banner2

Kedi sahipleri dikkat: Bu belirtiler varsa uyuz riskiyle karşı karşıyasınız

Evcil hayvanlarda aşıların aksatılması ve temizlik konusuna dikkat edilmemesiyle birlikte uyuz hastalığı görülebiliyor. Veteriner Hekim Muhammed Ahmet Gülden, evcil hayvanlardan insanlara nadir de olsa uyuz hastalığının geçebildiğini belirtti.

Hayat 16.11.2023, 15:08 16.11.2023, 18:12
Abone ol
Kedi sahipleri dikkat: Bu belirtiler varsa uyuz riskiyle karşı karşıyasınız

Evcil hayvanların aşılarının yapılmaması ve hijyene dikkat edilmemesi durumunda uyuz rahatsızlığı görülebiliyor. Evcil hayvanlarda görülen tüy dökme, deride kalınlaşma, tüy yapısında matlaşma ve tüyde yapı bozukluğu uyuzun belirtisi olabiliyor. Nadiren de olsa evcil hayvanlardan insanlara geçen uyuz türleri var.  

Veteriner Hekim Muhammed Ahmet Gülden, hayvanlardan insana geçen ve geçmeyen türlerinin bulunduğunu söyledi. Hayvandan insana geçen uyuzun kısa sürede tedavi edilebildiğini belirten Gülden, "Hayvanlarda bulunan uyuzun insana geçen türleri ve geçmeyen türleri bulunuyor. İnsan ve hayvanlarda birçok tedavi yöntemi bulunuyor. Hayvanlarda tedavi yönetimi uyuz hastalığının durumuna ve yoğunluğuna göre değişiyor" dedi. 

KEDİNİZ TÜY DÖKÜYORSA UYUZ OLABİLİR

Gülden, evcil hayvanlardan insanlara uyuz bulaşma durumunun olabileceğini ifade ederek, "Uyuzlar Akardır, genel olarak 0,5 milimetre veya 1 milimetre arasında olan canlılardır. Bunları gözlerimizle göremeyiz. Bunları ancak mikroskop üzerinde görebiliriz. Uyuz böceği deride yaşarlar, genellikle kedi, köpek ve insanda yaşarlar. Bu akarların bazıları hayvandan insana bulaşabiliyor. Deri içerisinde yaşarlar, tünel kazarak yaşamlarını devam ettirirler." açıklamasında bulundu.

Veteriner hekim, uyuz belirtisinin kedilerde genellikle tüy dökme, deride kalınlaşma, tüy yapısında matlaşma şeklinde görülebildiğini ifade ederek, "Genellikle hayvanlar kaşıdığı noktayı kanatır hale gelir, bununla beraber kötü bir koku da olur. Hayvanlarda bulunan uyuzun insana geçen türleri ve geçmeyen türleri bulunuyor. İnsan ve hayvanlarda birçok tedavi yöntemi bulunuyor. Hayvanlarda tedavi yöntemi uyuz hastalığının durumuna ve yoğunluğuna göre değişiyor. Damla, hap şeklinde tedavi yöntemleri bulunuyor. Hayvanla temas sonucu insana uyuz geçen iki kişi gördüm. Bu son 5 yıl içerisinde benim gördüğüm vakalardı. İnsanlar da deride kaşıntı, deride yapı bozukluğu gibi belirtiler olabiliyor" dedi. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!