Yandex Metrica

Altay Kartalı Osman Batur kimdir? Doğu Türkistan'ın istiklâli için Çin'e kök söktürdü

Altay Kartalı Osman Batur kimdir? Doğu Türkistan'ın istiklâli için Çin'e kök söktürdü

Doğu Türkistan'ın özgürlüğü yolunda Çinlilerle mücadele eden efsane savaşçı Osman Batur, şehit edilişinin 71. yılında anılıyor.

Kimdir

31.03.2024, 04:09

'Altay Kartalı' nâmıyla bilinen 'ikinci Şeyh Şamil' Osman Batur, Çinliler tarafından şehit edilişinin 71. yılında anılıyor. Çin'in bugün dev bir hapishaneye dönüştürdüğü Sincan bölgesinin merkezi Urumçi'de 1940'lı yıllar boyunca kendisi ve halkının onuru için savaş veren Osman Batur, Müslümanlara düşmanlık edenlere boyun eğmemiş, adamlarıyla birlikte Doğu Türkistan'da gerilla harbi yürütmüştü. 

Dilan Deniz Çiçek sevgilisi Rafael Cemo Çetin kim? Rafael Cemo Çetin nereli, kaç yaşında, kimin oğlu? Dilan Deniz Çiçek sevgilisi Rafael Cemo Çetin kim? Rafael Cemo... Haberi Görüntüle

BUGÜN SİLAHINI VEREN YARIN CANINI VERİR

İslâm Bey ile Ayça Hanım'ın evliliğinden dünyaya gelen Batur, çocuklarını Altay'ın Köktogay bölgesi Öndirkara mevkiinde geçirdi. 12 Şubat 1940'ta Sarıtogay'da Akit Hacı Camii'ne yönelik saldırılar üzerine Çin'e karşı protestolara katıldı. Çin polisinin buna cevabı gecikmedi; babası İslâm Bey'i bularak ondan tüm aile üyelerinin silahlarını toplamasını ve teslim etmesini istediler. 

Oğlu Osman'dan silahını vermesini isteyen İslâm Bey, beklemediği bir karşılık buldu: "Bugün silah veren yarın canını da verir, istiyorlarsa kendileri gelip alsın!"

Nesrin Cavadzade'nin sevgilisi Kaan Yardımcı kimdir, kaç yaşında? Kaan Yardımcı kimdir? Nesrin Cavadzade'nin sevgilisi Kaan Yardımcı kimdir, kaç yaşında? Kaan Yardımcı... Haberi Görüntüle

BÜYÜK AYAKLANMANIN FİTİLİNİ ATEŞLEDİ

Osman Batur sonraki günlerde dağa çekilerek gerilla harbi başlattı. Halk arasında ismi yıllar boyunca efsane haline geldi. Doğu Türkistan madenlerinin Çin tarafından Rusya'ya peşkeş çekilmesi üzerine bölgeye gelmiş Rusları kurşuna dizdirdi. 1941'den itibaren bölgede millî ayaklanmanın lideri haline geldi. Çinliler karısını, üç oğlunu ve beş kızını hapse attı. Tek erkek kardeşi Delilhan İslâmoğlu ise zaten Pekin güçlerince öldürülmüştü. 

1944'e kadar pek çok savaşta ardı ardına zaferler kazanan Osman Batur'a Hür Altay/Erikti Altay Teşkilât Divanı tarafından 'Han' rütbesi ile kahramanlıklarından ötürü 'Batur' unvanı verildi. Çin'e karşı savaşında Moğolistan yönetiminden de destek alan Osman Batur, Çin'e bağlı Urumçi idaresinin taarruzlarını başarıyla püskürttü ve bölgedeki Türklerin büyük isyanında fitili ateşleyen isim oldu. 

Dilan Deniz Çiçek sevgilisi Rafael Cemo Çetin kim? Rafael Cemo Çetin nereli, kaç yaşında, kimin oğlu? Dilan Deniz Çiçek sevgilisi Rafael Cemo Çetin kim? Rafael Cemo... Haberi Görüntüle

DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURİYETİ KURULDU AMA...

Büyük ayaklanma sonrası Doğu Türkistan Cumhuriyeti kuruldu. Ali Han Töre liderliğindeki ayaklanmayla cumhurbaşkanı olan Ali Han, Osman Batur'u Altay eyalet valiliğine getirildi. Çin ise bu olay sonrası Batur'un 18 yaşındaki kızı ile 14 yaşındaki oğlunu anneleriy Mamey'in gözü önünde katletti. 11 yaşındaki oğlu ile 9 yaşındaki kızını da derin bir kuyuya attılar. 

Takvimler 1949'u gösterirken bölgeyi komünist Çin yönetimi istila etti. Az sayıda adamıyla birlikte Makay bölgesinde dağlara çekilen Osman Batur, 1951'de Çin kuvvetleriyle Kayız bölgesindeki bir savaş sırasında esir düştü. Mart 1951'de Urumçi'ye götürülen Osman Batur, ağır işkenceler ve Urumçi sokaklarında yaralı halde dolaştırılması sonrası 29 Nisan 1951'de kurşuna dizildi. İsmi Doğu Türkistan tarihiyle özdeşleşen 'Altay Kartalı' Osman Batur, birçok yönüyle Şeyh Şamil'e benzetiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading