Yandex Metrica
SON DAKİKA
"Gökyüzü Gözlem Etkinliği" Zerzevan Kalesi'ne ilgiyi artırdı

"Gökyüzü Gözlem Etkinliği" Zerzevan Kalesi'ne ilgiyi artırdı

Eylül ayında Diyarbakır'da bulunan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirilen "Gökyüzü Gözlem Etkinliği" tarihi kaleye olan ilgiyi artırdı.

Kültür / Sanat

23.01.2024, 18:04

2014 yılından beri kazı çalışmaları devam eden UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki tarihi Zerzevan Kalesi, 2-4 Eylül tarihleri arasında Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliğine ev sahipliği yaptı. Yaklaşık 1500 gök bilimi meraklısını bir araya getiren etkinliğin ardından tarihi kalede ziyaretçi yoğunluğu arttı. Koronavirüs denetimleri kapsamında belirli sayılarla kazı sahasına alınan ziyaretçiler, uzmanlar eşliğinde tarihe yolculuk yapıyor.

Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi ve kazı ekibi başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Coşkun, Zerzevan Kalesi'nde 2014'te başladıkları kazılardan sonra kısa süre içinde büyük gelişme kat ettiklerini söyledi.

"SİVİL YAŞANTIYA DAİR HER ŞEY MEVCUT"

Kalenin Roma döneminde kesintisi olarak 400 yıl askeri yerleşim yeri olarak kullanıldığını belirten Coşkun, "Dünyanın en iyi korunmuş Roma garnizonu ve sınırları içerisinde dünyanın en iyi korunmuş Mithras tapınağına sahip. Burada dönemin askeri ve sivil yaşantısına dair her şey mevcut. Yani 1700 yıl boyunca zamanın durduğu bir yerden bahsediyoruz." dedi.

Çalışmalarla tarihin yeniden gün yüzüne çıkarıldığını söyleyen Coşkun, 2017 yılında tapınağın gün ışığına çıkarılmasıyla kaleye büyük ilgi gösterildiğini kaydetti.

"GÖKYÜZÜNÜN İZLENEBİLDİĞİ EN İYİ 10 NOKTADAN BİRİ"

Mithras tapınaklarının dünyada çok az bulunduğuna, en son çıkarılanın Zerzevan'da olduğuna dikkat çeken Coşkun, şöyle konuştu:

"Zerzevan Kalesi gökyüzünün izlenebildiği Türkiye'deki en iyi 10 noktadan biri. Bu nedenle burada Uluslararası Gökyüzü Gözlem etkinliği düzenlendi. Dünyanın ve Türkiye'nin farklı yerlerinden gökyüzü gözlemcileri geldi. Bu oldukça önemli bir proje. Etkinliğin Diyarbakır'ın ve bölgenin tanıtımı açısından muazzam bir etkisi oldu. Ziyaretçi sayısı önceki yılların aynı dönemine göre üç katına çıktı. Bu da Zerzevan Kalesi'nin hem bilinirliği hem de ziyaretçi ilgisi açısından önemli."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading