Yandex Metrica
SON DAKİKA
Atatürk Kültür Merkezi için geri sayım! Yeni AKM bugün açılıyor

Atatürk Kültür Merkezi için geri sayım! Yeni AKM bugün açılıyor

Taksim'de 2019 yılında temeli atılan yeni AKM için geri sayım başladı. Son hazırlıkları yapılan AKM, bugün kapılarını görkemli bir törenle açacak.

Kültür / Sanat

23.01.2024, 18:12

Temeli 10 Şubat 2019 tarihinde atılan yeni Atatürk Kültür Merkezi için heyecanlı bekleyiş son buluyor. Yeni AKM, Taksim'de Cumhuriyet Bayramı'nın 98. yıldönümü olan bugün hizmete açılacak. Son hazırlıkları yapılan AKM, ilk AKM'nin mimarı olan Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu mimar Murat Tabanlıoğlu'nun imzasını taşıyor.

Yeni AKM, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla bestelenen, Mimar Sinan'ı konu alan Sinan Operası ile açılacak. AKM'nin 5 gün sürecek açılış etkinliklerinde opera, tiyatro ve konserler sanatseverler ile buluşacak.

ATATÜRK'TEN SONRA BİR İLK

AA'ya konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin, "Atatürk'ün Adnan Saygun'a verdiği Özsoy Operası siparişinden sonra ilk kez bir Cumhurbaşkanı, yeniden opera siparişinde bulundu." dedi.

DEV BİR ORKESTRAYI ALABİLECEK BÜYÜKLÜKTE

Yeni tabelası asılan AKM'nin girişinde yer alan opera küresinde 15 bin özel el yapımı kırmızı seramik kullanıldı. Binanın cephe tasarımı yapılırken gün ışığından maksimum verim alınması hedeflendi. Yeni AKM'de yer alan opera salonunda yaklaşık 4 bin 500 metrekare fuaye alanı ve 2040 kapasiteli salon bulunuyor. Salonun sahnesinde bulunan çukur ise 118 kişilik dev bir orkestrayı alabilecek büyüklüğe sahip. 

Sahne mekaniği ve sistemleri dünyanın en önde gelen teknolojisiyle yapıldı. Kültür merkezinin tüm salonları akustik, ses, görüntü ve ışık sistemleri olarak en üst seviye malzemelerde donatıldı. Salonların hepsi kurulacak orkestra kabuğu ile konser verilmesine olanak sağlayacak şekilde akustik olarak dizayn edildi.

Yeni AKM'de 48 bin 705 metrekare büyüklüğünde 4 bodrum, sahne, fuaye alanları, kulis odaları, bale çalışma salonları, atölye ve depo alanları, solist ve orkestra çalışma odaları, sanat galerileri, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sergi salonları ve millet kıraathaneleri bulunuyor. Kayıt stüdyoları, prova salonları, solist ve orkestra çalışma odaları ise akustik olarak modern bir şekilde dizayn edildi.

KÜLTÜR SOKAĞI DİKKAT ÇEKİYOR

AKM projesinde yer alan Kültür Sokağı, sanatseverlerin dikkatini çekiyor. Kültür Sokağı'nda sinema, sanat galerisi, restoran, kitap kafe, müzik platformu, çocuk sanat merkezi, kütüphane, tasarım dükkanı ve çok amaçlı salon bulunuyor. AKM projesiyle birlikte Taksim Meydanı'ndan İTÜ Taşkışla Fakültesi ile Atatürk Kitaplığına bağlanılarak bölgeye önemli bir alan kazandırıldı.

"BABAM GÖRSE İFTİHAR EDERDİ"

İlk AKM'nin temelini atan Lütfi Kırdar'ın oğlu Üner Kırdar, açılışı yapılacak olan yeni AKM hakkında konuştu. "Çocuktum. Babamın temel atılışındaki nutkunu hatırlıyorum. Şehir için öngördüğü en büyük eserlerden biriydi. Şimdi bu açılışı görse iftihar ederdi." dedi. 

AKM'NİN GEÇMİŞİ

Dünyanın en kapsamlı sanat merkezlerinden biri olmaya aday olan AKM, 1939 yılında bir fikirle başladı. AKM'nin tarihi, bürokratik sürüncemeler, yangınlar ve hatıralarla dolu. 

Kültür sanat faaliyetlerine önem vermesiyle bilinen Lütfi Kırdar, İstanbul'da modern bir tiyatro ve opera binasına ihtiyaç olduğunun farkındaydı. Dr. Kırdar, Muhsin Ertuğrul'un "Yanlışıklar Komedisi" isimli oyununu izlemeye gittiği gün İstanbullular için bir tiyatro ve opera binası yapmaya karar verdi.

Planını ancak 1946 yılında hayata geçirebilen Kırdar, İstanbul'un fethinin 493. yılında binanın temelini attı. Binaya gelerek her aşamasını denetleyen Kırdar, fethin 500. yılı olan  29 Mayıs 1953'te binayı hizmete açmayı planlıyordu. Ancak partisiyle anlaşmazlığa düşen Kırdar'ın 1949'da istifa etmesiyle planlar tersine döndü.

Yerine geçen belediye başkanı Fahrettin Kerim Gökay, 'tasarruf' gerekçesiyle binayı Bayındırlık Bakanlığı'na devretti. Bürokrasinin eline düşen bina, buradan kurtulana kadar 8 başbakan 14 bakan değişti. AKM'nin inşaatı, temelin atılmasından tam 23 yıl sonra 12 Nisan 1969'da bitti.

Kırdar'ın 5.5 milyona bitirmeyi planladığı bina için 75 milyon lira harcandı. Başlangıçta "İstanbul Kültür Sarayı" ismiyle faaliyete geçen bina, 27 Kasım 1970'te çıkan yangında kül oldu. Çıkan yangında tüm bina kül olurken, o günlerde 4. Murad'ı konu alan bir oyunda kullanılan Sultan'ın kaftanı, zırhı ve bazı başka eserler de yandı.

6 Ekim 1978'de ise "Atatürk Kültür Merkezi" ismiyle yeniden açıldı.

2019 yılında temeli atılan yeni AKM ise bugün kapılarını açacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading