Yandex Metrica

Okey nasıl oynanır? Düz okey oynama kurulları ne? Düz okey taş dağıtımı nasıl yapılıyor? Okey dizimi nasıl olur?

Okey nasıl oynanır? Düz okey oynama kurulları ne? Düz okey taş dağıtımı nasıl yapılıyor? Okey dizimi nasıl olur?

Okey nasıl oynanır sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Uzun yıllardır ülkemizde oynanan okey, tüm yurtta sevilen bir masa oyunudur. Peki okey nasıl oynanır? Düz okey oynama kurulları ne? Düz okey taş dağıtımı nasıl yapılıyor? Okey dizimi nasıl olur?

Yaşam

25.04.2024, 16:46

Okey günümüzde de çok sık tercih edilen bir oyundur. İlk başlarda sadece masa oyunu olarak oynanan okey, günümüzde hem bilgisaydan hem telefondan oynanabilmektedir. Okey oynamayı bilmeyen ama öğrenmek isteyenler internette araştırma yapmaya başladı. İnternette "Okey nasıl oynanır? Düz okey oynama kurulları ne? Düz okey taş dağıtımı nasıl yapılıyor? Okey dizimi nasıl olur?" araması yapılıyor. Peki okey nasıl oynanır? Düz okey oynama kurulları ne? Düz okey taş dağıtımı nasıl yapılıyor? Okey dizimi nasıl olur?

Türkiye'de ev fiyatları İngiltere'deki villaları geçti! İstanbul'daki bazı semtlerde villa fiyatları 70 milyondan başlıyor Türkiye'de ev fiyatları İngiltere'deki villaları geçti! İstanbul'daki bazı semtlerde villa... Haberi Görüntüle

OKEY NASIL OYNANIR?

Okey oyunu 106 taştan oluşan popüler bir Türk oyunudur. 4 farklı renkte bulunan okey taşları ve 4 ıstaka ile oynanan oyunda oyuna başlamak için bir zar gerekmektedir. Normalde 4 kişiyle oynanan okey yeterli sayıya ulaşılmadığında 2 veya 3 kişi ile de oynanabilir. 

Okeyde her renk grubunda aynı sayıdan iki adet bulunmaktadır. Her renk grubunda 1'den 13'e kadar sayılar vardır.

Oyuna başlamadan önce taşlar iyice karıştırılır ve beşerli olarak ve taşlardaki yazı görünmeyecek şekilde üst üste konur. Her oyuncu dizdiği beşli taşları ıstakasının ön tarafına koyar. Zarla ya da konuşarak ilk dağıtıcıya karar verilir. 

Taşları dağıtacak kişi zar atarak attığı sayı kadar bir tane fazla olan taşı ilerletir. O sıradaki taş da okey olur. Açtığı taş da gösterge olur. Eline o taşın eşi gelen kişi bunu herkese göstererek bir puan kazanır.

Açılan taşın sağ tarafından sırasıyla dağıtıcı her oyuncuya önce beşer taş verir. İki kere aynı işlemi gerçekleştirdikten sonra, sağındaki oyuncuya beş taş, kendisi de dahil olmak üzere diğerlerine de 4 taş verir. Taşları alan oyuncular ıstakalarına taşları dizer. Oyuncuların hedefi, taşları sıralı veya eşli olarak dizmektir.

Oyuna ilk önce elinde fazla taş olan yani dağıtıcının yanındaki kişi sağ tarafındakinin önüne bir taş atarak başlar. Bu taş kişinin elindeki taşlara uymayan bir taş seçilir. Diğer oyuncu da eğer atılan taş işine yarıyorsa alır yaramıyorsa ortaya üst üste dizilmiş taşların en üstündekini çeker. O da işine yaramayan bir taşı sağ tarafındakinin önüne açık şekilde koyar. Oyun birisi bitene kadar böyle devam edip gider. 

Türkiye'de ev fiyatları İngiltere'deki villaları geçti! İstanbul'daki bazı semtlerde villa fiyatları 70 milyondan başlıyor Türkiye'de ev fiyatları İngiltere'deki villaları geçti! İstanbul'daki bazı semtlerde villa... Haberi Görüntüle

OKEY DİZİMİ NASIL OLMALIDIR?

Oyunu bitirebilmek için 14 taşın da sıralı bir şekilde olması gerekmektedir. Örnek verecek olursak; kırmızı renkte sırasıyla 3 - 4 - 5 - 6, kırmızı 7 - siyah 7 - mavi 7 - sarı 7, siyah 12 - mavi 12 - kırmızı 12 - sarı 12 ile el biter.

TikTok'a yasak geldi: ABD resmen TikTok'a savaş açtı! TikTok'a yasak geldi: ABD resmen TikTok'a savaş açtı! Haberi Görüntüle

DÜZ OKEY KURALLARI NE?

Dağıtıcının sağındakine 15, diğer oyunculara 14 taş verilir. Kimse eksik ya da fazla taş alamaz. Oyun içinde gizlice yerden taş alarak hile yapmak yasaktır.

Oyunda gösterge geçerli olarak kabul edildiyse, oyuncu taş çekmeden önce bunu göstermek zorundadır.

Elindeki taşları düzenli dizen kişi “Bittim” deyip elini açıp herkese gösterene kadar taşları yere dökemez.

Eğer çifte giden oyuncu varsa onun dışındakiler yere atılan taşları açıp bakamaz.

Sıralı dizilen taşlar durumunda sadece 13 numaralı taşın devamına aynı renkte 1 numaralı taş konabilir.

Yerdeki göstergeyi ilk elden gösteren kişi çifte gittiğinde o gösteriyi de alabilir. Çifte giden kişinin çift açabilmesi için 7 çiftinin olması gerekmektedir.

Elinin açar olması durumunda boşta kalan taş okeyse, oyuncu okeyini göstergenin üstüne koymalıdır. Böylece 4 puan kazanır.

Oyuncu daha bitmemiş elle “açtım” derse, elini açarsa bunun sonucunda diğer oyuncular da ellerini açtılarsa ve oyuncunun bitmediği anlaşılırsa o oyuncuya -2 puan ceza yazılır.

Oyuncu yere atılan taşı alabilir veya ortadan taş çekebilir. Bunları yapmadan unutup elindeki taşı atarsa ve diğer oyuncu da yerden taş çekerse, taşı eksik olan oyuncunun bitme hakkı ortadan kalkmış olur.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading