Yandex Metrica

Kaza namazı nasıl kılınır? Kaza namazı kaç rekattır, nasıl niyet edilir?

Kaza namazı nasıl kılınır? Kaza namazı kaç rekattır, nasıl niyet edilir?

Namaz İslam'ın şartlarından bir tanesidir. Farz ibadetlerden bir tanesi olan namaz kılınmadığında namazı geçmiş olur ve kaza yapması gerekir. Vaktinde kılınmayan ve sonradan eda edilen namaza da kaza namazı denir. Peki kaza namazı nasıl kılınır? Kaza namazı kaç rekattır?

Yaşam

08.03.2024, 13:06

Dinimizde namazını vaktinde kılamamış olan kişiler, o kılınmayan namazın kazasını yapması gerekir. Vaktinde kılınmayan ama sonrasında eda edilen namaza kaza namazı denir.  Peki kaza namazı nasıl kılınır? Kaza namazı kaç rekattır?

Hadise bir kez daha sosyal medyanın diline düştü! Hayranlarından o pozlara akıl almaz yorumlar yağdı! Hadise bir kez daha sosyal medyanın diline düştü! Hayranlarından o... Haberi Görüntüle

KAZA NAMAZI NASIL KILINIR?

Dinimizde kazaya kalmakta olan namazlar genel olarak o namazın farz olan rekatlarının kılınmasıyla gerçekleştirilir. Kaza namazında kılınacak farzların eda edilişi vakit namazları farzlarının kılınışı ile aynıdır. Kazaya kalan namazların kılınması, kaza edilecek olan vakit namazının kılınma şekli ile aynıdır.

Ünlü fenomen Amerika'da ölü bulundu! Sosyal medyada hesabındaki korkunç detay ise tüyler ürpertti! Ünlü fenomen Amerika'da ölü bulundu! Sosyal medyada hesabındaki korkunç detay... Haberi Görüntüle

 KAZA NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Sabah namazı kazasında 2 rekât farzı kılınır,
Öğle namazı kazasında 4 rekât farzı kılınır,
İkindi namazı kazasında 4 rekât farzı kılınır,
Akşam namazı kazasında 3 rekât farzı kılınır,
Yatsı namazı kazasında 4 rekât farzı kılınır,
Vitir namazı kazasında 3 rekât aynen kılınır.

Magazin dünyası bunu konuşuyor! Uğur Dündar'a babalık davası açan o isim ortaya çıktı: Dündar'ın kopyası! Magazin dünyası bunu konuşuyor! Uğur Dündar'a babalık davası açan o... Haberi Görüntüle

KAZA NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

İslamiyet'e göre her ne kadar kaza namazında, vakit namazının da farzı benzer şekilde kılınıyor olsa dahi niyet şekli vakit namazından farklıdır.

Örnek verecek olursak;
Sabah namazının kazası adına niyet edilme şekli; “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de kılamadığım bu sabah namazının kazasını kılmaya” ya da “Niyet ettim Allah rızası için, üstümdeki bu sabah namazını kaza etmeye” diye niyet edilerek toplam 2 rekat farz kılınmaktadır.

Öğle namazı kazası adına; “Niyet ettim Allah rızası için, tam vaktine yetişip de kılamamış olduğum öğle namazını kılmaya” ya da “Niyet ettim Allah rızası için, üzerimde var olan bir öğle namazını da kaza etmeye.” şeklinde bir niyet edilerek toplam 4 rekat farz kılınmaktadır.

İkindi namazı kazası adına; “Niyet ettim Allah rızası için, tam vaktine yetişip de kılamamış olduğum ikindi namazını kılmaya” ya da “Niyet ettim Allah rızası için, üzerimdeki bir ikindi namazını da kaza etmeye.” şeklinde bir niyet edilerek toplamda 4 rekat farz kılınmaktadır.

Akşam namazı kazası adına; “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine tam yetişip de kılamadığım bu akşam namazını kılmaya” ya da diğer bir deyiş ile“Niyet ettim Allah rızası için, tam üzerimde olan akşam namazını da kaza etmeye.” şeklinde bir niyet edilerek toplamda 3 rekat farz kılınmaktadır.

Yatsı namazı kazası adına; “Niyet ettim Allah rızası için, tam vaktine yetişip de kılamamış olduğum yatsı namazını kılmaya” ya da “Niyet ettim Allah rızası için, üzerimde var olan yatsı namazını da kaza etmeye.” şeklinde bir niyet edilerek toplam 4 rekat farz kılınmaktadır. Ama yatsı namazının kazası yapılıyorken 3 rekatlık vitr vacip namazının kazası da yapılmalıdır. Vacip ibadetler de yapılmadığında bireyin üstüne borç olarak kalır. Vitr vacip namazı 3 rekat olarak kılınır ve yukarıdaki gibi niyet ederken bir tek kılınacak namaza vitr vacip diye etmek gerekir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading