Yandex Metrica

Şair Mustafa Aydoğan kimdir? Nereli ve kaç yaşında? Mustafa Aydoğan'ın şairliği...

Şair Mustafa Aydoğan kimdir? Nereli ve kaç yaşında? Mustafa Aydoğan'ın şairliği...

2021 Necip Fazıl Ödülleri kapsamında 'yılın şairi' ödülünü alan Mustafa Aydoğan, bir anda Türkiye'nin gündemine oturdu. Peki Mustafa Aydoğan kimdir? Mustafa Aydoğan kaç yaşında? İşte merak edilenler...

Kimdir

21.03.2024, 22:09

Şair Mustafa Aydoğan, 2021 Necip Fazıl Ödülleri kapsamında 'yılın şairi' seçildi. Aydoğan ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu törende aldı. 

Bir anda Türkiye gündemine oturan Mustafa Aydoğan'ın kim olduğu, nerede doğduğu, kaç yaşında olduğu ve şiirlerinin nelerden oluştuğu pek çok kullanıcı tarafından merak edildi. 

Nesrin Cavadzade'nin sevgilisi Kaan Yardımcı kimdir, kaç yaşında? Kaan Yardımcı kimdir? Nesrin Cavadzade'nin sevgilisi Kaan Yardımcı kimdir, kaç yaşında? Kaan Yardımcı... Haberi Görüntüle

MARAŞLI ŞAİR ŞU SÖZLERLE ANLATILDI

Mustafa Aydoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bulunduğu ödül törenindeki tanıtım klibinde şu sözlerle anlatıldı:

"Çılgın bir çağın öfkeye prim vermeyen dingin sesi Mustafa Aydoğan... Kendine has üslubuyla alkış ve onay beklemeden kuruyor şiirinin yapısını. Şairler şehri Kahramanmaraş'ta dünyaya gelen Aydoğan, lise yıllarında okuyucu karşısına çıktı. Mavera'da yayımlanan şiirlerinin ardından Cahit Zarifoğlu'ndan şairliğine dair umut dolu bir mektup aldığında henüz 17 yaşındaydı. İlk kitabı 'Kendini Aynalarda Çoğaltan Şehir' 1997 yılında yayımlandı. Şiir üzerine düşüncelerini akıcı denemeler halinde okuyucuya sunan Mustafa Aydoğan, imgeyi başarıyla kullanan, gelenekten beslenen ve yeniliği arayan, lirizme meyyal, yalın ama bir o kadar da derinlikli şiiriyle Necip Fazıl Şiir Ödülü'ne layık görüldü."

Dilan Deniz Çiçek sevgilisi Rafael Cemo Çetin kim? Rafael Cemo Çetin nereli, kaç yaşında, kimin oğlu? Dilan Deniz Çiçek sevgilisi Rafael Cemo Çetin kim? Rafael Cemo... Haberi Görüntüle

TÖRENDE ERDOĞAN ŞU SATIRLARI OKUDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül töreninde Mustafa Aydoğan'a ait şu dizeleri okudu:

Boşluğa söylerim ben sözümü 
Hava yutar onu 
Kuşlar geçer ötesinden, berisinden 
Yılan sezer, akrep duyar, kurt bilir 
İnsan her şeyin az öncesidir

İranlı şarkıcı Moein kimdir? Şarkıcı Moein Van konserinde ne oldu? İranlı şarkıcı Moein kimdir? Şarkıcı Moein Van konserinde ne oldu? Haberi Görüntüle

NEREDE VE HANGİ TARİHTE DOĞDU?

Şair Mustafa Aydoğan, 1 Haziran 1964'te Kahramanmaraş'ta doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Kahramanmaraş'ta tamamlayan Aydoğan, lisans eğitimini Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nde 1989 yılında tamamladı. 

Hekimler Birliği'nin çıkardığı tıp dergilerinde reklam müdürlüğü yapan Aydoğan, daha sonra Maliye Bakanlığı'na muhasebat kontrolörü olarak girdi. 1990 yılı itibariyle bu bakanlıkta başkontrolör olarak görevini sürdürdü. 

Aydoğan'ın ilk şiirleri K.Maraş'ta yayımlanmış gazete ve dergilerde yer aldı. Nedim Ali ve Feramuz Aydoğan'la birlikte Asre Yazıları adlı 4 sayılık bir dergi çıkardı. 

Aydoğan asıl ürünlerini Mavera dergisinde verdi. Sonra arkadaşlarıyla birlikte Edebiyat Ortamı adlı bir dergi kurdu. 1997'de bu dergiyi kurduğu sırada şiir ve yazılarını Yedi İklim, Kayıtlar, İkindi Yazıları, Yalnızardıç, Türk Edebiyatı, Dergâh ile Hece dergilerinde yayımladı. 

Hece dergisinde şiir üzerine yazılar yazan Aydoğan, 2006 yılından itibaren Yeni Şafak kitap ekinde köşe yazıları yazmaya başladı.

Yazar Mustafa Kutlu, bir yazısında onu ve şiirlerini şöyle anlatmıştı: "Aydoğan şiirindeki safrayı giderek seyreltiyor. Bazen şeffaflığa varan bir saflık yakalıyor: ‘Uyuyorsun yıllar var ki / canları sıkılan otellerde’. Bazen de bu saflık bir minyatür berraklığına kavuşuyor: ‘Haydar ve ben / içimiz denen o çivit düğmeler göğsümüzde / açıyor kapatıyor açıyor kapatıyoruz / yan yana oturuyor ve saatlerce susuyoruz / büyüyor o düğmeler bir acem gülü gibi / kalkıp sevinçle kucaklaşıyoruz..." 

İranlı şarkıcı Moein kimdir? Şarkıcı Moein Van konserinde ne oldu? İranlı şarkıcı Moein kimdir? Şarkıcı Moein Van konserinde ne oldu? Haberi Görüntüle

MAVERA ANKARA'DA DİYE...

Şair Aydoğan, bir söyleşisinde Mavera dergisine olan tutkusunu şöyle anlatmıştı: Asıl Mavera’dır benim mekânım. Üniversite okumak için ısrarla Ankara’yı tercih etmemin tek nedeni Mavera dergisinin Ankara’da olmasıydı. Ne var ki ben üniversiteye kayıt yaptıramadan Mavera İstanbul’a taşındı."

Deniz Tekin kimdir? Deniz Tekin müziği neden bıraktı? Deniz Tekin öğretmen mi oldu? Deniz Tekin kimdir? Deniz Tekin müziği neden bıraktı? Deniz Tekin... Haberi Görüntüle

LİRİK ŞİİRE BAKIŞI...

Mustafa Aydoğan, lirizme hakkında şu önemli tespiti yapıyor: "Modern insan lirizmi küçümsedi. Çünkü hakikati küçümsedi. Gitgide lirizm ile sululuk birbirine karıştırıldı. Böylece büyük şairler çağı kapanmış oldu. Birinci Dünya Savaşı, lirizm ile gerçekçilik arasındaki savaştı. Yazık ki lirizm kaybetti. Müslüman milletler yenildi. Katı gerçekçilik kazandı. Görmeden, dokunmadan iman etme devri bitti yani. İkinci Dünya Savaşı ise gerçekçilikten pay kapma savaşıydı. Oysa insanlık, asıl meselesini kaybetmişti."

Dilan Deniz Çiçek sevgilisi Rafael Cemo Çetin kim? Rafael Cemo Çetin nereli, kaç yaşında, kimin oğlu? Dilan Deniz Çiçek sevgilisi Rafael Cemo Çetin kim? Rafael Cemo... Haberi Görüntüle

MUSTAFA AYDOĞAN'IN ŞİİR KİTAPLARI

Kendini Aynalarda Çoğaltan Şehir (1997), Bir Dolu Bakır Yaz (1999), Bahar Köpüğü (2004), Bugün Konuştuklarımız (2012) Az Önce (2012), Güneşin Ayak İzini Takip Et (2014)

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading