Yandex Metrica

Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? Kurban nasıl seçilir?

Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? Kurban nasıl seçilir?

Kurban Bayramına sayılı günler kala, kurban pazarlarında hazırlık devam ediyor. Peki kurbanlık seçiminde nelere dikkat edilmeli? Kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri sizin için derledik.

Yaşam

23.04.2024, 10:58

Müslümanlar tarafından Hicri Takvim'e göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan Kurban Bayramı yaklaşıyor. Kurbanlıklar pazardaki yerini alırken, ibadeti yerine getirecek olanlar 'iyi kurbanlık nasıl seçilir' diye araştırıyor.

İşte kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gerekenler...

KURBANLIK 2 YAŞINI DOLDURMALI

Kurbanlık hayvanlarda dikkat edilmesi gerekenleri belirten uzmanlar, hayvanın 2 yaşını doldurması gerektiğini belirtiyor. Hz. Peygamberin sünnetine göre devenin 5, sığır ve mandanın 2, koyun ve keçinin ise 1 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Koyunda 6 ayını tamamlamış ve bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebiliyor.

FİZİKİ ÖZELLİKLERİ

Kurbanlığın fiziki görünüşünde anormallik bulunmaması gerekiyor. Uzmanlar, ağız ve burunlarında salya,akıntı, yara, vücudunda ödem, şişlik ve yara bulunan hayvanların satın alınmaması gerektiğini bildiriyor. Kurbanlık hayvanın her iki gözünün gördüğünden de emin olunması gerektiğinin altı çiziliyor.

Kurbanlığın kesileceği yere kadar kendi ayaklarıyla gidebilecek durumda olması ve ayaklarında herhangi bir hastalık bulunmaması gerekiyor. Ayrıca hayvanın çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış olmaması, kıllarının düzgün ve parlak, fiziksel görünümü canlı olması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Hayvanın 2 yaşında 2 dişi, 3 yaşında 4 dişi, 4 yaşında ise 4-6 dişi oluyor. Dişlerinin tamamı ya da birçoğu dökülmüş olan hayvanlar kurban edilemiyor. Kurbanlık hayvanın boynuzlarının ve kulaklarının yerinde olması, kuyruğunun 3'te 1'inin var olması gerekiyor. Yine memelerinin de sakat olmaması şartlar arasında yer alıyor.

KULAK KÜPESİ

Kurbanlık seçiminde hayvanın kulak küpesi de büyük önem taşıyor. Veteriner ekiplerinin yaptığı denetimden başarıyla geçen kurbanlıklara mavi kupe takılıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading