Yandex Metrica

Sakal kesmek haram mı? Sakal kesmenin hükmü nedir?

Sakal kesmek haram mı? Sakal kesmenin hükmü nedir?

Vatandaşlar internette 'Sakal kesmek haram mı? Sakal kesmenin hükmü nedir?' diye araştırma yapıyor. Daha sonra Diyanet bu konuyla ilgili açıklama yaptı. Peki sakal kesmek haram mı? Sakal kesme hükmü nedir?

Yaşam

25.03.2024, 21:38

İnternette 'Sakal kesmek haram mı? Sakal kesmenin hükmü nedir?' araması yapılıyor. Bunun üzerine gözler Diyanet'e çevrildi. Peki sakal kesmek haram mı? Sakal kesmenin hükmü nedir?

Funda Arar'dan çarpıcı açıklamada: Adamlığın başka tarifi var! Funda Arar'dan çarpıcı açıklamada: Adamlığın başka tarifi var! Haberi Görüntüle

SAKAL KESMEK HARAM MI? SAKAL KESMENİN HÜKMÜ NEDİR?

Diyanet sakal kesmek haram mı diye araştırırken Diyanet konuyla ilgili açıklama ayptı. Diyanet sakal kesmekle ilgili şu açıklamada bulundu:

Hz. Peygamber (s.a.v.) sakal bırakmayı fıtrata (yaratılış değerlerine) uygun davranışlar arasında saymıştır (Buhari, Libas, 62; Müslim, Tahare, 56; Ebu Davud, Tahare, 29; Nesai, Zîne, 1). Nitekim kendisi de sakal bırakıp bunun güzelce bakımını yapmış ve bir tutamdan fazlasını kesmiştir.

Konu hakkındaki hadisler ile sahabe uygulamalarını dikkate alan İslam âlimleri sakal bırakmanın, yerine getirilmesi istenen doğal (fıtrî) bir fiil ve yapılması tavsiye edilen bir sünnet olduğunda ittifak ederken sakalı tıraş etmenin hükmü konusunda ise farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Bazı âlimler bunun haram olduğunu söylerken diğer bazıları ise mekruh görmüşlerdir. Genel olarak benimsenen “bir şeyin haram olması için onunla ilgili yasaklayıcı delilin sübut ve delalet açılarından kat’î yani ihtimale kapalı olması gerektiği” yönündeki usûl kuralı, ikinci görüşün daha isabetli olduğu sonucunu vermektedir.

Buna göre Hz. Peygamber’e uymak maksadıyla sakal bırakan ve sakalının sünnete uygun bir şekilde bakımını yapan kişinin bu amelinden dolayı sevap alacağını, ancak herhangi bir sebeple buna imkân bulamadıkları için sakalını tıraş edenlerin ise sünnete aykırı düşmekle birlikte bundan dolayı günaha girmeyeceğini söylemek mümkündür.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading