Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kefaret orucu nedir? Kefaret orucu kaç gün? Kefaret orucu nasıl tutulur?

Kefaret orucu nedir? Kefaret orucu kaç gün? Kefaret orucu nasıl tutulur?

Kefaret orucu, Ramazan ayında araştırılanlar arasına girdi. Müslümanlar on bir ayın sultanı olan Ramazan'da oruç ibadetini yerine getiriyor. Kefaret orucunun nasıl tutulduğunu ve kefaret orucun ne olduğunu merak edenler internette araştırma yapıyor. Peki kefaret orucu nedir? Kefaret orucu kaç gün? Kefaret orucu nasıl tutulur?

Yaşam

29.03.2024, 02:56

Kefaret orucu nedir sorusu Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Kefaret orucu Kur'an-ı Kerim'de yer almasa da Hz. Muhammed (s.a.v) hadis ve sünnetlerinde emrediliyor. Ramazan ayı aynı zamanda oruç ayı olarak sayılırken kefaret orucunun ne zaman tutulması gerektiği merak ediliyor. Peki kefaret orucu nedir? Kefaret orucu kaç gün? Kefaret orucu nasıl tutulur?

Selen Görgüzel güzelleşmek için servet harcadı! Estetik operasyonun maliyeti dudak... Haberi Görüntüle

KEFARET ORUCU NEDİR?

Kefaret, küfr kökünden türemiştir. Küfr kişinin verdiği sözü tutmaması, yemini bozması gibi anlamları içerir. Kefaret kelimesi ise küfrün üstünü örtmek için ödenen bir bedel gibidir. Oruçta kefaret, hadis ve sünnetlerle belli kurallara dayandırılmıştır. Bu kaideler Diyanet tarafından da açıklanmıştır.

Kefaret orucu, Müslümanların Ramazan ayında tutmaları farz olan orucu niyet ettikleri halde bozmaları durumunda tutmaları gereken oruca denir. Oruç bozan kişi Allah'a borçlanmaktadır. Bu sebeple kefaret orucu tutmalıdır. Diyanet açıklamasına göre mazereti bulunmaksızın farz olan orucun bozulması halinde kefaret orucu tutulmak zorundadır. Allah katında oruç ibadetinin yapılmasında kolaylıklar verilmiştir. Belli sebepleri olduğu için oruç tutamayan kişiler belli şartlar dahilinde affedilmektedir. Fakat bu mazeretlerin dışında kalan Müslümanlar kefaret orucu tutmak zorundadır.

Banu Parlak'ın güzellik merkezini kurşunlatmışlardı! Dilan ve Engin Polat hakkında... Haberi Görüntüle

KEFARET ORUCU KAÇ GÜN?

Diyanet resmi internet sayfasında kefaret orucu kaç gün ile ilgili şu açıklama yapılmıştır:

Farklı Ramazan aylarında da olsa bir kimsenin meşru mazereti olmaksızın kasten bozduğu bütün oruçlar için bir keffâret ödemesi (peş peşe iki kameri ay veya altmış gün oruç tutması) yeterlidir. Ayrıca bozduğu her orucu kaza etmesi gerekir. Ancak keffâretin ödenmesinden sonra başlanıp kasten bozulan Ramazan orucu için yeni bir keffâret gerekir (İbnü’l- Hümâm, Feth, II, 261).

Survivor Yunus Emre ve Aleyna arasındaki samimiyet ortalığı karıştırdı! Yarışmacıların... Haberi Görüntüle

KEFARET ORUCU NASIL TUTULUR?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hadis ve sünnet örnekleriyle kefaret orucunun nasıl tutulacağı detaylarıyla açıklanmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı şu ifadeleri kullanmıştır:

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).

Oruç kefareti yapmak isteyen Müslümanlar iki ay orucu peş peşe tutabilecek güçte ve sağlıklı olmaları gerekir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading