Yandex Metrica

Sultan Alparslan kimdir? Sultan Alparslan ne zaman ve nasıl öldü, kabri nerede?

Sultan Alparslan kimdir? Sultan Alparslan ne zaman ve nasıl öldü, kabri nerede?

Büyük Selçuklu Devleti Sultanı ve Malazgirt Zaferi’nin ünlü kumandanı Sultan Alparslan kimdir, kaç yaşında, nerede ve nasıl ölmüştür?

Kimdir

15.03.2024, 15:14

Malazgirt Zaferi’nin 950. Yıl dönümünde saygıyla anılan Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Alparslan’ın hayatına dair ayrıntılar herkes tarafından merak edilmektedir. Peki Sultan Alparslan kimdir, ne zaman, nerede ve nasıl ölmüştür? 

İşte Sultan Alparslan’ın hayatına dair merak edilen ayrıntılar... 

Kızıl Goncalar Zeynep kimdir? Kızıl Goncalar Mina Demirtaş kimdir, kaç yaşında? Kızıl Goncalar Zeynep instagram hesabı ne? Kızıl Goncalar Zeynep kimdir? Kızıl Goncalar Mina Demirtaş kimdir, kaç... Haberi Görüntüle

SULTAN ALPARSLAN KİMDİR? 

Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucularından Horasan Meliki Çağrı Bey'in son eşinden dünyaya gelen ve amcası Tuğrul Bey'in yerine 27 Nisan 1064 tarihinde Büyük Selçuklu Devleti'nin ikinci hükümdarı olarak tahta geçen Sultan Muhammed Alparslan, farklı kaynaklarda yer alan bilgilere göre 1029 ve 1032 yılları arasında dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren ata binip ok atmayı öğrenen Alparslan, daha gençlik yıllarından itibaren Dandanakan savaşı gibi önemli savaşlarda gösterdiği üstün başarısıyla dikkatleri üzerine çekerek, babasının ölümünün ardından Horasan Valisi olarak atanmıştır. Amcası Tuğrul Bey’in vefatı sonrasından meydana gelen taht mücadelesinden galip çıkarak Rey şehrinde Büyük Selçuklu Devleti tahtına çıkan Sultan Alparslan, ardından Amid ül-Mülk'ü görevden alarak onun yerine Selçuklu veziri olarak Nizamülmülk'ü tayin etmiştir. 

İlk seferini oğlu Melikşah ve veziri Nizamülmülk’ün de aralarında bulunduğu ordusuyla Gürcistan ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne yapan Alparslan, Doğu Roma’nın (Bizans) mahiyetinde bulunan Kars ve Ani bölgelerine kadar ilerleyerek, buraları ele geçirmiş ve gerçekleştirdiği bu fetih neticesinde de Abbasi Halifesi Kaim bi-Emrillah tarafından "Ebu'l Feth" (Fetihlerin babası) unvanını almıştır.  

Daha sonra 1065 yılında Üst-yurd ve Mangışlak tarafına seferler düzenleyen Alparslan, o bölgede yaşayan Kıpçaklar ve Türkmenleri idaresi altına almış ve dedesi Selçuk Bey'in Cend kentinde bulunan kabrini ziyaret ettikten sonra 1066 yılında Merv kentine geri dönmüştür. 

1067 yılında Selçuklu beylerinden Afşin Bey’in Kayseri'yi zapt etmesi üzerine Türkleri Anadolu'dan çıkartmak için 1068 yılında sefere çıkan Bizans İmparatoru Romen Diyojen, Halep'e kadar ilerlemiş olsa da Türk akınlarına engel olmamış ve Amorium kenti Türkler tarafından ele geçirilmiştir. 

Sultan_Alparslan_kimdir

1067 yılında ikinci Gürcistan seferine çıkan Sultan Alp Arslan, yaşanan mücadelelerden sonra Gürcistan'a girerek Şekki bölgesini ve ardından Tiflis'i ele geçirmiştir. Bunun üzerine 1070 yılında Alp Arslan'ın huzuruna çıkan Mekke Şerifi, hutbede Abbasi Halifesiyle beraber Selçuklu Sultanının adının da okunduğu bildirmiştir. 

Dilan Deniz Çiçek sevgilisi Rafael Cemo Çetin kim? Rafael Cemo Çetin nereli, kaç yaşında, kimin oğlu? Dilan Deniz Çiçek sevgilisi Rafael Cemo Çetin kim? Rafael Cemo... Haberi Görüntüle

SULTAN ALPARSLAN’IN MALAZGİRT ZAFERİ 

Abbasi Halifesinden Fatimi Devleti’ne karşı aldığı davet üzerine Mısır’a doğru sefere çıkan Sultan Alparslan komutasında Selçuklu ordusu ve bu haber üzerine Doğu Seferine çıkan Roman Diyojen komutasındaki Bizans Ordusu, 26 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt Ovası’nda karşı karşıya gelmiş ve gerçekleşen bu büyük savaş Türklerin zaferiyle sonuçlanmıştır. 

Bu savaş neticesinde Bizans ordusunu mağlup ederek, büyük bir zafere imza atan ve adeta tarihin seyrini değiştiren Sultan Alparslan, kazandığı bu zaferle Anadolu'nun kapılarını Türklere sonsuza kadar açmış ve kısa bir zamanda Anadolu toprakları Türk yurdu haline gelmiştir. 

Deniz Tekin kimdir? Deniz Tekin müziği neden bıraktı? Deniz Tekin öğretmen mi oldu? Deniz Tekin kimdir? Deniz Tekin müziği neden bıraktı? Deniz Tekin... Haberi Görüntüle

SULTAN ALPARSLAN NE ZAMAN VE NEREDE ÖLDÜ? 

Ayrıca Malazgirt Savaşı’nda mağlubiyetini kabul ederek yaralı bir halde esir düşen Bizans İmparatoru Romen Diyojen'e gösterdiği hoşgörüyle de bilinen Sultan Alparslan, Barzam Kalesi’nin kumandanı olan Yusuf Harizmi'nin bıçaklı saldırısına uğradıktan sonra 24 Kasım 1072 tarihinde hayatını kaybetmiştir.  

Nesrin Cavadzade'nin sevgilisi Kaan Yardımcı kimdir, kaç yaşında? Kaan Yardımcı kimdir? Nesrin Cavadzade'nin sevgilisi Kaan Yardımcı kimdir, kaç yaşında? Kaan Yardımcı... Haberi Görüntüle

SULTAN ALPARSLAN’IN KABRİ NEREDE? 

Vefatının ardından Türkmenistan'daki Merv şehrine defnedilen sultan Alparslan’ın yerine vasiyeti üzerine oğlu Melikşah tahta geçmiştir. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading