banner2

Şanlıurfa'da isot mesaisi başladı

Şanlıurfa'da birçok yemeğe lezzet katan ve çiğ köftenin olmazsa olmazı olan isot için uzun ve meşakkatli bir süreç başladı.

Hayat 19.07.2021, 15:46 19.07.2021, 16:06
Abone ol
Şanlıurfa'da isot mesaisi başladı

Tadı, rengi, kokusuyla isot, birçok yemeğin vazgeçilmezi... Şanlıurfa, kavurucu sıcakta zahmetli bir süreçten geçen isot için mesaiye başladı.

İSOT NASIL YAPILIR?

Güneydoğu Anadolu Projesi ile birlikte sulu tarımın yaygınlaştığı Şanlıurfa'da, ilkbahar mevsiminde ekilen ve yaz mevsiminde hasat edilen biberler pazarlara getiriliyor. Geçim kaynağı isot olan ailelerin pazardan aldığı biberler, yıkandıktan sonra sap ve çöplerinden ayrılıyor.

Elle parçalanıp makineden geçirilerek naylonların üzerinde bekletilen işlemler, kavurucu sıcaklar ve biberlerin acısı nedeniyle çalışanları zorluyor.

Biberlerin yönleri gün içerisinde değiştirilirken, tamamen kuruyan biberler rengi koyulaştıktan sonra makinelerde çekiliyor.

ZAHMET DOLU YOLCULUK

Zeytinyağı ile harmanlandıktan sonra lezzet ve parlaklık kazanan biberler, oldukça meşakkatli ve acı doly yolculuğun sonunda isota dönüşüyor. Şanlıurfa'nın tescilli ürünü olan isot, kalitesine göre 50-80 lira arasında alıcı buluyor.

İSOT MEVSİMİ BU YIL ERKEN BAŞLADI

AA'nın haberine göre Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi Başkanı Bekir Polat, isotun Şanlıurfa'nın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olduğunu ifade etti.

Kooperatif olarak yıllık ortalama 20-30 bin isot üretimi yaptıklarını, bu rakamı 70-80 bin tona çıkarmak ve yurt dışına pazarlamak istediklerini belirten Polat, "Şanlıurfa'ya özgü isota daha çok sahip çıkarak tüm Türkiye ve dünyaya tanıtmamız lazım. Bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz." dedi.

Yaklaşık 10 yıllık isot üreticisi Hacı Çavcı ise havaların sıcak olması nedeniyle isot mevsiminin erken başladığını söyledi. Çavcı, üretim yeri konusunda yaşadıkları sıkıntıyı dile getirerek yetkililerden yardım istedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!