2021 Nobel Edebiyat Ödüllü Abdulrazak Gurnah kimdir, nereli ve kaç yaşında?
2021 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Abdulrazak Gurnah kimdir? Abdulrazak Gurnah nereli ve kaç yaşında? Nobel Edebiyat ödülü nedir? Siyasi mesaj var mı?

2021 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmasından sonra Abdulrazak Gurnah kimdir merak edilmeye başlandı. Zanhibarlı Abdulrazak Gurrah kimdir, kaç yaşındadır şeklindeki sorularınızın cevabı için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
ABDULRAZAK GURNAH KİMDİR?
2021 Nobel Ödülü sahibi Abdulrazak Gurnah, 1948’de Doğu Afrika kıyısındaki Zanzibar’da dünyaya gözlerini açtı. Anadili, Afrika’da seksen milyon kişinin konuştuğu Svahili dilidir. İlköğrenimini İngiliz okullarında tamamlamıştır. Çocuk yaşlarında gittiği Kuran kursunda ise Arapça'ya hakim olmuştur.
Gençliğinde Zanzibar Ayaklanması’na (1964) ve sonrasında kurulan sosyalist rejimin çalkantılı yıllarına tanıklık eden Abdulrazak Gurnah, 1968’de İngiltere’ye taşınmıştır. Lisans eğitimini bu ülkede bulunan Kent Üniversitesi’nde tamamlamıştır.
Doktora tezinde (1982) kolonyal söylemin Doğu Afrika, Karayip ve Hindistan edebiyatındaki izdüşümlerini analiz eden Gurnah, Postkolonyal edebiyat alanında uzmanlık elde etmiştir.
Abdulrazak Gurnah kimdir sorusunu bu şekilde cevapladık. Şimdi de 2021 Nobel Ödülü sahibi Abdulrazak Gurnah'ın kitaplarını ve edebi kimliğini anlatalım.
ABDULRAZAK GURNAH KİTAPLARI
İlk romanı Memory of Departure’da (Ayrılışın Hatırası, 1987) Afrika’da geçen gençlik yıllarının ardından ülkeyi terk eden Hassan karakterinin hafızasında yer eden Afrika imgesini postkolonyal dönemin kimlik sorunları ışığında incelemiştir.
Pilgrim’s Way (Hac Yolu, 1988) Dottie (1990), Cennet’te (1994) By the Sea (Deniz Kenarında, 2001), Son Hediye (2011) ve 1996’da yayımlanan Sessizliğe Hayranlık (2018) eserlerinden bazıları.
Gurnah, romanları dışında, Salman Rushdie, Anthony Burgess, Joseph Conrad, Vidiadhar Surajprasad Naipaul, Zoe Vicomb gibi yazarlar üstüne edebiyat eleştirileri yazdı, kitaplar hazırladı.
GURNAH'IN ROMANLARININ KONUSU NEDİR? ABDULRAZAK GURNAH'IN İLK ROMANI
Abdulrazak Gurnah, on romanın yanında bir dizi kısa öykü kaleme aldı. Eserlerindeki ana fikir ve ana konu çoğunlukla mülteci meseleleriydi.
Gurnah, edebiyat dünyasına İngiltere'de mülteciyken 21 yaşında adım attı. Gurnah, ana dili Swahili olmasına rağmen edebi eserlerinde İngilizce'yi kullandı.
Kur'an-ı Kerim sureleri ve Binbir Gece Masalları başta olmak üzere Arap ve Fars şiiri, Gurnah'ın yazın hayatının başlarında yararlandığı ve esinlendiği kaynaklar oldu.
Gurnah, Shakespeare'den V. S. Naipaul'a kadar İngiliz dili geleneğini çalışmalarında kullandı. Bununla birlikte, yerli halkların bakış açısını ısrarla vurgulamak amacıyla sömürgeci bakış açısını yükseltti ve bu gelenekten bilinçli olarak zaman içerisinde uzaklaştı.
Gurnah'ın 1987'deki ilk romanı "Memory of Departure" (Ayrılışın Hatırası), Afrika kıtasındaki başarısız bir ayaklanmayı konu edinmişti.
Sürgündeki yaşamın çok yönlü gerçekliğini araştırdığı 1988'deki ikinci kitabı "Pilgrims Way"i (Hacılar Yolu), 1990'daki siyahi göçmen bir kadının portresini çizen "Dottie" izledi.
Gurnah, dördüncü romanı "Paradise"ı (Cennet) 1994'te, birinci tekil şahısla yazdığı romanları "Admiring Silence" (Sessizliğe Hayranlık) ve "By the Sea"yi (Deniz Kenarında) ise sırasıyla 1996 ve 2001'de yayımladı.
Mülteci deneyimini ele alışında, kimlik ve öz imaja odaklanan Gurnah, yedinci eseri "Desertion"da (Firar) ise sömürgeleştirilmiş Doğu Afrika'daki büyük kültürel farklılıkları konu aldı.
Gurnah'ın eserlerinde Svahili, Arapça, Hintçe ve Almancanın göze çarpan unsurlarına yer veren diyaloglar ve kelimeler önemli rol oynadı.
Yazarın 2011'de okurla buluşan "The Last Gift" (Son Hediye) romanını 2017'deki "Gravel Heart" (Çakıl Kalp) takip etti.
Son romanı "Afterlives"(Ölümden Sonraki Hayatlar) 2020'de yayımlandı.
NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ NEDİR?
Nobel Edebiyat Ödülü, 2021 yılına kadar 113 defa 117 farklı kişiye verilmiştir. Diğer Nobel ödüllerinde, ortak çalışmaların daha fazla olması nedeniyle ödül paylaşımı daha yaygın olmasına rağmen Edebiyat alanının karakteristik özelliği gereği ödül paylaşımı sadece 4 defa gerçekleşmiştir. Ünlü ABD’li şarkıcı Bob Dylan, ‘büyük Amerikan şarkı geleneği içinde yeni şiirsel ifadeler yarattığı için’ 2016’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır.
Orhan Pamuk 2006’da, Gabriel Garcia Marquez 1982’de, Jean-Paul Sartre 1964’te, John Steinbeck 1962’de, Albert Camus 1957’de, Ernest Hemingway 1954’te ve Winston Churchill 1953’te Nobel Edebiyat Ödülü’nü alarak, adlarını Nobel Ödül kürsüsüne yazdırmıştır.