• G.ALTIN

    4.272,96

  • DOLAR

    39,6797

  • EURO

    45,7462

  • BIST 100

    9.192,83

  • BITCOIN

    $106.041

Fay geçmeyen Rize'deki deprem ne anlama geliyor? İki uzmandan dikkat çeken yorum

Rize’de meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem ise merak uyandırdı. Bölge Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’nda dördüncü seviye deprem bölgesi olarak gösteriliyor. Çünkü bölge halkı depreme alışık değil. Bölge halkında daha büyük bir deprem ihtimali olup olmadığı konusunda endişeli. Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ve Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz de bölgenin büyük bir deprem üretme potansiyeli olmadığına dikkat çekti.

Asrın felaketi olarak n.itelendirilen Kahramanmaraş merkezli çifte depremin üzerinden bir yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen Türkiye gibi beşik gibi sallanmaya devam ediyor. Bugün sabah saatlerinde önce Malatya ardından Rize fena sallandı.

AFAD verilerine göre; saat 10.46'da merkez üssü Malatya'nın Doğanşehir ilçesi olan 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin 7 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. 4.9'luk deprem Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Elazığ'da da hissedildi. Malatya'nın ardından bu kez de Rize sallandı. Rize'nin Hemşin ilçesinde saat 12.02'de 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Daha sonrasında ise Rize Çayeli’nde 4.8 büyüklüğünde deprem oldu.

İki ilde yaşanan depremin ardından uzman isimler dikkat çeken yorumlarda bulundu.

RİZE’DEKİ DEPREM NE ANLAMA GELİYOR?

Rize’de meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem ise merak uyandırdı. Bölge Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’nda dördüncü seviye deprem bölgesi olarak gösteriliyor.

Çünkü bölge halkı depreme alışık değil. Bölge halkında daha büyük bir deprem ihtimali olup olmadığı konusunda endişeli.

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ve Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz de bölgenin büyük bir deprem üretme potansiyeli olmadığına dikkat çekti.

“KARADENİZ'DE YIKICI DEPREM OLASILIĞI YOK”

Rize'deki depremle ilgili NTV yayınında konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgede aktif bir fay hattı olmadığına işaret etti. Uzman isim, “Karadeniz’de yıkıcı bir deprem söz konusu değil. 1892’de Artvin’de bir deprem var. Büyüklüğü bilinmiyor ama 6 şiddetinde olduğu tahmin ediliyor. Bu bölge deprem üreten bir bölge değil.” diye konuştu.

''ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK''

Tüysüz, “Yıkıcı deprem anlamında baktığımız zaman, bu deprem ne anlama geliyor; bunu ancak fay çözümü dediğimiz çalışma sonunda söylememiz mümkün. Endişe edilecek bir durum yok. Bu bölgede daha büyük bir deprem olma olasılığı neredeyse yok denecek kadar zayıf.” şeklinde konuştu.

NACİ GÖRÜR: BÖLGEDE AKTİF FAY YOK

Bölgede aktif fay olmadığına işaret eden Naci Görür, “Depremin güneyde Artvin-Bayburt arasından geçen doğrulu atımlı fayın etkisi ile oluşmuş KD-GB uzanımlı eğim atımlı faylar nedeni ile oluştuğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Nasci Grörür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti;

''Çamlıhemşin-Şenköy/Rize’de 4,8 deprem. Bölgede fay gözükmüyor. Depremin güneyde Artvin-Bayburt arasından geçen doğrulu atımlı fayın etkisi ile oluşmuş KD-GB uzanımlı eğim atımlı faylar nedeni ile oluştuğunu düşünüyorum. Sevgiyle.''

Avatar
Recep KIYATSIL