Yandex Metrica

Tevekkül ne demek? Allah'a tevekkül nasıl edilir?

Tevekkül ne demek? Allah'a tevekkül nasıl edilir?

Tevekkül sözcükte güvenmek anlamına geldiği açıklanmıştır. Allah'a kayıtsız, şartsız teslim olmayı ve başına ne gelirse onun Allah'tan geldiğine inanmak demektir. Hadis kaynaklarında tevekkül ile ilgili bilgiler verilmiştir. Peki tevekkül ne demek? Allah'a tevekkül nasıl edilir?

Yaşam

03.03.2024, 16:10

Kur'an-ı Kerim'de inananlara ait bir sıfat olarak kullanılan tevekkül sözlükte güvenmek anlamını taşır. Kur'an-ı Kerim'de Allah'a inananların tevekkül etmesi gerektiğini söyleyen ayetler mevcuttur. Hadis kaynaklarında da tevekkülün ne kadar önemli olduğuna dikkat çekilmiştir. Peki tevekkül ne demek? Allah'a tevekkül nasıl edilir?

"Sıfır beden herkese uymaz" demişti! Eski manken verdiği pozlarla Maldivleri... Haberi Görüntüle

TEVEKKÜL NE DEMEK?

Güvenmek, dayanmak ve işi başkasına havale etmek manalarını taşıyan tevekkül, İslam'ın ana ilkelerinden birisidir. Kur'an-ı Kerim'de tevekkül inancının önemi ile ilgili çok değerli bilgiler bulunmaktadır.

Bir kimsenin bir olay karşısında elinden geleni yaptıktan sonra Allah'a (C.C) kayıtsız, şartsız teslim olmasına ve kaderini kabul etmesine tevekkül denir. Bir diğer deyişle kişinin hedefe ulaşmak için maddi ve manevi nedenlerin hepsine başvurduktan sonra Allah' dayanıp, güvenmesi ve işin sonrasını Allah'ın takdirine bırakması durumudur.

17 Nisan 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balı 17 Nisan 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç,Aslan, Başak,... Haberi Görüntüle

ALLAH'A TEVEKKÜL NASIL EDİLİR?

Bir âyette (Âl-i İmrân 3/159) Hz. Muhammed'e kamu işlerinde çevresindekilerle konuşması öğütlenmiş ve sonrasında, "Kararın kesinleşince artık Allah'a tevekkül et, Allah kendisine tevekkül edenleri sever" buyurulmuştur. Talâk sûresinin başlarında Allah'a tevekkül eden kimseye O'nun yeterli geleceği ve Allah'ın mutlaka emrini yerine getireceği haber verilmiştir. Bu açıklamalar tevekkül düşüncesinin meydana gelmesinde açıklayıcı olmuştur. Taberî'nin kaydettiğine göre Abdullah b. Mes'ûd tevekkülle ilgili bu âyet için, "İşi Allah'a havale etme hususunda Kur'an'ın en önemli âyeti" demiştir (Câmiʿu'l-beyân, XII, 132).

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in, "Devemi bağladıktan sonra mı tevekkül edeyim yoksa bağlamadan mı?" diye soran bir sahâbîye, "Önce bağla, sonra tevekkül et" yolundaki cevabı (Tirmizî, "Ḳıyâme", 60)
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading