Yandex Metrica

"Kızgınken gözüm bir şey görmez" diyenler! Öfke kontrol edilmezse, sosyal ilişkileri zedeleyebiliyor

"Kızgınken gözüm bir şey görmez" diyenler! Öfke kontrol edilmezse, sosyal ilişkileri zedeleyebiliyor

Öfke, herkesin yaşadığı doğal bir duygudur, ancak bazı insanlar için öfke kontrolden çıkarak ilişkilerde, işte ve hatta yasalarla ilgili sorunlara neden olabilir. Kişinin kendisine ve çevresine zarar vermemesi için öfkesiyle başa çıkması gerekiyor. Peki bunun yolları ne?

Yaşam

23.01.2024, 20:08

Öfke insana bahşedilmiş önemli bir duygu. Doğru yönetildiğinde problem çözmeye bile yardım edebilen öfke, kişiye enerji ve harekete geçme motivasyonu verir. 

Kişinin kendisine veya çevresindekilere yönelik bir tehdit sezmesi, benlik saygısına veya sosyal statüye darbe vurulması, bir hedefe ulaşma çabasında bir kesinti, haksız muamele görmek ve bunu değiştiremeyecekmişsiniz gibi hissetmek, sözlü veya fiziksel saldırı gibi durumlarda öfke duygusu ortaya çıkar. 

'Geçcek' adlı şarkısıyla tepki çekmişti! Şarkıcı Tarkan yeni albüm hazırlığında! İşte o fotoğraflar 'Geçcek' adlı şarkısıyla tepki çekmişti! Şarkıcı Tarkan yeni albüm hazırlığında!... Haberi Görüntüle

ÖFKE ANINDA VÜCUTTA NELER OLUYOR?

Herkesin öfkeye karşı doğal bir tepkisi var. Böyle bir anda vücudumuz adrenalin salgılayarak kalbimizin daha hızlı atmasına, daha hızlı nefes almamıza ve daha fazla terlememize neden olur. Bu, tehdide odaklanmamızı ve hızlı tepki vermemizi sağlar.

Peki insanlar sinirlendiklerinde nasıl tepki verir? Bu durum, aile geçmişi, kültürel geçmiş, cinsiyet ve genel stres düzeyleri gibi pek çok şeye bağlı.

İnsanlar öfkelerini sözlü olarak, bağırarak ifade edebilir. Bazen bu, hakaret, tehdit ve hatta alay içeren saldırgan davranışlar olabilir. Bazı insanlar şiddetle tepki verir ve fiziksel olarak saldırır, diğer insanlara vurur, onları iter veya bir şeyleri kırar. Diğer insanlar öfkelerini kendi içlerinde saklayarak ya da "içe" çevirerek tepki verebilirler, içten içe çok öfkeli olabilirler ama dışa vuramazlar.

Esra Ezmeci 'Hesap ödetmeyen kadın aldatılmaya makmümdur'dedi! Sosyal medyada kıyamet koptu! Gelen yorumlar ağızları açık bıraktı! Esra Ezmeci 'Hesap ödetmeyen kadın aldatılmaya makmümdur'dedi! Sosyal medyada kıyamet... Haberi Görüntüle

ÖFKE İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?

Öfkeyle, size veya başkasına zarar vermeyecek sağlıklı bir şekilde başa çıkmak önemlidir. Bunun için

  • Öfkenizi fark ederek, ne zaman ve neden sinirlendiğinizi öğrenin!
  • Kendinize zaman tanıyın ve sakin olun.
  • Genel olarak hayatınızdaki stres düzeylerini azaltın.

Kontrolsüz öfke aile içi şiddete yol açıyorsa, yardım ve destek sunan yerler var. Bunlar öfke yönetimi kursları, grup tartışmaları ve psikologlar tarafından verilen danışmanlığı içeriyor.

Öte yandan yoğun öfke, yüksek tansiyon, depresyon, kaygı ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarıyla yakından bağlantılı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading