Yandex Metrica
SON DAKİKA
Pyotr İlyiç Çaykovski kimdir, eserleri nelerdir? 

Pyotr İlyiç Çaykovski kimdir, eserleri nelerdir? 

Sosyal medyada Zagrep Filarmoni Orkestrası Tchaikovsky'nin eserlerini repertuarından çıkarması iddia edildi. Bunun üzerine internette 'Pyotr İlyiç Çaykovski kimdir, eserleri nelerdir?' aramaları yapılmaya başlandı. Peki Pyotr İlyiç Çaykovski kimdir, eserleri nelerdir?

Kimdir

27.03.2024, 22:06

Pyotr İlyiç Çaykovski'nin eserlerini repertuarından çıkardığı iddia edilen Zagrep Filarmoni Orkestrası gündemde bomba etkisi oluşturdu. Bunun üzerine internette 'Pyotr İlyiç Çaykovski kimdir, eserleri nelerdir?' aramaları yapılmaya başlandı. Peki Pyotr İlyiç Çaykovski kimdir, eserleri nelerdir? 

Kaan Taşaner kimdir? Kızılcık Şerbeti Kaan Taşaner kaç yaşında, nereli? Haberi Görüntüle

PYOTR İLYİÇ ÇAYKKOVSKİ KİMDİR?

Pyotr İlyiç Çaykovski, 19. yüzyılda yaşamış olan Romantik Dönem Rus klasik müzik bestecisidir.Çaykovski; senfoni, opera, bale, enstrümantal ve oda müziği ile şarkı gibi pek çok tarzda eser verdi. Günümüz klasik müzik repertuarında yer alan en popüler konser ve gösteri müzikleri de onun eseridir. Bunların arasında Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel, Fındıkkıran bale müzikleri, 1812 Uvertürü, ilk Piyano Konçertosu, son üç senfonisi ve Yevgeni Onegin opera müziği söyleneblir.

Çaykovski, orta sınıf bir ailenin çocuğudur. Müziğe karşı erken yaştan başlayan yatkınlık göstermesine rağmen devlet memuru olmak için eğitim gördü. Ailesinin istememesine karşı müzik alanında kariyer yapmayı seçerek 1862 senesinde Sankt Peterburg Konservatuvarı'na girdi. Pyotr İlyiç Çaykovski, 1865 senesinde buradan mezun oldu. Bu formel, batıya yönelik eğitim Çaykovski'yi döneminin Rus Beşleri olarak tanınan ve genç Rus bestecilerden oluşan ulusalcı akımından uzaklaştı.

Etel Sason kimdir? Ajda Pekkan Etel Sason'u neden kovdu? Haberi Görüntüle

NE SEBEPLE ÖLDÜĞÜ BİLİNMİYOR

Her ne kadar önemli başarılarda imzası bulunmuş olsa da duygusal anlamda kendini hiçbir zaman güvende hissedemeyip yaşamı boyunca kişisel krizlerle uğraştı. Çaykovski, dönem dönem depresyona bile girdi. Bunun sebepleri arasında bastırılmış eşcinselliği ve bunun açığa çıkma korkusu, kötü evlilik hayatı ve hiçbir zaman yüzünü görmediği,sadece maddi destek aldığı zengin bir dul olan Nadejda von Meck ile 13 yıl süren mektuplaşmasının sona ermesi söylenebilir. Özel hayatındaki kargaşaya rağmen ününü günden güne çoğaldı, Çar tarafından yaşam boyu maaşa bağlanarak desteklendi ve dünya çapında konser salonlarında eserleri övüldü. 53 yaşında ani gelişen ölümüne kolera salgınının sebep olduğunu söylense de bazı kaynaklar bunun intihar olduğunu iddia edildi.

Dünya üzerinde konser izleyicileri arasında çok popüler olmasına rağmen Çaykovski zaman zaman eleştirmenler, müzisyenler ve besteciler tarafından sert yorumlara tutuldu. Fakat günümüzde önemli bir besteci olduğu konusunda bir şüphe kalmayıp 20. yüzyılın başında ve ortalarında batılı eleştirmenler Çaykovski'nin müziğini klişe buldu. Hatta arkasında bir düşüncenin yatmadığını öne sürülen Çaykovski hakkındaki bu küçümsemeler zamanla ortadan kayboldu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading