Küresel alarm! Güneş'in bir kısmı koptu: Bu dünya için ne anlama geliyor?
Dünyanın sonunun yaklaştığı varsayımı dışında asla bilmek istemeyeceğimiz bir şey varsa , o da Güneş'in yok olacağı bir senaryodur. Bilim adamlarının Güneş ile ilgili yakın zamanda yaptıkları bir keşif sizi hayrete düşürecek.
Özellikle uzayda 12 milyon yıllık inanılmaz bir su kütlesinden 4,2 milyar yıl öncesine ait antik kayalara kadar oldukça garip bazı olaylar var, ancak güneş tanıdık ama tehlikeli bir yıldız olmaya devam ediyor.
Sıcak yüzeyi ve etkileyici boyutu nedeniyle incelenmesi anlaşılır derecede zor olan karmaşık bir yıldızdır, ancak bilim insanlarını hala şok eden bazı şeyler olabilir.
GÜNEŞ ÇALIŞMAYI DURDURDU
Bunlardan en sonuncusu uzmanları tamamen şaşkına çevirdi, çünkü en azından dışarıdan bakıldığında güneş bir şekilde 'çalışmayı durdurmuş' gibi görünüyor.
Uzay hava durumu fizikçisi Dr. Tamitha Skov, X'e (eski adıyla Twitter) Güneş'in kuzey parlaklığının bir kısmının koparak oldukça yoğun bir kutup girdabı yarattığını belirtti.
Bu kopan maddelerin “yıldızımızın kuzey kutbu etrafında devasa bir kutup girdabında dolaştığı” belirtiliyor.
BİLİM DÜNYASI ŞOKTA
Bu olay, aynı zamanda şu anda uzayda bulunan en değerli asteroidin yerini tespit etmeyi başaran James Webb Uzay Teleskobu kullanılarak gözlemlendi.
Birçok bilim adamını hayrete düşüren bu olay büyük ölçüde açıklanamamış olsa da, bazıları bunun 11 yıl sonra ilk kez gerçekleşen güneşin manyetik alanının tersine dönmesiyle ilgili olduğunu düşünmektedir.
Güneş 55 derece enleminde oluştuğunda her zaman garip bir şeyler oluyor gibi görünür, ancak kuzey kısmındaki materyali kesmek kesinlikle kimsenin tahmin listesinde değildi.
DÜNYA İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?
Uzay hava durumu fizikçisi Dr. Tamitha Skov, “Bilim insanlarının anlamadıkları şeyler hakkında meraklı ve heyecanlı olmalarına izin verilmelidir. Aksi takdirde, bir bilim insanının işi nedir?" ifadelerini kullandı.
Skov'un detaylandırdığı üzere, ayrılma sürecinin 60 derece enleminin üzerinde meydana gelen elektromanyetik rüzgarlarla bir ilgisi var gibi görünüyor:
“Sıcak hava balonu gibi yükseliyordu. Ve soğudukça, normal bir kutup tacı ipliği gibi tekrar soğuyup düşmek ya da belki de patlamak yerine, bir kısmı rüzgar tarafından koparıldı.
Ve parçalandıkça, soğuduğunu ve bir kabuğa dönüştüğünü gördük. Bu, temelde yeni bir gözlem olmasa da çok nadir rastlanan bir durum.”
Uzaydaki yeni keşifler genellikle ilk başta korkutucudur, ancak bu, güneşi anlama biçimimizde bir atılım olabilir.