşananların kabul edilemez olduğunu ve ateşkesin aciliyetinin altını çiziyor." dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı 'trajik' olarak değerlendirdiği olaydan sonra yaptığı açıklamada "İsrail askerlerinin gıdaya erişmeye çalışan sivillere ateş açma hakkı yoktur" ifadesini kullandı. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sorumlusu Josep Borrell de benzer şekilde saldırının "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

Fransa lideri Macron saldırıyı kınadı ve "Sivillerin İsrail askerleri tarafından hedef alınması karşısında derin bir öfke duyuyorum. Siviller korunmalı ve derhal bir ateşkes hayata geçirilmeli" dedi.

Avatar
Recep KIYATSIL