Yandex Metrica

Almus Baraj Gölü çekildi, su altında kalan köy ortaya çıktı

Almus Baraj Gölü çekildi, su altında kalan köy ortaya çıktı

Tokat'ta son dönemde etkili olan kuraklık nedeniyle Almus Baraj Gölü'nün su seviyesi azaldı. Barajın çekilmesiyle yıllar önce su altında kalan köy kalıntıları ortaya çıktı.

Kültür / Sanat

21.03.2024, 17:45

Tokat'ta son dönemde kuraklık etkisini gösterdi. Kuraklık nedeniyle Almus Baraj Gölü'ndeki su seviyesinde de azalma yaşandı. Bununla birlikte yıllar önce su altında kalan Kadıköprü köyündeki yapıların bazı kalıntıları yeniden ortaya çıktı.

Almus Barajı yapılırken 1966'da göl havzasında kalacağı için Kadıköprü'nün tüm arazisi istimlak edilerek kamulaştırıldı, köy sakinleri de başka yerlere taşındı. Barajda su tutulmaya başlamasıyla köy sular altında kaldı.

Son günlerde etkisini gösteren kuraklık sonucu barajda su seviyesinin azalmasıyla, Kadıköprü köyündeki yapıların kalıntıları ve mezarlık olarak kullanılan alan ortaya çıktı. 21 yaşında köyünü terk etmek zorunda kalan 76 yaşındaki Recep Eker AA muhabirine konuştu. Eker, 55 yıl önce köyden Almus ilçe merkezine yerleştiklerini söyledi.

"GENÇLİĞİM BURADA GEÇTİ"

Köyün tamamen tahrip olduğunu söyleyen Eker, "Şimdi yaşlandım ama köyümüzün yeri de tamamen yaşlanmış. Köyümüz tamamen harap olmuş. İçim kan ağlıyor köyümü bu durumda gördüğümde ama yapacak bir şey yok artık. Köyümü göreceğimi düşünmüyordum. Çünkü suyun bu kadar aşağıya ineceğini, köyümüzün ortaya çıkacağını tahmin etmiyordum. Çok duygulandım. Gençliğim burada geçti. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum." ifadelerini kullandı.

"BÖYLE KURAKLIK GÖRMEDİM"

Eker, köylerinin yaklaşık 500 nüfusu olduğunu belirterek, "Kocaman bir köydü. Bu yaşıma kadar böyle kuraklık görmedim. Mezarlık da ortaya çıkmış. Burada amcam ve dayılarımın mezarı var. Ruhlarına birer Fatiha okudum." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading