Ankara neden başkent oldu?
13 Ekim'de Ankara'nın Başkent olduğunu öğrenenler Ankara neden başkent oldu? sorusunun cevabını aradı. Gelin detaylarına birlikte bakalım.

Anadolu'nun kalbi, siyasetin merkezi Ankara daima Türkiye'nin güzide şehirleriden biri oldu. Gerek nüfusu, gerekse ülke adına alınan kararların merkezinde yer alması ve en önemlisi Başkent oluşu Ankara'yı dikkat çeken bir il haline getirdi. Kullanıcılar Ankara ne zaman başkent oldu? sorusuna 13 Ekim 1923 cevabını aldı. Ardından birçok kullanıcı Ankara neden başkent oldu? Sorusunu sordu. O halde detaylarıyla bu olayın neden gerçekleştiğine bakalım.
ANKARA NEDEN BAŞKENT OLDU?
1.Dünya Savaşı sona erdiğinde itilaf devletleri yurdumuzu işgal etmeye kalkıştı. Kısmen bunda başarılı olan devletlere karşı milletçe ne yapabiliriz düşüncesi oluşmaya başladı. Mustafa Kemal Atatürk, tarihler 19 Mayıs 1919’u gösterdiğinde, Samsun’a ayak basarak kurtuluş mücadelesine koyuldu. Erzurum, Amasya, Sivas gibi çeşitli Anadolu şehirlerinde Kurtuluş Savaşı hazırlığı yapıldu. O sürece kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun resmi başkenti İstanbu'du. Şu anki başkent Ankara ise Anadolu'nun ortasında, savaşılan cephelere eşşit mesafede yer alan bir ildi. Hiç şüphesiz dönemin şartları göz önüne alındığında savaş sırasında en önemli şey haberleşmeydi. İstanbul'un itilaf devletlerince ele geçirilmesi ve dönemin şartlarında haberleşmenin mesafeler uzadıkça zorlaşması düşünüldüğünde, merkezde yer alan Ankara bu konuda bulunmaz bir nimet olarak görüldü. Üstelik henüz düşman devletler buraya ulaşmamıştı.
Bu sebepten 19 Mart 1919 günü Mustafa Kemal Atatürk kimi illere ve komutanlıklara bir genelge yolladı. Bu genelgede özet olarak; "Osmanlı Devletinin yaşamı ve egemenliğinin sona erdiği" yazıyor, "Türk ulusu kendi yaşamını ve bağımsızlığını koruyacaktır." ifadesine yer veriliyordu.
Bu genelgenin ardından temsilciler ile Osmanlı Mebusan Meclisi'nden gelen üyeler Ankara'da toplandı. Mustafa Kemal Atatürk, 27 Aralık 1919 gününde Ankara’ya geldi. Kurtuluş mücadelesinin başkomutanı olarak geldiği Ankara’nın girişinde, büyük bir sevgi ve coşku ile karşılandı.
O tarihten sonra Ankara bir daha eskisi gibi olmadı. Merkezde bulunmasın ve haberleşmenin buradan sağlanması ile Ankara, Milli Mücadele’nin, hürriyet ve bağımsızlığa kavuşma savaşının merkezi durumuna geldi. Mustafa Kemal Atatürk, kurmayları ile ülkeyi kurtarma çalışmalarını Anadolu'nun bu küçük kentinde yürüttü. Dört bir yandan kuşatılmış Türkiye'nin, Ulusal Kurtuluş Savaşı planları bu yoksul kentte hayata geçti. Ankara, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışından Cumhuriyet’in ilanına kadar geçen süre içinde sayısız olaylara sahne oldu, Savaşın başarıya ulaşması için düzenli ordular yine Ankara'da kuruldu.
Kurulan bu düzenli ordular İnönü'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da düşmanı geldiği yere geri yolladı. 30 Ağustos 1922'de kazanılan Başkomutanlık Savaşı ile Kurtuluş Savaşı'mız tamamlandı. Ülkemiz düşmanlardan kurtulmasının ardından 13 Ekim 1923 günü İsmet Paşa ve on dört arkadaşı Ankara'nın başkent olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yasa önerisi sundular. Öneri mecliste oylandı, kabul edildi. Böylece Ankara yeni Türkiye Devleti'nin başkenti oldu. Ankara başkent olmasıyla beraber kısa sürede büyüdü, gelişti. Bugün modern bir kent haline gelen Ankara, hükümet merkezi olarak saygın bir yer, uluslararasında güçlü bir ad oluşturmaktadır.