Yandex Metrica
SON DAKİKA
Koruyucu aile nedir? Herkes koruyucu aile olabilir mi? Başvurular nereden yapılıyor?

Koruyucu aile nedir? Herkes koruyucu aile olabilir mi? Başvurular nereden yapılıyor?

6 Şubat'ta yaşanan 7.7 ve 7.6'lık depremlerin ardından koruyucu aile uygulaması gündeme geldi. Uygulamada amaç, enkaz altından sağ çıkarılan ve ailesi depremde hayatını kaybeden çocukların sıcak bir yuvaya kavuşması. Peki koruyucu aile nasıl olunur? Herkes koruyucu aile olabilir mi? Koruyucu aile olmak için nereye başvurmak gerekiyor? İşte cevaplar...

Yaşam

23.01.2024, 20:26

Uykuda yakaladı, 10'a yakın ili etkiledi. Binlerce insan hayatını kaybetti, şehirler savaş alanına döndü. Yıllardır memleketi dışına çıkmayan çoğu insan hiç bilmediği yerlerde yeni bir hayat kurmak için yollara düştü. 

Türkiye 6 Şubat Pazartesi günü yaşanan 7.7 ve 7.6'lık depremin yasını yaşarken, yaraları sarmaya ve acıları el ele vererek dindirmeye çalışıyor. Özellikle merkez üssü Kahramanmaraş ve Hatay'da hayat durma noktasında geldi. Yardım kuruluşları ve arama kurtarma ekipleri canla başla çalışıyor. 

Sahurda tok tutacak besinler! Sahurda ne yenmeli? Sahurda en pratik... Haberi Görüntüle

KORUYUCU AİLE NEDİR? 

Deprem felaketi konutların yanında aileleri de paramparça etti. Kimi babasını kimi annesini kimi evladını kimi akrabasını kaybetti. En çok iç acıtan ise yetim ve öksüz kalan çocuklardı. Şiddetli sarsıntının sebep olduğu enkazdan çıkarılan annesi ve babası vefat etmiş yüzlerce çocuk var. Onlar önce güvenlik güçlerine sonra ise devlete emanet. Ancak kimsesi kalmayan bu minik yavrulara koruyucu aile olmak mümkün. Peki koruyucu aile olmak nedir? Uygulama, bazı nedenlerden dolayı annesi ve babası ile yaşamayan devlet korumasında yaşamak zorunda kalan 0-18 yaş aralığındaki çocuklara sağlanan aile yanında bakım hizmetleri olarak özetlenebilir. 

Gönüllü olarak gerçekleştirilen bu görev, öz ailesinin yanında bakımları sağlanamayan ya da kimsesi bulunmayan çocukların bakım ve yetiştirme sorumluluğunu devlet denetiminde kısa süreli ya da uzun süreli almak şeklinde olabilir. 

İnci Taneleri başrol oyuncusundan skandal karar! Ünlü oyuncu diziye erkenden... Haberi Görüntüle

HANGİ ŞARTLARI TAŞIMAK GEREKİYOR?

Tabi koruyucu aile olmak için bazı şartları taşımak gerekiyor. T.C. vatandaşı olmak, sürekli Türkiye’de ikamet etmek, 25-65 yaşları arasında olmak, en az ilkokul mezunu olmak, düzenli bir gelire sahip olmak, çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi olmamak. Bu koşulları taşıyan evli ya da bekar herkes koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne kavuşabiliyor. 

Başvuru yapan kişilerden bazı belgeler de isteniyor. Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği, iş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği, adli sicil belgesi, koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren sağlık kurulu raporu gibi...

Arzu Sabancı tarafından istenmeyen gelin olmuştu! Hande Erçel'den 'istenmeyen gelin'... Haberi Görüntüle

VELAYET KİMDE OLUYOR? 

Böyle bir başvuruyu yapanların aklına takılan bazı sorular da var. Mesela velayet konusu. Koruyucu ailelikte velayet, çocuğun biyolojik ailesinde oluyor. Koruyucu aile modelinde velayet hakkı alınmadığı için çocuğun adı ve soy adı değiştirilemiyor. 

Çocuğun koruyucu aile yanında kalma süresi de korunma altına alınma nedenine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Çocuk uzun yıllar koruyucu ailesinin yanında kalabileceği gibi belirli bir süreden sonra biyolojik ailesine döndürülme ihtimali de bulunuyor. Biyolojik ailesine döndürülme ihtimali çocuğun yüksek çıkarı göz önünde bulundurularak kurum tarafından komisyon ile karara bağlanıyor. 

Bahar Öztan'ın ölümü sonrası sanat camiası yasta! Yeşilçam'ın Gamzeli Güzeli'ne... Haberi Görüntüle

BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLİR

Koruyucu aile olmak isteyenler e-devlet üzerinden veya ikamet ettikleri ilin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine şahsen başvuru yapabilir. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading