Yandex Metrica
SON DAKİKA
Ajda Pekkan kimdir, nereli ve kaç yaşında? Ajda Pekkan sağlık durumu nasıl?

Ajda Pekkan kimdir, nereli ve kaç yaşında? Ajda Pekkan sağlık durumu nasıl?

Süperstar olarak tanıdığımız Ajda Pekkan'ın gelen son dakika bilgilerine göre korona testinin pozitif çıktığı öğrenildi. Peki, Ajda Pekkan kimdir, nereli ve kaç yaşında? Ajda Pekkan sağlık durumu nasıl? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Kimdir

03.03.2024, 22:25

Ülkemizin "süperstarı" olarak bilinen Ajda Pekkan'ın basına sızan bilgilere göre korona olduğu öğrenildi. Sosyal medya kullanıcıları tarafından merak edilen, "Ajda Pekkan kimdir, nereli ve kaç yaşında? Ajda Pekkan sağlık durumu nasıl?" sorularının yanıtlarını ve Ajda Pekkan hakkında merak edilen soruların yanıtlarını, haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Hayal Garip kimdir? Hayal Garip hangi dizide, filmde oynadı? Çocuklar... Haberi Görüntüle

AJDA PEKKAN KİMDİR?

Tam adı Ayşe Ajda Pekkan olan başarılı şarkıcı 12 Şubat 1946 tarihinde dünyaya geldi. 1970'li yıllardan günümüze kadar "Süperstar" lakabıyla anılan Pekkan, güçlü bir kadın figürü çizdiği şarkılarıyla Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biri olarak kabul gördü. Güncel müzik tarzıyla 50 yıldan fazla zamandır popülerliğini koruyan isim, aynı zamanda kendisinden sonra gelen birçok şarkıcıyı da etkiledi.

İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde doğan Ajda Pekkan'ın müzik hayatı, 1960'lı yılların başında Los Çatikos grubunun parçası olarak bir gece kulübünde sahneye çıkmasıyla başladı. Fakat Pekka, 1963 yılında Ses dergisinin sinema artisti yarışmasını kazanınca oyuncu olarak anılmaya başladı ve birkaç yıl boyunca sanat yaşamını şarkıcılık yerine oyunculuk odaklı bir şekilde sürdürdü. Aynı yıl içinde Adanalı Tayfur isimli ilk filminin başrolünde oynayan isim, bu sayede Yeşilçam sinemasına giriş yapmış oldu. Sonraki altı yıl içinde başrolünde olduğu Şıpsevdi (1963), Hızır Dede (1964) ve Şaka ile Karışık (1965) dahil olmak üzere yaklaşık 50 siyah beyaz filmde rol alan Ajda Pekkan, oyunculuğu bıraktı ve artık tamamen şarkıcılığa odaklandı.

Ünlü şarkıcı, kariyerinin ilk yirmi yılında yurtdışına ait besteler üzerine Türkçe söz yazılarak oluşturulan onlarca aranjman şarkıyı seslendirdi. Genellikle Fikret Şeneş'in sözlerini yazdığı "Kimler Geldi Kimler Geçti", "Palavra Palavra", "Sana Neler Edeceğim", "Hoş Gör Sen", "Sana Ne Kime Ne", "Bambaşka Biri", "Uykusuz Her Gece" ve "O Benim Dünyam" gibi şarkılar hem Pekkan'ın hem de Türk pop müziğinin en bilinen şarkıları haline geldi. 1990'lı yıllardan itibaren kariyerinin aranjmanlar sonrasındaki döneminde ise Şehrazat ve Sezen Aksu başta olmak üzere farklı bir şarkı yazarı kadrosuyla çalıştı. Bu zaman diliminde "Yaz Yaz Yaz", "Sarıl Bana", "Eğlen Güzelim", "Vitrin", "Aynen Öyle" ve "Yakar Geçerim" gibi pek çok şarkısı listelerin üst sıralarına çıkmayı başardı.

Şarkıcının şöhreti 1970'ler boyunca öncelikle Avrupa olmak üzere dünyada giderek arttı ve farklı ülkelerde verdiği konserlerle daha da ünlendi. Bununla birlikte 1978 yılında Fransızca bir albüm kaydeden Ajda Pekkan'ın popülerliğinin artmasıyla 1980 yılında gerçekleşen Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etmesi için bir baskı oluştu ve Pekkan yarışmaya katılmayı isteksiz olsa da kabul etti. Ülke sınırları içinde beğeni toplayan "Pet'r Oil" şarkısının yarışmada on beşinci olması nedeniyle hayal kırıklığı yaşayınca bir süre gözleerden kayboldu.

Şarkı kayıtları 15 milyonun üzerinde satan Ajda Pekkan, ülkesinde tüm zamanların en çok satan şarkıcılarından biridir. Devlet Sanatçısı unvanı ile Sanat ve Edebiyat Nişanı'na sahip olan sanatçı, Hürriyet gazetesinin hazırladığı Türkiye'nin En İyi 100 Albümü listesinde üç albümüyle birden yer almayı başardı. 2016 yılında The Hollywood Reporter dergisinin Gösteri Dünyasının En Güçlü 100 Kadını listesinde yer alan Pekkan, güçlü kadın hikâyeleri anlatan birçok şarkısı ile de konuşuldu.

Etel Sason kimdir? Ajda Pekkan Etel Sason'u neden kovdu? Haberi Görüntüle

AJDA PEKKAN'IN ÇOCUKLUK YILLARI

Ayşe Ajda Pekkan'ın babası Rıdvan Pekkan deniz binbaşısı, annesi Nevin Dobruca ise ev hanımıdır. İstanbul Beyoğlu'nda dünyaya gelen Pekkan'ın çocukluğu babasının mesleği nedeniyle Gölcük, Kocaeli'de geçti. En büyük hayalinin çocuk sahibi olmak olduğunu dile getiren şarkıcı, iki evlilik yaptı. Ünlü ismin kişisel yaşamına yönelik Sezen Aksu "Bizlere bu yolu o açmıştır, onun sayesinde ben de buralardayım. Ajda'nın lakabı Angela'dır. Sık sık evde buluşuruz. Gizli saklımız yoktur. Birine beddua ettiğimizde Allah bize jübilesine gitmeyi nasip etsin deriz. Ajda ne yer ne içerse ben de aynısını yer içerim." sözlerini dile getrmiştir.

Kaan Taşaner kimdir? Kızılcık Şerbeti Kaan Taşaner kaç yaşında, nereli? Haberi Görüntüle

AJDA PEKKAN'IN KARİYERİNİN BAŞLANGICI

Ajda Pekkan, kendisi gibi ses sanatçısı olan kardeşi Semiramis Pekkan'ın desteğiyle 1961'de gece kulübü "Çatı"'nın sahibi olan şarkıcı İlham Gencer'e ulaştı ve seslendirdiği Mina'nın "Il Cielo In Una Stanza" şarkısıyla müzik çalışmalarına başladı. 1963 yılında Ses Dergisi'nin açtığı "Ses Sinema Artisti Yarışması"nda adından bahsettiren Ajda Pekkan, Ediz Hun'un erkekler dalında birinci olurken; Hülya Koçyiğit'in ikinci olduğu yarışmanın kadınlar kategorisinde birinci oldu. Ardından yenilikçi ve dikkat çeken fiziği ile ilgi toplayan isim, aynı sene içinde Öztürk Serengil ile beraber Adanalı Tayfur adlı filmde başrolde yer aldı. Adanalı Tayfur filminde seslendirdiği "Göz Göz Değdi Bana" adlı şarkı, arka fonunda Öztürk Serengil'in seslendirdiği Abidik Gubidik Twist şarkısıyla beraber 45'lik olarak yayınlandı.

Sanat kariyerine sinema oyunculuğuyla adım atan Ajda Pekkan, 1964 yılında B-yüzü olarak yayınlanan ilk kaydı Göz Göz Değdi Bana'nın ardından ilk 45'liği Her Yerde Kar Var'ın beğenilmesi üzerine müzik hayatına devam etme kararı aldı.

Sinema kariyerine başlamadan önce tanıştığı Fecri Ebcioğlu, sinema yıllarında da Pekkan'a yardımcı oldu ve 1965 yılında, Pekkan'a ait ilk plağı olan Her Yerde Kar Var plağında Ebcioğlu'nun aranjmanlarını seslendirdi. Ünlü şarkıcı Ebcioğlu'nun yabancı şarkılar üzerine Türkçe sözler yazarak Türk müziğine kazandırdığı "aranjman" tarzı şarkılar söyleyen, Salvatore Adamo'nun şarkısını Fransız aksanıyla söyleyerek büyük bir ilgi toplayan Ajda Pekkan'ın peşpeşe yayınlanan plaklarının ardından 1967 yılında çıkardığı iki Yabancı 45'liği ile aranjman dalında satış rekoru kırıldı.

Dünya Dönüyor, Saklanbaç, Boş Sokak, Boşvermişim Dünyaya ve Üç Kalp gibi dillere pelesenk olan şarkılardan üst üste plaklar yapan ünlü şarkıcı 1968'de Atina'da düzenlenen Uluslararası Apollonia Müzik Festivali'nde "Özleyiş", sonraki yıl aynı festivalde "Perhaps One Day" şarkılarını seslendirdi ve büyük beğeni topladı. "Ve Ben Şimdi" şarkısıyla Barselona'daki "Akdeniz Şarkıları Festivali"nde Türkiye'yi temsil eden Süperstar'ın neredeyse tüm şarkıları pek çok filmde fon müziği olarak kullanıldı. Zeki Müren ile gazino programları yapan Ajda Pekkan'ın seslendirdiği şarkıların kayıtları Philips firmasının desteği ile Fransa'daki stüdyolarda gerçekleştirildi ve sanatçı Fikret Şeneş'in sözlerini yazdığı şarkılarla kariyerini sürdürdü. 1970 yılında yayınlanan Sensiz Yıllarda ve Yağmur plaklarıyla ünlü isim yeniden başarılı bir çıkış yaparken, 45'likler de iyi bir satış yakaladı. Sanatçının 45'likleri yıl sonu listelerinde yer aldı. Üstüste gelen hit plakları ve giyimi ile Ajda Pekkan Süperstar olma yolunda ilerlemeye başladı.

1972 yılında İstanbul Plak'a geçiş yapan Ajda Pekkan, bu firmadan çıkardığı ilk plakla beklenen başarıyı yakalayamasa da, arabesk şarkılar içeren ikinci plağı Dert Bende Derman Sende ile satış rekorları kırdı. Ajda Pekkan, "Dert Bende Derman Sende" isimli şarkısını 1993 yılındaki eski şarkılarından derlediği toplama albümü Hoşgör Sen'de yayınladı ve aynı şarkıyı 1996'daki stüdyo albümü Ajda Pekkan 1996'da da yeniden seslendirdi. 1973 yılına gelindiğinde ise Ajda Pekkan söyleme seslendirme taraftarı olmamasına karşılık, Fikret Şeneş'in ısrarıyla Kimler Geldi Kimler Geçti 45'liğini piyasaya sürdü. Sanatçı, bu plağında Kaderimin Oyununun B yüzünde yer alan "Kimler Geldi Kimler Geçti" ile ses getirdi ve bu plak 65 bin sattı. Yine aynı yıl içinde Tanrı Misafiri ve br sonraki yıl Sana Neler Edeceğim'i yayınladı. Ünlü şarkıcı en büyük başarısını aranjörlüğünü Norayr Demirci'nin üstlendiği ve 1975 yılında yayınlanan Hoşgör Sen ile yakaladı.

Ajda Pekkan, 1972 yılında İstanbul Plak'tan çıkardığı 45'likleri dışında diğer tüm 45'liklerinde yer alan şarkılarını 1975 yılının Temmuz ayında yayınlanan ve ilk derleme albümü olan Ajda'da bir araya getirdi. Albümde "Erkek Adın" isminde yeni bir şarkı da vardı ve bu albüm oldukça ilgi gördü. Bu albümde yer alan "Palavra Palavra" isimli şarkıya Cüneyt Türel de düet yaparak dahil oldu.

Özgür Nas kimdir? Özgür Nas'ın CHP'deki görevi nedir? Haberi Görüntüle

SÜPERSTAR SERİSİ VE EUROVİSİON

Ajda Pekkan 1976 yılında Olympia, Paris müzik holünde birçok şarkısının Türkçe versiyonlarını seslendirdiği Fransız şarkıcısı Enrico Macias ile seri konserler verdi. 1977 yılında çıkan 45'liği Viens Dans Ma Vie ile Türkiye'de satış rekorları kırdı ve A-yüzündeki "Viens Dans Ma Vie" dilden dile dolaşan bir şarkı haline geldi. Bu parça, Türkiye'nin yabancı dilde en çok satan plağı unvanını kazandı. Hürriyet gazetesinin o yıldaki sahibi Erol Simavi'nin "Ajda Pekkan'a star demek yetmez, ancak süperstar dersek yerini bulur." sözüyle birlikte öncelikle sanat çevrelerinde, sonra hayranlarının arasında, daha sonra ise tüm ülkede Pekkan, "Süperstar" unvanıyla anılır oldu.

1977 yılında artık "Süperstar" ismi ile anılan Ajda Pekkan farklı kapak tasarımı ve prodüksiyonlarla piyasaya sürülen Süperstar albümünü yayınladı. Aynı yıl Tokyo'daki "Yamaha Müzik Festivali"nde "A Mes Amours" şarkısıyla elde ettiği başarılı sonu karşısında 70'li yılların başında Almanca ve daha sonra Fransızca, Japonca ve Yunanca 45'lik plaklarını satışa sundu. Ajda Pekkan'ın yine o yıllarda Tahran'da verdiği konser daha sonra televizyondan da yayınlandı ve bu konser Türk izleyiciler tarafından da ilgi gördü. Pekkan'ın Fransa'da ses getiren 45'lik çalışmaları yapması, sonunda Pour Lui isimli Fransızca albümünü hazırlamasına öncü oldu.

Müzik kariyerini günümüze kadar katıldığı birçok halk konseri, sahne çalışması ve konuk sanatçı olarak yer aldığı uluslararası organizasyonlar ile sürdüren Ajda Pekkan, 1979 yılında "Süperstar" adlı albüm serisinin ikinci albümü olan Süperstar 2'yi yayınladı. O yıllarda birçok kez "Yılın Sanatçısı" olduğu gibi şarkıları da pek çok defa liste başında yer aldı.

1977 yılında yayınladığı Süperstar albümünün sanatçıya getirdiği başarı ile Pekkan, Türkiye'de akıllara "Süperstar" olarak kazındı. Bu albümden sonra günümüze kadar Süperstar adında 3 albüm daha piyasaya sürdü.

Ünlü şarkıcı Ajda Pekkan'ın tüm dünyadaki popülerliğinin giderek artması; 1980 yılında düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etmesi ve ülkenin geçmiş yıllarda düşük sıralamalarla dolu olan imajını düzeltmesi için bir baskı oluşturdu. Önceleri, "amatör" bulduğu yarışmaya katılmayacağını dile getirse de, daha sonra TRT tarafından kendisine götürülen teklifi kabul etmek durumunda kaldı. "Pet'r Oil" şarkısını seslendirdiği yarışmayı 15. sırada bitiren şarkıcı hayal kırıklığına uğradı. Sıralama sadece kendisi için değil, onun yüksek bir derece alacağından emin olan topluluk için de şok etkisi yarattı. Bu yarışmadan sonra sanatçı, İstanbul'u terk etti ve bir süre Londra'da, daha sonra Los Angeles'ta yaşadı. Bu dönemde kariyerinde ve özel hayatında yaşadığı sorunlar nedeniyle ortaya çıkan psikolojik sorunlarının üstesinden gelmeye çalışan isim, Los Angeles'ta sarılığa yakalandıktan sonra iki aylık bir nekahet dönemi yaşadı. Verdiği aranın ardından toparlanması ve ülkesine kesin olarak geri dönmesi 1982 yılının Temmuz ayını buldu.

Ajda Pekkan, Ağustos 1982'de Metin Akpınar ve Zeki Alasya ile birlikte İstanbul Açıkhava Tiyatrosu'nda Büyük Kabare isimli bir kabareye girişti ve yaklaşık 2.5 yıl sonra ilk kez sahnede sevenleriyle buluştu. Bu müzikalde Fikret Şeneş ile yeniden iş birliği yapan sanatçı, Şeneş müzikal için daha sonra Pekkan'ın sıradaki albümüne girecek bazı parçalarının da dahil olduğu altı şarkı hazırladı ve müzikseverlerle buluşturdu. Şarkıcının dokuzuncu stüdyo albümü Süperstar Mart 1983'te Balet Plak tarafından çıkarıldı. Bu albümden çıkan "Uykusuz Her Gece", "Bir Günah Gibi", "Son Yolcu" ve "Düşünme Hiç" gibi parçalar uzun dönemde hem Pekkan'ın kariyerinin hem de Türk pop müziğinin en bilinen şarkıları hâline geldi. Hey dergisi tarafından dağıtılan 1983'ün Müzik Oskarları töreninde albüm Yılın Hafif Müzik LP'si ödülüne layık görüldü. 1984 yılında düzenlenen Altın Kelebek Ödülleri'nde ise çalışmanın başarısı münasebetiyle ünlü isme Yılın Hafif Müzik Sanatçısı ödülleri verildi.

1984 yılının sonlarına gelindiğinde Beş Yıl Önce On Yıl Sonra ile bir müzik albümü hazırlayan Pekkan, "O Benim Dünyam" şarkısıyla iyi bir çıkış yakaladı. Bu şarkıyla büyük başarılara imza atarken yeni ekibiyle birlikte birçok konser verdi. 1987 yılında sözlerini Ülkü Aker ve Fikret Şeneş'in yazdığı "Kim Olsa Anlatır", "Yalnızlık Yolcusu" gibi şarkılarla özel hayranları tarafından eşsiz olarak nitelenen ve o dönemin gençleri için unutulmaz bir albüm olmasına rağmen Süperstar 83 adlı albümün gölgesinde kalan Süperstar 4 albümünü hazırladı. Daha sonra yaptığı evlilik nedeniyle müziği bırakma kararı alsa da, daha sonra müziğe yeniden dönüş kararı verdiği sıralarda, 1989 yılının sonunda evliliği de sona erdi.

Hayal Garip kimdir? Hayal Garip hangi dizide, filmde oynadı? Çocuklar... Haberi Görüntüle

1989 VE 2000 YILLARINDA AJDA PEKKAN

Bu yıllarda pop müziğinde yeni arayışlar ve sanatçılar ortaya çıkarken "Yaz Yaz Yaz" ile ortalığı kasıp kavuran Ajda Pekkan, yarısı yerli beste yarısı aranjman olan bu albüm ile güzel bir dönüş yaptı. Bu çıkışın ardından başarılı şarkıcı ard arda başlayan Rumelihisarı konserleriyle sevenlerinin gönlünü çelmeye devam etti. Yine aynı yılın sonlarında Ajda Pekkan'ın isteği dışında yayınlanan, ancak hayranlarını memnun eden "Unutulmayanlar" isimli toplama albüm piyasaya sürüldü. Bu albümde sanatçının sevilen parçaları yer almaktadır.

Sonraki yıl Seni Seçtim albümünü yayınlayan Ajda Pekkan bu albümünde Şehrazat, Garo Mafyan ve Mustafa Sandal ile beraber çalıştı. Şarkıcının bir önceki albümüne göre daha az ilgi gören bu albüm, yine de beğeni topladı ve albümde "Sevgide Seni Seçtim, "Oyun Etti Gözlerim" ve "Vazgeçme" şarkıları sivrildi. Ajda Pekkan bu albümün ardından iki yıl sürdürecek olan ünlü İstanbul konserlerine başladı.

Pekkan, 1992 yılının ikinci yarısında yeni albüm için hazırlık yapmaya başladı. İsviçre, ABD ve Türkiye'de kaydedilen bu albümdeki şarkıların birçoğunun yerli bestecilerden alındığı Ajda 93 albümü, Mayıs 1993'te piyasaya çıktı. Müzik kliplerinde görselliğe önem veren sanatçı, albümdeki pek çok şarkısına farklı temalarda klip çekti. "Sarıl Bana", "Oyalama Beni" ve "Yok" sözleri Sezen Aksu'ya ait olan "Ağlama Anne" ve "Eyvah" gibi parçalar 1993'ün hitleri arasına girdi. Aynı sene yine kendi rızası dışında yayınlanan ve hayranlarının fazlasıyla ilgi gösterdiği toplama albümü "Hoşgör Sen" yayınlandı. Bu yapımlar haricinde 1993 yılında birçok sanatçının katılımıyla hazırlanan Sevgiyle 93 albümünde farklı sanatçılarla beraber "Sev Dünyayı" seslendirildi. Bu eserde solo olarak Turhan Yükseler'in düzenlemesi yer aldı. 1995 yılında Pekkan, Yapı Kredi Bankası'nın özel müşterileri için hazırlattığı Altın Yıllar Altın Şarkılar albümünde Selçuk Başar'ın düzenlemesiyle "Kimler Geldi Kimler Geçti" şarkısını yeniden seslendirdi.

1996 yılında Ajda Pekkan albümü yayınlayan sanatçı birçok olumsuz eleştiri ile karşı karşıya kaldı ve bu albüm en az satılan albümler arasında yer aldı. Sahne çalışmalarına devam eden Ajda Pekkan 1998 yılında, eski şarkılarının yeni düzenlemelerini seslendirdiği The Best of Ajda albümüyle iki yıllık bir aranın ardından izleyici ve dinleyicileriyle buluştu. Bu albüm yüksek bir satış grafiği yakaladı ve geçmişten bugüne kadar iz bırakmayı başarmış onlarca Ajda Pekkan klasiğini genç kuşaklarla bir araya getirdi. Sanatçı, 1998 yılında profesyonel sanat yaşamının 35. yılında 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü.

Etel Sason kimdir? Ajda Pekkan Etel Sason'u neden kovdu? Haberi Görüntüle

2003 VE 2010 YILLARINDA AJDA PEKKAN

Sanatçının başarıyı elde eden The Best of Ajda albümünün ardından 2000 yılında çift CD&MC formatındaki Diva albümü piyasaya çıktı. Bu albümde Süperstar'ın eski şarkılarının yeni yorumları dışında, "Mutlu Bütün Şarkılar" ve "Aşka İnanma" gibi iki yeni parça ve kardeşi Semiramis Pekkan'ın eski şarkılarından biri olan "Dert Ortağım Benim" ile "Bu Ne Biçim Hayat"ın da Ajda Pekkan yorumlarına yer verildi. Başarı elde eden bu albümden çıkan "Bir Günah Gibi" şarkısı Claude Challe'nin "Buddha Bar" serisinde yer aldı.

2000 yılında Monako'da düzenlenen Monte Carlo Sporting D'été Müzikholü'nde çeşitli sanatçılarla birlikte sahne alan Ajda Pekkan için Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca "Prestige de la Turquie avec Ajda Pekkan" üst başlıklı Türkiye'yi tanıtan bir kısa film hazırlandı. 1960 ve 1980'li yıllar arasında pek çok filmde fon müziği olarak kullanılan Ajda Pekkan'ın seslendirdiği şarkılardan sonra, 2001 yılında gösterime giren ve yönetmenliğini Ferzan Özpetek'in üstlendiği Cahil Periler filminde "Bambaşka Biri", Meksika'da yayınlanan bir pembe dizide de "Bir Günah Gibi" şarkıları yer aldı. Sadece şarkı söyleyerek kendini istediği kadar ifade edemediğini düşünen ve 60'lardaki beyaz perde macerasını yeniden tatmak isteyen Pekkan 2002 yılında Şöhret Sandalı isimli filmde Ediz Hun ve Halil Ergün'le başrolleri paylaştı. Yapımcılığını Oya Demirtok'un üstlendiği, yönetmenliğini ise Ayşe Ersayın'ın yürüttüğü bu film sinemalarda gösterime girmedi.

Bir süre inzivaya çekilen sanatçı, 2003 yılının yazında yeniden müzik yapmaya başladı. Üç yıllık bir aranın ardından Sen İste ile yeniden sevenleriyle buluştu.

Süperstar, 2005 yılında Kanal D ekranlarında yayınlanan ve izleyici tarafıdan çok beğenilen "Superstar Show" isimli televizyon programın yapmaya başladı. 11 Haziran 2006 tarihinde "Cool Kadın" isimli albümü piyasaya çıkan sanatçı, gösterdiği başarıdan dolayı, MÜYAP tarafından Altın Plak Ödülü ile ödüllendirildi. 2007 yılında "Ajda Disco'da" adıyla, birden fazla DJ ile beraber bir dizi konser gerçekleştiren Pekkan, 2008'in Haziran ayında Polisan sponsorluğunda İstanbul, Ankara ve İzmir'de konserler verdi. Sanatçı, bu konserlerde seyirciler tarafından büyük beğeni toplayan iki yeni şarkısı "Flu Gibi" ve "Gerisi Hikâye"yi, sevenleriyle buluşturdu. Ünlü isim bu konserlerin ardından yeni albümü Aynen Öyle'yi 24 Temmuz 2008 tarihinde izleyici ve dinleyicileriyle buluşturdu.

Hayal Garip kimdir? Hayal Garip hangi dizide, filmde oynadı? Çocuklar... Haberi Görüntüle

2001'DEN GÜNÜMÜZE AJDA PEKKAN

Pekkan, 2009 yılının baharında Serdar Ortaç'tan "Resim" isimli bir beste aldı ve 21 Mayıs tarihinde bu şarkıyı single olarak yayınlayadı. Daha sonra 22 Mayıs günü katıldığı Beyaz Show adlı programda ilk kez seslendirdi. 2011 yılında Yakar Geçerim isimli single albümü yayınlandı. Bu çalışmasını sırasıyla Farkın Bu, Yakarım Canını, Klasik Türk müziği şarkılarından oluşan ve Muazzez Abacı ile düet yaptığı Ajda Pekkan & Muazzez Abacı ve Ara Sıcak albümleri takip etti.

Resim şarkısı altın kelebek ödülüne layık görülen sanatçının, Farkın Bu albümü 150 binden fazla satarak 5 dalda birden altın kelebek ödülünü almaya hak kazandı. Elle style award 2010 yılın moda ikonu seçilen Ajda, 2011 yılında ise Hairfest tarafından yılın pop müzik kraliçesi ödülüne layık görüldü. 2013 yılında Azerbaycan tarafından "Sanata, kültüre ve insanlığa hizmet ödülü", Fransa kültür bakanlığı tarafından ise "Ordre des Arts et des Lettres" nişanı ile ödüllendirildi. Türk patent endüstrisi tarafından Pekkan'a tüm zamanların değişmeyen sanat markası ödülü takdim edildi.

Ajda Pekkan 9 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı'nın himayelerinde İletişim Başkanlığı öncülüğünde Poll Production tarafından gerçekleştirilen İstanbul Yeditepe Konserleri’nde sahne aldı. Pandemi nedeniyle seyircisiz olarak gerçekleştirilen ve internet aracılığıyla dijital kanallardan yayınlanan konserde sanatçı, sözleri Pir Sultan Abdal'a, müziği ise Ali Sultan'a ait olan Dostum Dostum isimli eseri Kivanch K'nın yeni düzenlemesiyle doğu-batı sentezinde yorumladı. Gazeteci Olcay Ünal Sert'e konuşan Ajda Pekkan, hayranlarından gelen yoğun istek üzerine "Dostum Dostum'u repertuvarına aldığını belirtti ve türkü formatında yeni şarkılardan oluşan bir albüm hazırlığında olduğunu dile getirdi.

Sanatçı, pandemi dönemine denk gelen 2021 yılında hız kesmeden konserlerine devam etti. Bodrum, Çeşme, İstanbul ve Belarus'un Minsk şehrinde konserler veren şarkıcı, 15 Ekim 2021 tarihinde Ajda adlı 19. stüdyo albümünü sevenlerinin beğenisine sundu. Ozan Çolakoğlu'nun prodüktörlüğünü yaptığı ve Ozinga Müzik ve DMC'den yayınlanan albümde 7 şarkı yer alırken; Superstar, pandemi nedeniyle 1,5 yıl aradan sonra 27 Ağustos 2021 de İstanbul Kazlıçeşme'de Fişekhane de sahne aldı. Hemen ardından 31 Ağustos 2021'de Kuruçeşme Açıkhava Sahnesi'nde ve 18 Eylül 2021 de Maçka'da Küçük Çiftlik Park'ta konserler verdi. Maçka'da pandemi kurallarına uygun olarak locaların oluşturulduğu konserde Pekkan, 'Dünyadan Uzak' isimli şarkıyla dikkatleri üzerine çekti. Ajda Pekkan, pandemi dönemine gelen ilk yurt dışı konserini Belarus'un başkenti Minsk'te Double Tree by Hilton Oteli'nde verdi.

Fatih Keleş kimdir? İBB Meclis Üyesi Fatih Keleş hangi partili? Haberi Görüntüle

AJDA PEKKAN SAĞLIK DURUMU NASIL?

Sonucu pozitif çıkan 76 yaşındaki Pekkan, karantinaya alındı. Yoğun bir konser maratonu bulunan usta ismin, sahneleri de rahatsızlığından dolayı ertelendi. Sanatçı sağlık durumuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Özgür Nas kimdir? Özgür Nas'ın CHP'deki görevi nedir? Haberi Görüntüle

AJDA PEKKAN ŞARKILARI

Ajda Pekkan (1968)
Fecri Ebcioğlu Sunar: Ajda Pekkan (1969)
Ajda Pekkan Vol. 3 (1972)
Süper Star (1977)
Pour Lui (1978)
Süper Star 2 (1979)
Sen Mutlu Ol (1981)
Sevdim Seni (1982)
Süperstar '83 (1983)
Ajda Pekkan ve Beş Yıl Önce On Yıl Sonra (1985)
Süperstar 4 (1987)
Ajda 1990 (1990)
Seni Seçtim (1991)
Ajda '93 (1993)
Ajda Pekkan (1996)
Cool Kadın (2006)
Aynen Öyle (2008)
Farkın Bu (2011)
Ajda Pekkan & Muazzez Abacı (2014)
Ajda (2021)

Etel Sason kimdir? Ajda Pekkan Etel Sason'u neden kovdu? Haberi Görüntüle

AJDA PEKKAN FİLMLERİ

Ana madde: Ajda Pekkan filmografisi
Adanalı Tayfur (1963)
Şıpsevdi (1963)
Kendini Arayan Adam (1963)
Şaşkın Baba (1963)
Öpüşmek Yasak (1963)
Abidik Gubidik (1964)
Çanakkale Aslanları (1964)
Plajda Sevişelim (1964)
Kaynana Zırıltısı (1964)
Avare (1964)
Hızır Dede (1964)
Koçum Benim (1964)
Sokakların Kanunu (1964)
Artık Düşman Değiliz (1965)
Cici Kızlar (1965)
Kart Horoz (1965)
Kolla Kendini Bebek (1965)
Şaka ile Karışık (1965)
Şepkemin Altındayım (1965)
Yabancı Olduk Şimdi (1965)
Bir Caniye Gönül Verdim (1965)
Şehvetin Esiriyiz (1965)
Babamız Evleniyor (1965)
Sevdalı Kabadayı (1965)
Taçsız Kral (1965)
Dalgacı Mahmut (1965)
Berduş Milyoner (1965)
Bir Gönül Oyun] (1965)
Lafını Balla Kestim (1965)
Sevinç Gözyaşları (1965)
Pantolon Bankası (1965)
Avare Kız (1966)
Kara Tren (1966)
Şoför Deyip Geçmeyin (1966)
Seher Vakti (1966)
Ümit Sokağı (1966)
Düğün Gecesi (1966)
Dişi Düşman (1966)
Dağda Silah Konuşur (1966)
Günah Çocuğu (1966)
Affet Sevgilim (1966)
Ayrılık Şarkısı (1966)
Erkek Severse (1966)
Harun Reşid'in Gözdesi (1967)
Tatlı Günler (1969)
Şöhret Sandalı (2001)

Kaan Taşaner kimdir? Kızılcık Şerbeti Kaan Taşaner kaç yaşında, nereli? Haberi Görüntüle

AJDA PEKKAN ÖDÜLLERİ

2007    En Fazla Satış Altın (Cool Kadın)    MÜ-YAP Müzik Endüstrisi Ödülleri
2012    En İyi Kadın Şarkıcı    18. Kral Müzik Ödülleri
2012    En İyi Şarkı    18. Kral Müzik Ödülleri
2012    En İyi Albüm    18. Kral Müzik Ödülleri
1990    En İyi Kadın Sanatçı    
1990    En İyi Şarkı    

Kaan Taşaner kimdir? Kızılcık Şerbeti Kaan Taşaner kaç yaşında, nereli? Haberi Görüntüle

AJDA PEKKAN DEVLET NİŞANLARI

Sanata, kültüre ve insanlığa hizmet ödülü    Azerbaycan    2013    Bakü    Sanata, kültüre ve insanlığa hizmetlerinden dolayı verilmiştir.
Sanat ve Edebiyat Nişanı (Fransızca: Ordre des Arts et des Lettres)    Fransa    2013    İstanbul    Sanatın ve edebiyatın yükselişine katkılarından dolayı verilmiştir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading