Yandex Metrica

Miraç ne demek? Miraç Kandili'nde ne oldu? Miraç Kandili'nin önemi ve fazileti nedir?

Miraç ne demek? Miraç Kandili'nde ne oldu? Miraç Kandili'nin önemi ve fazileti nedir?

Miraç Kandili'ne az bir zaman kala Müslümanlar internette Miraç Kandiline dair araştırmalarda bulunuyor. Her yıl Recep ayının 26. gecesi idrak edilen Miraç Kandili bu yıl 17 Şubat Cuma (bu gece) günü idrak edilecek. Peki, Miraç ne demek? Miraç Kandilinde ne oldu? Miraç Kandilinin önemi ve fazileti nedir?

Yaşam

23.01.2024, 20:27

Miraç ne demek? Tüm İslam alemi için mübarek gecelerden birisi olan ve Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) "100 geceden daha hayırlıdır" hadis-i şerifinde bulunduğu Miraç gecesidir. İslam inancına göre, Hazreti Muhammed (s.a.v), 27 Recep 621 hicri tarihinde gece Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. Mirac Kandili namazı nasıl kılınır? sorusunun cevabını buraya tıklayarak bulabilirsiniz. Peki, Miraç ne demek? Miraç Kandili'nde ne oldu? Miraç Kandili'nin önemi ve fazileti nedir?

Frikiğe kızan Hadise şimdi iki erkek arasında bacaklarını ayırdı Frikiğe kızan Hadise şimdi iki erkek arasında bacaklarını ayırdı Haberi Görüntüle

'Geçcek' adlı şarkısıyla tepki çekmişti! Şarkıcı Tarkan yeni albüm hazırlığında! İşte o fotoğraflar 'Geçcek' adlı şarkısıyla tepki çekmişti! Şarkıcı Tarkan yeni albüm hazırlığında!... Haberi Görüntüle

MİRAÇ NE DEMEK?

Miraç ne demek? sorusu özellikle bugün internette sıkça aratılıyor. Peygamber Efendmiz'in Mescid-i Harâm'dan Mescid-i Aksâ'ya, oradan da göğe yaptığı yolculuğu ifade ediyor. Sözlükte ki anlamı ise "yukarı çıkmak, yükselmek" anlamındaki urûc kökünden türemiş bir ism-i âlet olan mi'râc kelimesi "yukarı çıkma vasıtası, merdiven" demektir.

Miraç; varoluşun gaye ve hikmetini anlayarak, kendisi, çevresi ve Rabbiyle barışık, huzur ve güven içinde bir hayatın; kan, gözyaşı, işgal, yoksulluk ve sefaletin olmadığı bir dünyanın inşası için çalışmaktır.

Miraç; ferdi, toplumu ve bütün insanlığı yücelten ve yükselten değerlerle buluşarak, zamanın önemini idrak ve sorumluluk bilinci ile her türlü kötülüklerden arınma ve ilahi emirlere teslimiyet göstererek, yüce mertebelere ulaşma azmini kuşanmaktır.

Anne olmak için gün sayıyordu! Gonca Vuslateri bebeğinin sağlık durumunu açıkladı: Hazırlıklı olun! Anne olmak için gün sayıyordu! Gonca Vuslateri bebeğinin sağlık durumunu... Haberi Görüntüle

İngiliz Kraliyet ailseinin bahtsız gelini Kate Middleton'dan haber var! Kansere yakalanan prensesin sağlık durumu açıklandı! İngiliz Kraliyet ailseinin bahtsız gelini Kate Middleton'dan haber var! Kansere... Haberi Görüntüle

MİRAÇ KANDİLİ'NDE NE OLDU?

Gelelim birçok insanın merakla beklediği sorunun cevabına. Miraç Kandilinde ne olmuştur? Rivayete göre Hz Muhammed (s.a.v) gece vakti Kâbe'den alınıp Burak adı verilen katır üstünde Mescid-i Aksa'ya götürülmüş, Burak'ı Beytül Makdis'in (Süleyman Mabedi) kalıntılarının güneybatı duvarına bağlamıştır. Hz Muhammed sırasıyla eski Aksa denen bugünkü el-Aksa Camiinin altındaki yerden Mescid-i Aksa alanına girmiş, oradan Kubbet-üs-sahra'nın bulunduğu alana geçmiş ve orada İsa, Musa, Zekeriya peygamberlerle buluşmuştur. Günümüzde Nebi Minberi'nin bulunduğu alanda bütün peygamberlere namaz kıldırmış, oradan da Miraç Minberi'nin bulunduğu alandan göğe yükselmiştir.

Hadislere göre Hz Muhammed bu yükselmede gök katlarını Cebrail ile birlikte aşarken sırayla Âdem, Yusuf, Yahya ve İsa, İdris, Harun, Musa ve İbrahim peygamberleri görmüş, yedinci kat gökten sonra Sidret'ül münteha'ya çıkmıştır. Cebrail'in Sidretü'l-Münteha'dan ileriye geçememesi üzerine yolculuğunu tek olarak sürdürmüş, zaman, mekân ve cihetin olmadığı ifade edilen katta Allah ile aracısız görüşmüştür.

Anlatılanlara göre Hz Muhammed (s.a.v) Mekke'ye döndüğü vakit yaşadıklarının gerçek olup olmadığından kuşku duyanların peş peşe gelen sorularına maruz kalmıştı. Sorulara incelikle doğru cevap vermiştir. İslam'ın ilk zamanlarında dinin oruç, zekât, şehitlik ve hac gibi belli kuralları, prensipleri tam olarak belirlenmemişti. Gece namazları rağbet görmekle birlikte, ibadet kuralları da açık ve seçik olarak belirlenmemişti. Rivayete göre İsra ve Miraç bu konudaki belirlenmeleri sağlamış olaylardır. Bu doğrultuda miraçta; Hz Muhammed, Miraç esnasında namaz vakitlerinin beş vakit olarak düzenlenmesi gerektiğini öğrenmiş ve Miraçtan sonra bu buyruğu Müslümanlara bildirmiştir. Hadis kaynaklarına göre Miraç'ta önce 50 vakit olarak bildirilen namaz, Musa peygamberin bunun insanlara ağır geleceği şeklinde ikazları üzerine Muhammed'in birkaç kere geri dönüp Allah'tan namazı hafifletme dileği üzerine beş vakte indirilmiştir.

Kankalar doğum günü partisinde buluştu! Kenan İmirzalıoğlu, Kıvanç Tatlıtuğ'un oğlunun doğum gününe katıldı! Pozları sosyal medyada büyük ilgi gördü! Kankalar doğum günü partisinde buluştu! Kenan İmirzalıoğlu, Kıvanç Tatlıtuğ'un oğlunun... Haberi Görüntüle

MİRAÇ KANDİLİ'NİN ÖNEMİ VE FAZİLETİ NEDİR?

Allah, Hazreti Muhammed'e ahlak ve fazilet düsturlarını bildirdi

İslam kaynakları ışığında, Mekke'den Medine'ye hicretten bir sene önce yaşanan "İsra ve Miraç" olayı Allah'ın, Hazreti Muhammed'in Mekke'de gördüğü eziyetlere karşı bir tesellisi olarak kabul ediliyor.

Miraç gecesinde beş vakit namaz farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların bağışlanacağı müjdesi verildi ve "Amenerrasulü" diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti vahyolundu.

Ayrıca bu gece Allah, Hazreti Muhammed'e İsra Suresi'nde de yer alan insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan ahlak ve fazilet düsturlarını bildirdi.

Müslümanlara Miraç Kandili'nde, namaz borcu olanların kılabildiklerince namaz kılması, namaz borcu olmayanların ise nafile namaz kılması, Kur'an-ı Kerim okuması, istiğfar ve dua etmesi tavsiye ediliyor.

Magazin dünyası bu röportajı konuşuyor! Metin Akpınar'ın Kızı 'ablamın da babası ünlü ' demişti! O isim Uğur Dündar mı? Magazin dünyası bu röportajı konuşuyor! Metin Akpınar'ın Kızı 'ablamın da... Haberi Görüntüle

'EN BÜYÜK HEDİYESİ BEŞ VAKİT NAMAZDIR'

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, AA muhabiri ile yaptığı konuşmada, Miraç hadisesinin Hazreti Muhammed'in en büyük mucizelerinden biri olduğunu dile getirdi.

Hazreti Muhammed'in Mekke'de sıkıntılar yaşaması ve amcası Ebu Talip ile eşi Hazreti Hatice'yi kaybetmesinden sonra Allah'ın bir bakıma onun gönlünü ferahlatırcasına Miraç mucizesini gerçekleştirdiğini belirten İdris Bozkurt, İsra'nın ayetlere, Miraç'ın ise sahih hadislere dayandığını söyledi.

Peygamber Efendimizin Mekke'den Kudüs'e gitme hadisesinin İsra, göğe yükselerek Allah ile görüşmesinin ise Miraç olduğunu vurgulayan İdris Bozkurt, "Miraç hadisenin bizler için en büyük hediyesi beş vakit namazdır. Beş vakit namaz Miraç hadisesiyle farz kılınıyor. Tabi ki Miraç'tan önce de namaz vardı. Günün evvelinde ve sonunda namaz kılınırdı ama Miraç'la birlikte beş vakit namaz farz kılındı." dedi.

Ünlü youtuber Hasan Can Kaya'dan kötü haber! Acil ameliyata alındı durumu kritik! Ünlü youtuber Hasan Can Kaya'dan kötü haber! Acil ameliyata alındı... Haberi Görüntüle

Ünlü oyuncundan bir kötü haber daha! Durumu iyi denilerek taburcu edilmişti Ankara'ya sevk edildi! Ünlü oyuncundan bir kötü haber daha! Durumu iyi denilerek taburcu... Haberi Görüntüle

'BU MÜBAREK GECEDE NAMAZLARIMIZI BIRAKMAMALIYIZ'

Bakara Suresi'nin "Amenerrasulü" diye başlayan son iki ayetinin de Miraç hadisesinde inzal olduğunu vurgulayan Bozkurt, "Miraç hadisesinde peygamberimize cennet, cehennem ve oradaki insanları halleri arz olunuyor. Kimin neyle karşılaşacağını peygamberimiz orada müşahede ediyor." açıklamasında bulundu.

Her şeyden önce namazlarımızı bırakmamalıyız diyen Bozkurt, "Beş vakit namazın farz kılındığı bu mübarek gecede peygamberimizin bize gösterdiği şekilde kendimizi muhasebeye çekmeli, her şeyden önce namazlarımızı bırakmamalıyız." kaydetti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading