Yandex Metrica

Güzel yazı sanatı Hüsn-i Hat, UNESCO Kültürel Miras Listesi'ne dahil olma yolunda

Güzel yazı sanatı Hüsn-i Hat, UNESCO Kültürel Miras Listesi'ne dahil olma yolunda

İslami güzel yazı sanatı olarak bilinen Hüsn-i Hat'ın "UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne alınması için başvuru yapıldı. Kabul edilmesi halinde Hüsn-i Hat koruma altına alınacak.

Kültür / Sanat

23.01.2024, 18:26

Kültür ve Turizm Bakanlığı, estetik değerler dikkate alınarak kamış kalem ve is mürekkebi ile yazı yazma sanatı olan Hüsn-i Hat için UNESCO'ya adaylık başvurusu yapmıştı. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Kültür Örgütü (UNESCO), Türkiye'nin başvurusunu yaptığı İslami güzel yazı sanatı Hüsn-i Hat'ın UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınıp alınmamasını görüşecek. 

13-18 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan toplantı Covid-19 salgını nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleşecek. 180 ülkenin seçtiği 24 komite üyesi başvuruları incelemeye alacak.

Başvurunun kabul edilmesi durumunda Hüsn-i Hat, UNESCO koruması altına alınacak. Böylece tarih, din ve sanat alanında geçmişten geleceğe ışık tutan yazı sanatı dünyaya daha iyi tanıtılacak. Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde 20 unsuru bulunan Türkiye, bu alanda UNESCO'da ilk 5 ülke arasında yer alıyor.

Bu unsurlar arasında Mevlevi Sema Töreni, Aşıklık Geleneği, Karagöz, Meddahlık, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Tören Keşkeği Geleneği, Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah, Mesir Macunu Festivali, Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı, Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği, İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü, Bahar Kutlaması, Minyatür gibi unsurlar yer alıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading