Yandex Metrica
SON DAKİKA
Topal Osman Ağa kimdir? Topal Osman Ağa ne zaman öldü?

Topal Osman Ağa kimdir? Topal Osman Ağa ne zaman öldü?

Topal Osman Ağa, vatandaşlar tarafından merak edildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Mücadele Kahramanı Giresunlu Topal Osman Ağa’nın itibarının hukuken iade edilmesi için TBMM Başkanlığı’na bir kanun teklifi verdi. Bu olay sonrasında Topal Osman Ağa, gündemde yerini aldı. Peki Topal Osman Ağa kimdir? Topal Osman Ağa ne zaman öldü?

Kimdir

13.03.2024, 23:21

Topal Osman Ağa, gündemde yerini aldı. Vatandaşlar Topal Osman Ağa hayatını araştırıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Mücadele Kahramanı Giresunlu Topal Osman Ağa’nın itibarının hukuken iade edilmesi için TBMM Başkanlığı’na bir kanun teklifi vermesiyle Topal Osman Ağa merak edildi. Peki Topal Osman Ağa kimdir? Topal Osman Ağa ne zaman öldü?

Özgür Nas kimdir? Özgür Nas'ın CHP'deki görevi nedir? Haberi Görüntüle

TOPAL OSMAN AĞA KİMDİR?

Topal Osman Ağa, 1883 senesinde Giresun'da doğdu. Çepniler'den olan Osman Ağa'nın babası fındık tüccarı Feridûnzâde Hacı Mehmet Efendi’dir. 

Gençliğinde aile işlerine yardımcı olan Osman Ağa, bir kereste fabrikasına ortak oldu. Topal Osman Ağa, daha sonra evlendi ve iki oğlu oldu. Babası askerlik bedelini vermesine rağmen gönüllü birlik kurup savaşa katıldı. Savaşta göstermiş olduğu başarılarından dolayı yarbaylık rütbesine kadar yükselen Topal Osman Ağa, Balkan Harbi'nde Osmanlı Ordusu'na gönüllü olarak girdi. Topal Osman Ağa, Çatalca cephesinde savaştı ve burada sağ diz kapağından yaralandı. Topal kalan Osman Ağa için Topal lakabı kullanılmaya başladı.

Topal Osman Ağa, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Giresunlulardan bir araya getirdiği grubun muhafız kıtasının komutanı oldu. Kurtuluş Savaşı'nda katkı sağlayan Topal Osman Ağa'nın 1923 yılında Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey cinayetinin azmettiricisi olduğuna karar verildi. Bunun sonucunda hakkında tevkif kararı verildi. 1 Nisan 1923 gecesi Papazın Bağı’ndaki evinde kıstırılan Topal Osman Ağa, çıkan çatışma sonucunda yaralı olarak yakalanıp, savunma yapmasına izin verilmeden öldürüldü.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading