banner2

Türkyılmaz: Erdoğan'ın kitabı dünyaya yeni şeyler söylüyor

Yeni Şafak yazarı Selçuk Türkyılmaz, bugünkü yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' adlı kitabı değerlendirdi.

Kültür / Sanat 23.09.2021, 10:40 23.09.2021, 11:28
Abone ol
Türkyılmaz: Erdoğan'ın kitabı dünyaya yeni şeyler söylüyor

Gazeteci-Yazar Selçuk Türkyılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yayınladığı "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" isimli kitabını analiz etti. Erdoğan'ın eseriyle Türk devlet sistemindeki bir geleneği devam ettirdiğini kaydeden Türkyılmaz, kitabın 'adalet' konusunda tıkanmış Batı medeniyetine önemli eleştirilerin yanında pek çok çözüm önerisi de getirdiğini belirtti. 

1 ve 2. Dünya Savaşları sonrası kurulmuş sistemin dünyanın sorunlarına çözüm getiremez hale geldiğini ve Erdoğan'ın kronikleşmiş küresel tıkanıklığın çözümüne yönelik ciddi önerilerde bulunduğunu aktaran Türkyılmaz, Yenişafak'taki "Daha adil bir dünya mümkün mü?" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Bizde devlet büyüklerinin kitap yazma geleneği çok eskilere dayanır. Yöneticileri belli bir görüş doğrultusunda eğitmek ve onlarda bir devlet düşüncesi oluşturmak amacıyla yazılan kitaplar da bu geleneğin bir parçasıdır. Bu kitapları yazanlar nasıl bir devlet ve nasıl bir yönetici sorularına cevap bulmaya çalışmışlardır. Devlet yönetiminde bulunanlar da zaman zaman kalemi eline almışlardır. Örneğin Göktürk Kitabeleri, uzun sayılabilecek bir zaman aralığı için devlet yönetimine dair karşılaştırma imkânı da sunar. Farklı dönemlerde yazılan kitapları karşılaştırmak çok önemli sonuçlara ulaşmamızı mümkün kılacaktır fakat sürekliliklere de odaklanmak gerekir. Bu da Doğu ve Batı gibi kategoriler arasında karşılaştırma yapabilmemiz için çok önemli verilerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bütün bunlardan sonra kanaatlere ulaşabiliriz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' başlıklı kitabını bu geleneğin devamı olarak da görebiliriz."

ELEŞTİREL BİR METNİN ÖTESİNDE

"Özellikle son iki asırda meydana gelen büyük değişimler neticesinde zihinlere kazınan Batı’nın üstünlüğü fikri, tek taraflı bir propagandanın eseriydi. Tek taraflı propaganda elbette bir gücün yansımasıydı. Batı, sahip olduğu güç ile 20. yüzyılda uluslararası bir sistem kurdu. Eğer kolonyalist hâkimiyet dönemlerini göz önünde bulundurursak bu sistemin uzun bir tarihin sonucunda ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Bu da Batı medeniyetinin zirvesini temsil eden ve emperyal çağ olarak nitelenen 19. yüzyılın yayılmacı kolonyalizmine odaklanmamızı gerekli kılar. Zaten 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' adlı kitapta, bu zirve dönemin tecrübeleriyle iki dünya savaşının sonunda şekillenen kurumlar üzerinde durulmaktadır. Bu açıdan kitabın psikolojik zeminine dikkat edilmesi gerektiğini söylemeliyim. Kitapta Batı medeniyetine bakış konusunda yeni bir yaklaşım çok açık bir şekilde sergilenmiştir."

(...)

"Kitap eleştirel bir metin olmanın ötesine geçiyor. Geçen iki asırda eleştirel bakış da çok kıymetliydi fakat bugün yeni şeyler söylemek gerekiyor. Yeni şeyler söylemek ve söylediklerinin arkasında durmak oldukça önemlidir. Türkiye, tam da buna cesaret ediyor. Sayın Erdoğan, Türk ve İslam coğrafyası için yeni bir psikolojiyi temsil ettiğini bu kitapta da göstermiş. Kitapta geçmişle hesaplaşma değil, geleceğe dair iddialı bir bakış öne çıkıyor. Batı medeniyetinin eseri olan küresel kurumların, adaletli bir yaklaşımı yansıtmadığı çok açık bir şekilde ifade ediliyor ve çözüm önerileri sunuluyor. Mevcut uluslararası sistemin özellikle kıtalar, inançlar, milletler ve kültürler açısından adaletli bir temsile sahip olmadığının altı çiziliyor ve çözüm önerileri sunuluyor. Yeni bir psikoloji ile ifade etmek istediğimiz tam da budur."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!