Yandex Metrica

Çatalhöyük'teki kazılarda ikinci mahalle ortaya çıktı

Çatalhöyük'teki kazılarda ikinci mahalle ortaya çıktı

Çatalhöyük Neolitik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Türkcan, yeni kazı yapılan bir alanda sokak olgusunun görüldüğünü ve ikinci bir mahellenin ortaya çıktığını bildirdi.

Kültür / Sanat

23.01.2024, 17:39

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği basın gezisi programı kapsamında İstanbul'dan gazeteciler Çatalhöyük'ü gezdi. Çatalhöyük Neolitik Kenti Kazı Başkanı Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Çatalhöyük ile ilgili gazetecilere bilgi verdi.

Türkcan, yeni kazdıkları alanda sokak olgusunun görüldüğünü ve ikinci bir mahallenin ortaya çıktığını kaydetti. Türkcan, Çatalhöyük'te sokak olgusunu tartışmaya açacaklarını, böyle büyük bir yerleşmede sokaksız bir yaşam alanı olmasının zor olacağını ifade etti.

Çatalhöyük'ün dünyanın gözbebeği olduğunu belirten Türkcan, yerleşmenin 1960'lardan  ber, kentleşme tarihinde ilk kent olarak geçtiğini söyledi. 

"KENT KÜLTÜRÜNÜ BAŞLATAN MERKEZ"

"Son dönemlerde burayı sadece bir yerleşme gibi düşünmeye başlamıştık. Bunun yeniden vurgulanması lazım. Burası sadece büyüklüğüyle ve nüfusuyla değil özellikle varlıklarıyla ve kültürüyle bir kent kültürünü başlatan bir merkez olduğunu söylememiz mümkün. Bir kere daha kent kültürünün başlangıcı olarak değerlendirmemiz gerekiyor. " dedi.

SCIENTIFIC AMERICAN'da 'ÇATALHÖYÜK'

Scientific American dergisinde Çatalhöyük ile ilgili makale yayımlandığını anımsatan Türkcan, "Yazar, Annalee Newitz, makalesinde Çatalhöyük'ü iki başlıkta sunmaya çalıştı. Bu başlıklardan birisi 'hane halkının kökeni' diğeri ise 'öncü şehir'. Bunları yeniden tartışmamız gerektiğini vurguladı. Şimdi biz yeni kazılarla bunu bir daha kamuoyuna sunmaya çalışacağız, bunu için de gözlerimizi Çatalhöyük'e çevirmeliyiz." şeklinde konuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading