Yandex Metrica
SON DAKİKA
Yumurtaların bozulduğu nasıl anlaşılır? Buzdolabının hangi bölümünde muhafaza etmek gerekiyor?

Yumurtaların bozulduğu nasıl anlaşılır? Buzdolabının hangi bölümünde muhafaza etmek gerekiyor?

Her evde mutlaka bulunan yumurtalar, kahvaltıların ve hamur işlerinin olmazsa olmazı. Ancak çoğu insan bu gıda ürününü alırken sadece son kullanma tarihine bakıyor. Peki bu yeterli mi? Kutulardaki paketleme tarihinin hiçbir önemi yok mu?

Yaşam

23.01.2024, 20:24

Yiyeceklerin bozulduğu görünüşünden, kokusundan veya tadından anlaşılır. Ancak yumurtaların bozuk olup olmadığı dışardan anlamak ise mümkün değil. Özellikle kabuğu çatlamamış veya delinmemişse, sadece bakarak veya koklayarak durum analizi yapmak çok zor. Peki yumurtaların kötü olduğunu nasıl anlayacağız?

Hepimiz marketten yumurta satın alırken paketteki son kullanma tarihine bakıyoruz. Ancak yumurta kartonunuzun üzerine basılan en güvenilir tarih, son kullanma veya son satış tarihi değil, paketleme tarihidir. 

Rüyada mikrofon görmek ne demek? Rüyada mikrofonla şarkı söylediğini görmek... Haberi Görüntüle

SON PAKETLEME TARİHİNE BAKIN

Son kullanma tarihi, yumurtalarınızın ne kadar taze olduğuna dair genel bir kılavuzdur ve son satış tarihi, mağazaların bir ürünün rafta ne kadar süre kalması gerektiğini ölçmek için kullanması gereken bir araçtır. Yani hiçbiri size yumurtalarınızın tam olarak kaç yaşında olduğunu söylemez. Paketleme tarihi ise tam olarak yumurtalarınızın kartona konduğu gündür. 

Düzgün bir şekilde saklanırsa, yumurtalarınız paket tarihinden itibaren dört ila beş hafta içinde ve son kullanma tarihinden sonra iki ila üç hafta içinde yenebilir. 

Tarihten bir şey anlayamıyorsanız yumurtanın güvenli olup olmadığını görmek için bir şamandıra testi yapabilirsiniz. 
Yumurta kabukları gözeneklidir, bu da yumurta ne kadar eskiyse içinde o kadar fazla hava olduğu anlamına gelir. 

Gökçe Bahadır'ın Etiler'deki Boğaz manzaralı evi çok konuşuldu! Kirasını duyanların... Haberi Görüntüle

YUMURTA SUYA BATIYORSA TAZEDİR

Yüzdürme testi yapmak için bir kaseyi veya bardağı suyla doldurun. Yumurtanızı yavaşça içine yerleştirin ve batıyor mu yoksa yüzüyor mu bakın. Yüzerse, eskidir ve atmak isteyebilirsiniz. Yumurta batar ve ayağa kalkarsa, o zaman çok taze değil ama yine de yemek için güvenlidir. Batar ve yan tarafına düşerse, yumurta en iyi durumda demektir.

Ceyda Düvenci 8 yıllık evliliği sonrasında yeni bir aşka yelken... Haberi Görüntüle

SALLAYARAK DA TAZELİĞİNE BAKABİLİRSİNİZ

Yumurtalarınızın kötü olup olmadığını anlamak için sallama testi de yapabilirsiniz. Kulağınıza bir yumurta tutun ve sallayın. Hiçbir şey duymazsanız, birçok kişi anekdot niteliğindeki kanıtlara dayanarak yumurtanızın iyi olduğunu söyler. Sıvı sesi duyarsanız, bu, sarının veya beyazın bozulduğu anlamına gelir. 

İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 MART CUMA (YARIN) 2024 BEDAŞ 15... Haberi Görüntüle

RENK DEĞİŞİKLİĞİ VARSA YEMEYİN

Yumurtalarınızın bozulup bozulmadığını anlamanın en doğru yolu ise onları kırarak açmaktır. Sarısında veya beyazında herhangi bir renk değişikliği varsa, yumurta iyi değildir. Renk değişikliği bakteri gelişiminin bir göstergesi. Yumurtalarınız güzel görünüyorsa ancak kötü veya kükürtlü bir kokuları varsa kötüdür. Taze bir yumurtanın sarısı, parlak sarı veya turuncu olmalı. Akı ise sarıdan çok fazla yayılmamalı ve nispeten kalın olmalı.

Beklenmedik bir şekilde kötü bir yumurta yerseniz, salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıklara yakalanma riskiniz olabilir. Gıda zehirlenmesi ateş, karın ağrısı, ishal ve kusmaya yol açabilir. 

Miss Turkey güzeli Nursena Say'dan eleştirilere sert yanıt: Nezaketin ve... Haberi Görüntüle

BUZDOLABININ NERESİNDE SAKLAMALIYIZ? 

Yumurtalar, soğutuldukları sürece uzun bir raf ömrüne sahip. Onları buzdolabı kapısının iç tarafında saklamak yerine, buzdolabınızın en soğuk yerine, genellikle orta veya alt rafa koyun. Çünkü kapı aslında buzdolabınızın en sıcak kısmıdır,  her açtığınızda ortam sıcaklığına maruz kalır.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading