Yandex Metrica

Masal deyip geçmeyin! Okuyacağınız tek bir masal bile, çocuğun gelişimi üzerinde sayısız faydaya sahip!

Masal deyip geçmeyin! Okuyacağınız tek bir masal bile, çocuğun gelişimi üzerinde sayısız faydaya sahip!

Çocukla kaliteli vakit geçirmenin eğlenceli birçok yolu var. Masal anlatmak veya okumak da bunlardan biri. Bir toplumun değerleri hakkında bilgiler veren masallar çocuğun gelişimi üzerinde de büyük etkiye sahip. Hayal dünyasını zenginleştiren bu yazın türü aynı zamanda çocuğun bilişsel gelişimine de katkıda bulunuyor.

Yaşam

10.03.2024, 00:11

Masal okumanın faydaları nelerdir? Masal çocuğun gelişimine ne yönde bir katkı sunar? İşte cevaplar...

Çocukların dinlerken çok keyif aldığı masallar, olağanüstü kahramanların başlarından geçen olağanüstü olayların anlatıldığı bir edebiyat türü. Geçmişi çok eski. 

Dinleyende merak duygusunu en fazla uyaran yazı türlerinden biri olan masallar, içinde barındırdığı değerleri çocuklara öğretmesi açısından son derece önem taşıyor. 

Daha çok 1 ile 12 yaş aralığındaki çocuklara yönelik gibi görünse de bazı yetişkinler de masal dinlemekten veya okumaktan keyif alıyor ve zihnini dinlendirebiliyor. Örneğin Arap ve İran halk öykülerinin derlenmesiyle oluşmuş olan ilk masal örneklerinden Binbir Gece Masalları hem anlatılanlar hem de yazılış şekli bakımından çoğu yetişkinin okumayı sevdiği masallardan. 

Ceyda Düvenci geçen yıl boşandığı eski eşi ile aşk yaşıyor! Güçlü Mete kim, evli mi? Ceyda Düvenci geçen yıl boşandığı eski eşi ile aşk yaşıyor!... Haberi Görüntüle

MASALLAR HAYAL DÜNYASINI ZENGİNLEŞTİRİR

Masal okumanın çocuklar üzerinde çok fazla faydası var. Bir kere bu yazın türü çocukların hayal dünyalarını önemli şekilde zenginleştiriyor. Çocuk okunan bir masalı sanki yaşyormuşcasına bir hisse kapılıyor ve kendisini bir an o masal karakterleri arasında bir yerde buluyor.

Funda Arar'dan çarpıcı açıklamada: Adamlığın başka tarifi var! Funda Arar'dan çarpıcı açıklamada: Adamlığın başka tarifi var! Haberi Görüntüle

KELİME HAZİNESİNİ ZENGİNLEŞTİRİR

Çocukların dil gelişimine de katkıda bulunan masallar, sosyal becerileri de geliştiriyor. Masallar sayesinde kelime haznesini geliştiren çocuk, küçük yaştan itibaren okuma alışkanlığı da kazanmış oluyor. 

Tarkan Trendyol reklamı nerede, hangi ilde çekildi? Suluca-Kürkçüler-Yürekli-Dağcı nerede? Tarkan Trendyol reklamı nerede, hangi ilde çekildi? Suluca-Kürkçüler-Yürekli-Dağcı nerede? Haberi Görüntüle

HAYVAN VE BİTKİ SEVGİSİ AŞILAR

Masallardaki olağanüstü olaylar, çocukta her şeyin gerçekleşebilme olasılığını güçlendirdiği için başarma azmini de güçlendiriyor. Eğlenceli ve kaliteli vakit geçirmenin yollarından olan masallar sayesinde çocuklar hayvan ve bitkilere de farklı bir gözle bakmaya başlıyor ve küçük yaşta bu gibi canlıların önemini kavrıyor. 

Sözün özü, sevgiyi, saygıyı, güzeli, çirkini, doğruyu ve yanlışı çocuklara masal ve hikaye okuyarak öğretmek mümkün. Masallar bu kadar önemli olmasa Şair Cemal Süreya “Masal dinlememiş çocuklar, büyüyünce kedi resmini bile cetvelle çizer…” cümlesini kurar mıydı? 

Türkiye bu açıklamayla çalkalandı! İbrahim Tatlıses'ten Suphiye Orancı iddialarına şaşırtan açıklama! Türkiye bu açıklamayla çalkalandı! İbrahim Tatlıses'ten Suphiye Orancı iddialarına şaşırtan... Haberi Görüntüle

ÇOCUĞUN YAŞINA UYGUN MASALLAR SEÇİLMELİ

Masal okuma veya anlatma konusunda anne babaların dikkat etmesi gereken nokta, yaşa göre seçimler yapmak. Özellikle okul öncesi dönemlerde okunacak masallar önemle seçilmeli. Çünkü bu dönem, çocukların her şeyi doğrudan kabul ettiği hassas bir süreci kapsıyor. 

Siz de çocuğunuzun kitap okumayı, doğayı ve hayvanları sevmesini, kısacası iyi bir insan olmasını istiyorsanız onlara mutlaka masal okuyun ve okuma alışkanlığı kazandırın...

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading