banner2

DEAŞ'ın yağmaladığı Musul'da antik oymalar bulundu! Eserlerin, 2700 yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor!

Terör örgütü DEAŞ'ın vahşice işgal ettiği Musul'da tarihi eserlerdeki hasarı onarmak için çaba gösteren arkeologlar binlerce yıldır görülmeyen Asur dönemine ait 8 ayrı oymaya rastladı. Palmiye ağaçları, üzüm, incir ve farklı manzaraları gösteren oymaların birinde, bir askerin ok atmak için yayını geri çektiği görülüyor.

Kültür / Sanat 22.10.2022, 12:32
Abone ol
DEAŞ'ın yağmaladığı Musul'da antik oymalar bulundu! Eserlerin, 2700 yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor!

2014-2016 yılları arasında saldırılarını artıran terör örgütü DEAŞ, Irak'ın en önemli tarihi yerlerinden bazılarına acımasızca zarar verdi. 

DEAŞ'IN SALDIRILARI SONRASI BULUNDU

Hainlerin ortaya çıkardığı zararı onarmak için çabalayan arkeologlar, binlerce yıldır görülmeyen muhteşem antik Asur kabartmalarına rastladı. Bunlar arasında, Irak'ın kuzeyinde bugünkü adı Musul olan eski Asur başkenti Ninova kentinin Maşki Kapısı da vardı. Kapıyı yıkıldıktan sonra yeniden inşa etmeyi uman bir ABD-Irak kazı ekibi, sekiz ayrı oymaya rastladı.

ANTİK OYMALARDA DÖNEMİN İZLERİNE RASTLANIYOR

2700 yıldan daha eski olduğuna inanılan antik kaya oymaları, antik Ninova kentinde Asur krallarının yönetiminden savaş sahnelerini betimleyen mermer levhalardı. Oymalar, palmiye ağaçları, üzümler, incirler ve daha fazlasıyla dolu manzaraları gösteriyor. Başka bir oymada, bir askerin ok atmak için yayını geri çektiği görülüyor.

Irak Devlet Eski Eserler ve Miras Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre, gri taş oymalar, antik krallıkta MÖ 705'ten 681'e kadar iktidara yardım eden Kral Sennacherib'in yönetimine tarihleniyor. Uzmanlar, oymaların muhtemelen Kral Sennacherib'in sarayından alındığını ve kapı için inşaat malzemesi olarak kullanıldığını söylüyor. 

Müstahkem kapı, Irak'ın silüetinin ikonik bir parçası. 1970'te restore edilen kapı, şehrin uzun tarihinin de sembolü.

IRAK ÇOK KÖKLÜ BİR GEÇMİŞE SAHİP

Irak, insanlığın yazılarının ilk örneklerinden bazılarının bulunduğu, dünyanın ilk şehirlerinden bazılarının doğum yeri. Sümerlere ve Babillere de ev sahipliği yapmış bir coğrafya.

2015 yılında hem Irak hem de Suriye'deki miras alanlarının DEAŞ tarafından yok edilmesinin ardından British Museum, Birleşik Krallık hükümeti tarafından Resmi Kalkınma Yardımı hibesi kapsamında 2,9 milyon sterlinlik bir finansman desteğiyle geri alınan Irak Planını geliştirdi. 2020'de tamamanan dört yıllık program, örgütün neden olduğu yıkımı yeniden inşa etmeyi amaçlıyordu. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!