Yandex Metrica

Münir Özkul kimdir, nereli? Münir Özkul kaç yaşında öldü? Münir Özkul filmleri neler?

Münir Özkul kimdir, nereli? Münir Özkul kaç yaşında öldü? Münir Özkul filmleri neler?

Münir Özkul, Türk sinema tarihinde unutulmayacak bir yere sahip olan oyuncudur. Mahmut Hoca karakteriyle özdeşleşmiş olan Münir Özkul vatandaşlar tarafından araştırılmaya başladı. Peki Yeşilçam filmleri oyuncularından olan Münir Özkul kimdir, nereli? Münir Özkul kaç yaşında öldü? Münir Özkul filmleri neler?

Kimdir

23.04.2024, 10:29

Münir Özkul, 'Kel Mahmut', 'Yaşar Usta, 'Mahmut Hoca' karakterleriyle vatandaşın aklında yer edinmiş olan usta oyuncu; küçük büyük herkesin severek izlediği birçok filmde oynamıştır. Adile Naşit, Kemal Sunal ve daha birçok sevilen isimle beraber bir çok filmde rol alan Münir Özkul, internette araştırılmaya başladı. Peki Yeşilçam filmleri oyuncularından olan Münir Özkul kimdir, nereli? Münir Özkul kaç yaşında öldü? Münir Özkul filmleri neler?

İranlı şarkıcı Moein kimdir? Şarkıcı Moein Van konserinde ne oldu? İranlı şarkıcı Moein kimdir? Şarkıcı Moein Van konserinde ne oldu? Haberi Görüntüle

MÜNİR ÖZKUL KİMDİR?

Mustafa Münir Özkul, 15 Ağustos 1925 tarihinde İstanbul'da doğdu. Özkul, İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu. Sanat hayatına henüz lise öğrencisiyken 1939 yılında Bakırköy Halkevi'nde tiyatro ile adım attı. Bir süre İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'de okudu.

1948'de Ses Tiyatrosu'nda sahnelenen "Aşk Köprüsü" oyunuyla profesyonelliğe adım atan Münir Özkul, daha sonra Muhsin Ertuğrul yönetmenliğindeki Küçük Sahne'ye geçti. Bu dönemde John Steinbeck'ten Fareler ve İnsanlar (1951), John Millington Synge'den Babayiğit, George Axelrod'dan Yaz Bekarı (1954), John Patrick'ten Çayhane (1955) gibi oyunlarda oynadı. Daha sonra İstanbul Şehir Tiyatroları'nda (1958-1959), Ankara Devlet Tiyatrosu'nda (1959-1960) ve İstanbul Aksaray'daki Bulvar Tiyatrosu'nda arkadaşlarıyla kurduğu kendi topluluğunda (1960-1962) bulundu. 1969 tarihinde Haldun Taner ile birlikte Bizim Tiyatro'yu oluşturdu. Aynı yıl Bizim Tiyatro tarafından sahnelenen Taner'in "Sersem Kocanın Kurnaz Karısı" adlı oyununda Tomas Fasulyeciyan tiplemesiyle büyük başarı elde etti. Özkul 1972 tarihinde gazino ve gece kulüplerinde şovmen olarak çalıştı. Adile Naşit ile de zaman zaman gazino sahnelerine şovmen olarak bulundu.

Deniz Tekin kimdir? Deniz Tekin müziği neden bıraktı? Deniz Tekin öğretmen mi oldu? Deniz Tekin kimdir? Deniz Tekin müziği neden bıraktı? Deniz Tekin... Haberi Görüntüle

50 YILLIK SİMGESEL KAVUĞU ALDI

Münir Özkul, 1978 tarihinde yeniden Şehir Tiyatroları'na döndü. 1983 - 1984'te, Jean Anouilh'in "Generalin Aşkı" oyunuyla Dormen Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. 1980'lerin ortalarında Ferhan Şensoy'un Orta oyuncular topluluğuna girdi, aralarında "İstanbul'u Satıyorum"un da yer aldığı dört oyunda rol aldıktan sonra sahnelerden ayrıldı. Özkul, 1968 tarihinde Altan Karındaş topluluğunda oynanan Sadık Şendil'in Kanlı Nigar oyunundaki rolü sayesinde İlhan İskender Armağanı'nı kazandı. Bu başarısı sonrasında İsmail Dümbüllü, Kel Hasan'dan devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğu Özkul'a verildi. Daha önce de oynadığı Haldun Taner'in Sersem Kocanın Kurnaz Karısı (1978) oyunundaki rolü sayesinde Avni Dilligil (1978), Ulvi Uraz (1979), İsmet Küntay (1979) ve İsmail Dümbüllü (1980) ödüllerini kazandı. Özkul 1950'lerden sonra sinemada da rol oynamaya başladı. İlk dönem filmlerinde dikkat çekenci olanlar Edi ile Büdü, Balıkçı Güzeli ve Kalbimin Şarkısı'dır. 1965 tarihinden sonra sinemada canlandırdığı karakterlerle beğeniler topladı. 1970'li yıllarda, kalabalık kadrolu ve genellikle Ertem Eğilmez'in yönettiği filmlerde bulundu.

200'den fazla filmde rol alan Münir Özkul, Sev Kardeşim filmindeki oyunuyla 1972 Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kaldırdı. "Bizim Aile" filminde oynadığı "Yaşar Usta" rolüyle de 1977 Azerbaycan Film Festivali'nde özel ödül kazandı. "Süt Kardeşler" filminde yönetmen yardımcısı oldu. 2000'li yılların başında, Hamdi Alkan'ın canlandırdığı "Yarmagül" karakterinin dedesini oynadığı Reyting Hamdi televizyon programında kamera karşısında son olarak bulundu. 1998 yılında Kültür Bakanlığınca Münir Özkul'a "devlet sanatçısı" unvanı verildi.

Sinemanın efsanelerinden Münir Özkul, dört evlilik gerçekleştirdi. Bu evliliklerden üç çocuğu oldu. İlk eşi Şadan, ikinci eşi Suna Selen, üçüncü eşi Yaşar ve son eşi 1986'da evlendiği Umman Özkul'dur. 

Deniz Tekin kimdir? Deniz Tekin müziği neden bıraktı? Deniz Tekin öğretmen mi oldu? Deniz Tekin kimdir? Deniz Tekin müziği neden bıraktı? Deniz Tekin... Haberi Görüntüle

MÜNİR ÖZKUL KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ?

Münir Özkul, 2003 senesinden itibaren demans ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı ile savaştı. 5 Ocak 2018'de Beyoğlu'nun Cihangir semtindeki evinde 92 yaşında vefat etti. 7 Ocak 2018'de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen anma etkinliğinin ardından Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazı akabinde Bakırköy Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading