Yandex Metrica

Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı? Ramazanda diyet nasıl yapılır?

Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı? Ramazanda diyet nasıl yapılır?

Ramazan ayının yaklaşmasıyla Müslümanları tatlı bir telaş sardı. Beslenmesine dikkat eden vatandaşlar internette 'amazan ayında beslenme nasıl olmalı? Ramazanda diyet nasıl yapılır?' aramaları yapmaya başladı. Peki Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı? Ramazanda diyet nasıl yapılır?

Yaşam

10.03.2024, 23:16

Ramazan ayı, Müslüman alemi için çok önemli bir aydır. Ramazan ayı, oruç tutanların için beslenme şekillerinin değiştiği ve yaşam şekillerinde ufak tefek farklılıkların olduğu bir zamandır. Beslenmesine dikkat eden vatandaşlar internette 'amazan ayında beslenme nasıl olmalı? Ramazanda diyet nasıl yapılır?' aramaları yapmaya başladı. Peki Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı? Ramazanda diyet nasıl yapılır?

WhatsApp'tan devrim niteliğinde özellik: Kullanıma artık hazır! WhatsApp'tan devrim niteliğinde özellik: Kullanıma artık hazır! Haberi Görüntüle

RAMAZAN AYINDA BESLENME NASIL OLMALI?

Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Ramazanda yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü geçiştirmemek gerekir. Sahura kalkılmaması  ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu bilinmelidir. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 16  saat olan açlığı, ortalama 20 saate kadar çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine sebep olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski çoğalmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılması uzmanlar tarfından önerilir.

Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı tercih edilebilir veya çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.

Gün içerisinde aşırı derecede acıkanlar, midenin boşalma süresini uzatmak için kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması tavsiye edilir.

Çoğunlukla iftar sofralarında bir insana yetecek yemekten çok daha fazlası bulunmaktadır. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan bireyde kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda yemek yemektir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına sebep olabilir.

Verdiği pozlarla tepki çekmişti! Uraz Kaygılaroğlu sevgilisi Sayna Soleimanpour ile birlikte yeni fotoğraflar paylaştı Verdiği pozlarla tepki çekmişti! Uraz Kaygılaroğlu sevgilisi Sayna Soleimanpour ile... Haberi Görüntüle

RAMAZANDA DİYET NASIL YAPILIR?

Ramazanda 15 ile 17 saat arasında bir açlık bulunmaktadır. Bu süre her yıl 10-11 gün önceye gelen Ramazan’ın hangi mevsimde olduğuna göre farklılaşmaktadır. Uzun süre aç kalan bünyeniz iftara doğru bitkin ve yorgun olacaktır. Susuzluk ise, ezan vaktine doğru ciddi şekilde hissedilir. Saatlerce aç kalan mide, bir anda bütün yemekleri yemek isteyecek ve bu durum kendisine günler sonra kilo olarak geri gelecektir.

CANAN KARATAY'IN HAZIRLADIĞI DİYET LİSTESİ

Sahur için:
Arzuya göre istenilen kıvamda pişmiş 2 yumurta
Tereyağında omlet, menemen
1 kibrit kutusu kadar tuzsuz peynir
1 kahve fincanı fındık, ceviz veya badem
Tuzu alınmış 10 adet zeytin
Domates, salatalık yeşilbiber ve yeşillik
2 fincan çay veya süt. 1 porsiyon çorba


İftar için:

İsteğe göre 1 porsiyon patlıcan kebabı, köfte, sebze yemekleri, karnıyarık, fırında kuzu pirzola, hünkar beğendi, tepsi kebabı, saç tava gibi yemek çeşitlerden birisi tercih edilebilir. Diğeri ise, 2-3 kaşık pilav ya da 3-4 adet sarma. 1 porsiyon cacık, salata, ayran ve mutlaka bol su.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading