Malazgirt Savaşı nedir, nerede, ne zaman ve kimler arasında oldu? İşte Malazgirt Savaşı’nın Önemi
Türklere Anadolu’nun kapılarını açan ve Bizans ordusunun dağılmasıyla sonuçlanan Malazgirt Savaşı nedir, ne zaman, nerede ve kimler arasında olmuştur?

Türk tarihinin en önemli zaferlerden olan biri olan Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071 tarihinde bugünkü Muş ilinin Malazgirt ilçesi yakınlarında büyük komutan Sultan Alparslan’ın yönetimindeki Büyük Selçuklu Devleti ile IV. Romen Diyojen yönetimindeki Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) arasında meydana gelmiştir. Peki Malazgirt Savaşı’nın önemi nedir?
İşte 950. Yıl dönümünde Malazgirt Savaşı’nın tarihine ve önemine dair merak edilen bütün ayrıntılar...
MALAZGİRT SAVAŞI NEDİR?
Türklere Anadolu’nun kapılarını açan ve dünya tarihine altın harflerle kazınan bu büyük zaferin ünlü komutanı Büyük Selçuklu Devleti'nin ikinci hükümdarı olan Sultan Muhammed Alparslan, Horasan Meliki Çağrı Bey'in son eşinden dünyaya gelen oğludur. Amcası Tuğrul Bey’in vefatından sonra meydana gelen taht mücadelesinden galip çıkan Sultan Muhammed Alparslan, 27 Nisan 1064 tarihinde amcası Tuğrul Bey'in yerine Büyük Selçuklu Devleti'nin ikinci hükümdarı olarak tahta geçmiştir. Alparslan, henüz 42 yaşında iken Doğu Roma İmparatorluğu’nu büyük bir hezimete uğrattığı Malazgirt Savaşı gibi büyük bir zaferle dünya tarihinin geleceğine adeta yön vermiş ve elde ettiği bu zaferle Türklere Anadolu’nun kapılarını sonuna kadar açmıştır.
MALAZGİRT SAVAŞI NEDEN VE NASIL OLDU?
1770 yılında Abbasi Halifesi’nin Fatımi Devleti’ne karşı Büyük Selçuklu Devleti’nden yardım talep etmesi üzerine Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan, ordusuyla beraber Fatımilerin üzerine yürümüştür. Bu arada Romen Diyojen yönetimindeki Bizans ordusu ise Alparslan'ın Mısır'a yöneleceği haberini almış ve yaklaşık üç yıldır hazırlığını yaptığı büyük Doğu Seferi’ni başlatmıştır.
Bizans Ordusu’nun başlattığı seferin haberini alan Sultan Alparslan, bunun üzerine geri dönerek Suriye hattına doğru ilerleyişe geçmiş ve Rey şehrinde konuşlanacağı duyumunu yaymıştır. Bizans Ordusu ise yayılan bu duyum üzerine Rey şehrine doğru harekete geçtiğinde, Sultan Alparslan da Muş'a doğru hareket ederek, Malazgirt Ovası'nda karargahını kurmuştur.
Mahiyetinde bulunan din adamlarının tavsiyesiyle büyük muharebeyi cuma günü yapmaya karar veren Alparslan, cuma gününe denk gelen 26 Ağustos 1071 tarihinde ordusuyla beraber namaz kılıp dua etmiş ve kılınan namazın ardından Romen Diyojen komutasındaki Doğa Roma (Bizans) ordusunun üzerine yürümüştür.
Türklerin binlerce yıldır uyguladığı bir savaş taktiği olan "Turan" taktiğinin Selçuklular tarafından en başarılı örneklerinden birinin sergilendiği bu büyük savaşın ardından daha fazla dayanamayan Romen Diyojen, yenilgisini kabul etmiş ve bazı askerleriyle beraber yaralı olarak esir alınmıştır.
MALAZGİRT SAVAŞI’NIN SONUÇLARI
Elde edilen bu büyük zaferin neticesinde Selçuklulara karşı gelemeyecek duruma gelen Bizans ordusu adeta dağılmış ve uzun yıllar toparlanmakla mücadele etmiştir. Türkler ise bu büyük zaferin ardından Anadolu’nun kapılarının kendilerine açılmasıyla büyük akınlar halinde Anadolu’ya göç etmiş ve Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın emriyle Anadolu’da Danişmentliler, Artuklular, Saltuklular, Mengücekler ve Sökmenliler gibi büyük devletler kurmuşlardır.
Anadolu’nun bir Türk yurdu haline dönüşmesiyle Türk tarihinde olduğu kadar İslam tarihinde de büyük bir öneme sahip olan Malazgirt Savaşı’nda elde edilen bu büyük zaferle, İslam Alemi için bir tehdit unsuru olan Bizans’ın, Müslümanlar üzerindeki tehdit ve baskısı da böylelikle ortadan kalkmıştır.