Ramazanda kilo aldıran gıdalar nelerdir?
Ramazan ayının gelmesine sayılı günler kaldı. Formunu korumak isteyen vatandaşlar orucun açlığından sonra yenen iftar yemeği ve oruca niyet etmeden uzun süre tokluk hissi oluştursun diye yiyeceklerine dikkat etmek istiyor. İnternette 'Ramazanda kilo aldıran gıdalar nelerdir?' araması yapılmaya başladı. Peki Ramazanda kilo aldıran gıdalar nelerdir?

Mübarek Ramazan ayının gelmesine az bir zaman kaldı. Manevi olarak içlerin huzurla dolacağı Ramazan ayı ile oruç tutma zamanı da gelmiş olacak. İslam'ın şartlarından biri olan oruç ibadeti ile hem Allah'ın emrini yerine getirmiş olacak olan Müslümanlar hem de yoksulların halinden anlayacak. Peki Ramazanda kilo aldıran gıdalar nelerdir?
RAMAZANDA KİLO ALDIRAN GIDALAR NELERDİR?
Ramazan’da oruç tutarken aç kalınan sürenin uzun olması, metabolizmayı yavaşlatacağı için normal zamandaki beslenme düzeni sürdürüldüğünde kilo almak normal zamanlardan daha kolay oluyor.
Sahurda yenen börek ve poğaça çabuk acıktırıp kilo almanıza sebep olur.
Sahurda, özellikle doğru besinleri tercih etmek gün içinde oruç tutulan saatlerde açlığı önler, uyku isteğini azaltır ve daha dinamik bir gün geçirmek için vücuda zindelik verir. Sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyve tok tutacak yiyecekler tercih edilebilir. Özellikle protein içeren besinler midede sindirimi geciktireceğinden ve boşaltımı yavaşlatır; bu nedenle tokluk süresi de uzamış olur. Çorba, ayran, süt veya komposto gibi sıvı içeriği yüksek besinler, hacim kaplayarak tok kalmaya sebep olur ve sıvı gereksinmesini karşılar. Sahur için börek, poğaça, tost, sucuk, salam, ağır gıdalar yerine; yumurta, peynir, süt gibi kahvaltılık hafif besinleri tercih etmek zinde kalınmasını sağlar.
Kilo almamak için pilav ve makarna yerine sebze ve salata yemeye çalışın.
İftarda yenen kızartmalar, tereyağı ile yapılmış ağır tencere yemekleri, hamurla yapılan ağır tatlılar, fazla miktarda yenen pilav ve makarna türevi yemekler ise; vücutta yağlanmaya sebep olur. Yağlanma ve kilo alımı ağırlık hissini artıracağından kişi kendini yorgun ve bitkin hissetmeye başlar.
İftarda susuzluk hissi ile asitli içecek içmeyin.
Normal zamanlarda kadınların günlük ortalama sıvı ihtiyaçları 2,7 litre erkeklerin ise 3,7 litredir. Bunun 12 - 14 bardağı su ile geri kalan bölümü ise soda, ayran, çorba, komposto gibi sıvı gıda ve içecekler, sebze, meyveden karşılanmalıdır. Susuz kalan vücutta; yorgunluk, kas krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, sersemlik ve sıcaklık hissinin oluşmasına neden olur. Bunun için mutlaka sahura kalkılınca, iftar sırasında ve sonrasında yatana kadar sıvı tüketimine özen göstermek gerekir. Asitli ve gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulması gerekir.
Hamurlu ve şerbetli tatlılardan uzak durmak gerekir.
Ramazan ayında tüm gün aç kalarak oruç tutan çoğu insanın akşam yemeği sonrası tatlıya olan isteği çoğalır. Burada yapılması gereken tatlı tüketimini sınırlandırmak doğru bir tercih olacaktır.
Ramazan pidesi lezzetli olmasının dışında bir o kadarda iştah açıcıdır.
Ramazan pidesi beyaz undan yapılır ve kalorisi diğer ekmeklere kıyasla daha fazladır. Yedikçe iştahı çoğaltır. Çünkü glisemik indeksi yüksek olduğundan kan şekerini hızlı yükseltip çabuk düşürür, böylelikle yerken yeme isteğini artıran bir yiyecek olur. Hızlı depolanıp kişide yağlanmayı çoğaltır. Bu nedenle tüketimini sınırlandırmak gerekir.