Yandex Metrica

Ramazan ayının önemi nedir? Ramazan ayının fazileti nedir? Ramazan ayı zikirleri nelerdir? Ramazan ayı ne ifade etmektedir?

Ramazan ayının önemi nedir? Ramazan ayının fazileti nedir? Ramazan ayı zikirleri nelerdir? Ramazan ayı ne ifade etmektedir?

Mübarek Ramazan ayının yaklaşmasıyla Ramazan ayının önemi ve fazileti merak ediliyor. İnternette üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı zikirleri, ibadetleri, tesbihleri araştırılıyor. Peki Ramazan ayının önemi nedir? Ramazan ayının fazileti nedir? Ramazan ayı zikirleri nelerdir?

Yaşam

27.01.2024, 12:34

Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan ibadetler diğer aylarda yapılan farzlar gibidir. Ramazan ayında nafile namaz kılmak, zikir çekmek, sadaka vermek gibi nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibi sayılır. Peki Ramazan ayının önemi nedir? Ramazan ayının fazileti nedir? Ramazan ayı zikirleri nelerdir?

Anne olmak için gün sayıyordu! Gonca Vuslateri bebeğinin sağlık durumunu açıkladı: Hazırlıklı olun! Anne olmak için gün sayıyordu! Gonca Vuslateri bebeğinin sağlık durumunu... Haberi Görüntüle

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan ayı, dinimizce önemli ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Ramazan ayının dinimizde anlamı çok büyük ve diğer aylar arasında seçkin bir yeri vardır. Çünkü kutsal kitabımız Kur'an - Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "Kadir Gecesi" yine bu ay içinde bulunur.  Kutsallığı ve fazileti Kur’an-ı Kerim ve sünnet ile sabit olan Ramazan ayı, aynı zamanda “on bir ayın sultanı” olarak ifade edilir. Ramazan; rahmet, bereket ve oruç ayıdır. Bu önemli ayda kardeşlik ve sevgi bağlarının güçlenmeli, ruhlarımızın güzel öğütlere ve sözlere açık olmalı, manevi duygularımız canlılık kazanmalı, birlik ve beraberliğimiz daha da güçlenmelidir.

Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.v) deyişiyle; "Ramazan, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem ateşinden kurtuluş" ayıdır. Her kim, bu ayda idaresi altında bulunanların iş yükünü azaltırsa, Allah ona mağfiret eder ve cehennem azabından onu kurtarır.

Ramazan, oruç gibi türlü hikmetlerle dolu bir kulluk görevini yerine getirip, bu başarının zevkine varıldığı eşsiz bir aydır. Aynı zamanda Ramazan, âlemlere rahmet olarak gönderilen ve son elçi Hz. Muhammed’e peygamberlik görevinin verildiği aydır. 610 yılı Ramazan ayının 27. gecesinin sabahında Cebrail tarafından ilk vahiy “Oku” emri kendisine bildirilmiştir.

Ayrıca Ramazan, Bedir kahramanlarının kafir ordularına karşı verdikleri İslam savaşının kazanıldığı kutlu zafer ayıdır. Ramazan, Allah’ın yardımıyla Mekke’nin fethedildiği ve insanların oluk oluk Allah’ın dinine girmeye başladığı büyük bir gelişime sahne olan bir aydır.

Bakara Suresi’nin 185. ayetinde Yüce Allah şöyle buyuruyor:

“Ramazan ayı öyle bir aydır ki onda Kur’an indirildi. Kur’an ki insanlara yol göstericidir. Doğruyu eğriden, hakkı batıldan ayıran delillerin kaynağıdır. Kim o ayda bulunursa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta yahut yolcu olursa başka günlerde sayısınca tutsun. Allah sizin için kolaylık ister. Zorluk istemez.”

Ramazan sözlük anlamı itibariyle şiddetli ve yakıcı sıcak anlamına gelir. Bu ayda günahlar salih amellerle yakıldığı için ona bu isim konmuştur. Bununla Ramazan’da inanan bireylerin açlık ve susuzluktan içlerinin kavrulması, buna karşılık günahlarının yanması ve kalplerinin hırs ve kötülüklerden kurtulması umut edilmektedir.

Sakallarını uzattı bambaşka biri oldu! Ünlü DJ Kerimcan Durmaz değişimiyle sosyal medyada gündem oldu! Sakallarını uzattı bambaşka biri oldu! Ünlü DJ Kerimcan Durmaz değişimiyle... Haberi Görüntüle

RAMAZAN AYI ZİKİRLERİ NELERDİR?

Ramazan ayı zikirleri Nihat Hatipoğlu'nun Ramazan ile ilgili bir konuşmasında, peygamberin tüm gün tesbihat okuyan eşine günde üç kere şunu okumasını önerdiğini ifade etmiştir: 
“Sübhanellahi ve bi hamdihi adede halkihi Rida nefsihi ziynete arşihi ve midade kelimatihi.” Anlamı: Yüce Allah’ı yarattığı sayısında, kendisinin razı olacağı kadarınca, arşının ağırlığınca, yarattığı kelimeler uzunluğunca hamd ile tesbih ederim.

Ramazan tesbihleri Diyanet İşleri Başkanlığı sitesinde özel bir bölümde anlatılmamış, farklı açıklamalarda ve konuşmalarda öneriler verilmiştir. Sitede dualarla ilgili genel açıklamada ise şöyle ifade edilmiştir:
“Ramazan gecelerinde, Arafat vakfesinde, gece vakitlerinde, ezan okunduğu ve kamet getirildiği sıralarda, farz namazların sonunda yapılan duaların kabul edileceği hadis-i şeriflerde beyan edilmiştir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 166; Tirmizî, Deavât, 80, 139; İbn Mâce, Sıyâm, 48).” Bu bilginin ışığında ramazan duaları içine tesbihleri de dahil ederek zenginlik sağlayabilirsiniz.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading