Yandex Metrica
SON DAKİKA
Türkiye'nin restore ettiği İmam-ı Azam ve Geylani türbeleri göz kamaştırıyor

Türkiye'nin restore ettiği İmam-ı Azam ve Geylani türbeleri göz kamaştırıyor

Medeniyetimizin yüzyıllardır ihmal edilmiş dev eserleri TİKA tarafından ayağa kaldırılıyor. ABD işgaliyle büyük bir yıkım yaşayan Bağdat'ta iki külliye, hummalı bir restorasyonun ardından muhteşem zarafetine yeniden kavuştu.

Kültür / Sanat

24.03.2024, 05:40

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) yurtdışındaki kültür varlıklarını ihya etmeye devam ediyor. Irak'ın başkenti Bağdat'ta Şeyh Abdulkadir Geylani ile İmam-ı Azam Ebu Hanife türbeleri, Cumhurbaşkanlığı himayesindeki titiz çalışmaların ardından bambaşka bir görünüme kavuştu. 

2019 yılında başlayan restorasyon çalışmalarında sona gelinirken TİKA Başkanı Serkan Kayalar'ın türbenin son haline ilişkin paylaştığı fotoğraflar, tarihi eserler üzerindeki ince işçiliği gözler önüne serdi. 

Medeniyetimizin 'kurucu babalarının' istirahatgâhları nakış gibi işleniyor. İmam-ı Azam Ebu Hanife türbe ve camiinin son hali görenleri büyülüyor.

ABD işgali sonrası iç savaş ve yıkımlarla sarsılan Bağdat'ta TİKA'nın ayağa kaldırdığı eserler, işgalcilere inat Türkiye'nin yaşatma gücünün nişaneleri oldu. Sanatını konuşturan ustaların masalsı bir havaya büründürdüğü İmam-ı Azam Külliyesi, restorasyon sonrası görüntüsüyle mest ediyor. 

2019 yılında restorasyon çalışmaları böyle başlamıştı. 

Çalışmaların bitmek üzere olduğunu duyuran TİKA Başkanı Kayalar, türbenin son görsellerini şu mesajla paylaştı: "Bağdat'taki Külliyenin restorasyon projesinde güzel bir aşamaya geldik. Ülkemiz adına yürüttüğümüz çalışmalar bittiğinde Allah’ın izni ile İmam-ı Azam isminin hürmetine yakışır bir iş olacak."

Hem Abdulkadir Geylani hem de İmam-ı Azam Ebu Hanife Külliyelerinin bu yılın sonu itibariyle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılması planlanıyor. 

Restorasyonu 2020 sonunda tamamlanan Şeyh Geylani Türbesi'ndeki kabrin üzerine, Abdulkadir Geylani'nin doğumunun 943. yılında Abdülhamid Han'dan sonra 120 yılın ardından ilk kez Türkiye'de işlenen puşide serilmişti. Her iki külliyede de Osmanlı dönemi eserlerinin replikaları duvarlar ve zemine incelikle işlendi. 

Abdulkadir Geylani türbesi son haliyle Türkiye'nin Bağdat'ın kalbine vurduğu parlak bir mühür oldu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading