Yandex Metrica

İnternet erişimi olmasa nefes alamayacaklar! Sosyal medya asosyal bir nesil yarattı

İnternet erişimi olmasa nefes alamayacaklar! Sosyal medya asosyal bir nesil yarattı

Telefonu olmayan genç artık neredeyse yok. Çoğunun sosyal medya hesabı da var. Hatta bu durum bağımlılık halini almış durumda. Öyle ki bazı gençler sözkonusu mecrayı gerçek hayattan uzaklaşacak kadar yoğun kullanıyor. Peki çocuğunuzun sosyal medya bağımlısı olduğunu nasıl anlayacaksınız?

Yaşam

23.01.2024, 20:22

"Bizim zamanımızda" sokakta saatlerce oynamak ve yüzyüze kurulan sımsıcak arkadaşlık ilişkileri vardı. Şimdiki gençler için ise sosyal medya iletişim kurma, eğlenme ve sosyalleşme şekli halini almış durumda. 

Hatta sosyal medya ile uğraşmak, hepsinin günlük yaşamlarının çok uzun bir bölümünü, gerçek hayattaki iletişimden çok daha fazlasını kaplıyor. Birkaç olumlu yanı olsa da, bu hassas yaş aşamasında sosyal medyayla aşırı meşgul olmanın olumsuzlukları göz ardı edilmemeli. 

Sosyal medyayı aşırı kullanan genç, dijital dünyada var olmaya büyük bir ihtiyaç ve istek duyar. Gerçek dünyada ihtiyaç duyulan iletişim becerilerini, sosyal becerileri uygulamak zorunda olmadığı için bu dünya genç için daha kolaydır. Kaygısı azalır ve bu şekilde iletişim kurarken kendini daha güvende hisseder.

Bir gencin sosyal medya bağımlısı olduğunu bazı davranışlarından anlayabilmek mümkün. 

Survivor All Star'da yarışmacılar birbirine girdi! Yunus Emre ve Ogeday arasında yumruklar havada uçuştu! Survivor All Star'da yarışmacılar birbirine girdi! Yunus Emre ve Ogeday... Haberi Görüntüle

SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI ANLAŞILIR? 

  • Sevdiği uygulamaya bağlanabilmesi için sürekli internet erişimi ister. 
  • Sürekli olarak profilini kontrol etmesi, çevrimiçi arkadaşlarıyla iletişim kurması ve yeni gönderileri görmesi gerekir.
  • Sosyal medyaya gerçek dünyadan ve akranlarla iletişimden daha fazla saat bağlıdır.
  • Yeni bildirimler için cep telefonunu kontrol etmek amacıyla gecenin bir yarısı uyanır.
  • Mecra dışındaki insanlarla iletişim kurmayı zor veya rahatsız bulur.
  • Geçmişte sahip olduğu etkinliklere veya sosyal bağlantılara katılmak istemez.
Paris Hilton ikinci bebeğini kucağına aldı! Taşıyıcı anne yöntemiyle anne olan ünlü şovmen neden doğum yapamıyor? Paris Hilton ikinci bebeğini kucağına aldı! Taşıyıcı anne yöntemiyle anne... Haberi Görüntüle

ÖZGÜVEN PROBLEMLERİNE YOL AÇIYOR

Sosyal medya aslında gençlerin özgüven problemi duymasının da sebeplerinden. Burada sahip olduğu imaj hakkında çok endişelenen kişi, sürekli başkalarından kabul görmek ister. Kendisinin mükemmel tarafını sunma ihtiyacına odaklandığında, özgüveni kaçınılmaz olarak azalır. Sonuç olarak, düşük benlik saygısı ve narsisizm belirtileri ortaya çıkmaya başlar.

Sanal benlik ile gerçek benlik arasındaki uçurum fazla olunca ergen hayal kırıklığına uğrar. Benlik imajı yok edilir ve anksiyeteye, depresyona, yeme bozukluklarına, kendine zarar verici davranışlara ve hatta madde kullanımına yol açabilir.

Yoğun bakıma kaldırılan Nuri Alço'dan haber geldi! Ünlü oyuncu sevenlerine bu sözlerle seslendi! Yoğun bakıma kaldırılan Nuri Alço'dan haber geldi! Ünlü oyuncu sevenlerine... Haberi Görüntüle

ANNE BABALAR NE YAPMALI? 

Çoğu zaman ebeveynler çocukların bu durumuyla baş etmekte zorlanır ve aşırı katılığın ergenlerin tepkisine yol açacağından korkarlar. Ancak, sosyal medya kullanımının doğasında var olan riskler çok olduğundan, ebeveynlerin kontrolü elden bırakmaması gerekiyor. 

Çocuğunuzla iletişim için zaman ayırdığınızdan emin olun. Onunla açıkça konuşmak önemli. Platformları kullanmanın içerdiği riskler hakkında konuşun. Günlük yaşamlarında uymaları gereken sınırlar ve kurallar belirleyin. Dengeli bir günlük yaşama sahip olmaları için sosyal medyanın ötesinde bir sosyal yaşamları olduğunu hatırlatın. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading