• G.ALTIN

    4.297,56

  • DOLAR

    39,6706

  • EURO

    45,7795

  • BIST 100

    9.203,37

  • BITCOIN

    $99.546

TB3 başarısı dünyayı salladı: İngiliz ekonomist 'Türkiye'ye muhtaçlar' dedi!

Türk mühendisler bir ilke imza atmayı daha başardı. Bayraktar TB3 SİHA, kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı olarak dünya havacılık tarihine adını yazdırdı. TGC ANADOLU Gemisi'nde gerçekleştiren uçuş testi başarıyla tamamlandı. İngiliz ekonomist Timoty Ash bu başarı sonrası gelişimiş savunma saniyisi bakımından Türkiye'nin büyük bir yol katettiğine değindi. AB'nin eskiden Türkiye'yi uzaklaştırırken şimdi ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarısı dünyayı dize getiriyor. Bu başarı sonrası tüm dünyanın dikkati Türkiye'ye dönmeye başladı. İngiliz ekonomist Timoty Ash, X'te yaptığı paylaşımında AB'nin eskiden Türkiye'yi istemediğini, şimdi ise ona ihtiyacı olduğunu söyledi. Ekonomist, yaptığı paylaşımda Rusya tehdidi konusunda AB'nin tek çaresinin Türkiye olduğunu vurguladı. Ash, yaşanan olaylar sonrası  "Peki Türkiye AB'yi istiyor mu?" diye sordu.

İngiliz ekonomisit Timothy Ash'ın  X platformunda yaptığı paylaşımı:

"Merkel/Sarkozy “imtiyazlı ortaklık”la Türkiye'yi AB'den uzaklaştıran aptallardı. Rusya tehdidi göz önüne alındığında artık AB'nin Türkiye'ye her zamankinden daha fazla ihtiyacı var - peki Türkiye AB'yi istiyor mu?"

Milli ve özgün olarak Baykar tarafından geliştirilen silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB3, kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş testini başarıyla tamamladı. Havacılık tarihinde bir ilke daha imza attı. Bayraktar TB3, TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden iniş ve kalkış yapabilen dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olmayı başardı. 

TB3 ADINI ALTIN HARFLERLE YAZDIRIYOR: '46 DAKİKALIK TEST UÇUŞU'

Açık denizden gemi üzerindeki testlerini tamamlayan Bayraktan TB3 PT2 ise 19 Kasım'da TCG Anadolu'nun 12 derece eğimli rampaya sahip kısa pistinden başarıyla gökyüzüne uçtu. Ege ve Akdeniz'in buluşma noktasında 46 dakikalık test uçuş yapan Bayraktar TB3, sonrasında aynı kısa piste hiçbir iniş destek ekipmanı kullanmadan başarıyla iniş yaptı. Bu test aşamasında sağladığı başarı sayesinde hem  havacılık hem de denizclik tarihinde yeni bir döneme geçiş konusunda büyük bir adım attı.  

RAMPA TESTLERİNİ BAŞARIYLA GEÇTİ 

Bayraktar TB3 SİHA, Tekirdağ Çorlu’da başlayan ve Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde devam eden testlerde ilk kez 1 Haziran 2024’te rampadan havalandı. Keşan’da Bayraktar TB3’ün konuşlandırılacağı TCG Anadolu’nun güvertesindeki şartlar ile aynı özelliklerde inşa edilen pistte 12 derece eğime sahip bir rampa bulunuyor. Test aşamasını başarıyla geçen Bayraktar TB3, başarılı rampa testleriyle birlikte gemiye çıkmaya hazır hale geldi.

TOPLAM UÇUŞ 700 SAATİN ÜSTÜNDE

Bayraktar TB3 SİHA bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 700 saatten fazla havada kalmayı başardı. Milli SİHA, 20 Aralık 2023'te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde ise yere inmeden 32 saat havada kaldı. Gökyüzünde ise 5 bin 700 km yol katetti. Bayraktar TB3 SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. İcra edilen test kapsamında dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi.

DENİZ GÜCÜNDE BÜYÜK ETKİ 

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla beraber sahip olacağı kabiliyetler ile sınıfındaki lider insansız hava aracı olarak bilenecek. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı yaparak Türkiye’nin caydırıcı gücünde büyük etkisi bulunacak.

 

Avatar
Tolga Çolak