banner2

Her şeyi parçala, zengin ol: Bu sektörde maaşlar en az 1500 dolar ve diplomaya ihtiyaç yok

Türkiye, dünyanın sayılı gemi söküm merkezlerinden biri ve bu tehlikeli sektörde çalışanlar diğer meslek mensuplarına nazaran çok iyi para kazanıyor.

Hayat 02.08.2022, 19:23
Abone ol
Her şeyi parçala, zengin ol: Bu sektörde maaşlar en az 1500 dolar ve diplomaya ihtiyaç yok

Türkiye gemi yapımında olduğu kadar gemi sökümünde de altın çağını yaşıyor. Salgın hastalıklar nedeniyle erken emekli edilen dev seyir (cruise) gemileri, İzmir-Aliağa başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli tersanelerine getirilerek parçalara ayrılıyor. 

Büyük dikkat gerektiren gemi söküm işi, çalışanlarına Türkiye şartlarında çok iyi paralar kazandırıyor. Aliağa'daki gemi söküm tesislerinde görev yapan işçiler, burada çalışan teknik personelin ortalama 1500 ABD Doları (27 bin lira) maaş aldığını söylüyor. 

Herhangi bir diploma gerektirmeyen ancak dikkatli olunmaması halinde büyük tehlikeler barındıran bu 'dünyanın en tehlikeli işi' bu sektörde çalışmayı göze alanlara tatmin edici bir kazanç vaat ediyor. 

30 bin tonluk kruz gemisi tersaneye çekildiğinde öncelikle küçük malzemeler gemiden çıkarılıyor. Navigasyon, iletişim ve seyir cihazları, televizyon, koltuklar, masaj aletleri, beyaz eşyalar, cam-pencere ve dekoratif ürünler gibi yüzlerce çeşit kullanılmış eşya, yeni sahiplerini bulmak üzere sergileniyor. 

Ardından daha ağır teknik cihazların sökümüne geçiliyor. Bu aletlerin çıkarılmasının ardından geminin demir ve çelikten müteşekkil ana omurgası kesici aletlerle parçalanmaya başlanıyor. Önce büyük parçalar kesilip halatla çekilerek denize dökülen parçalar, ardından kıyıya nakledilip daha küçük dilimlere ayrılıyor.

Buradan elde edilen binlerce ton hurda demir, geri dönüşüm için demir-çelik fabrikalarının yolunu tutuyor. Binlerce derece sıcaklıkta eritilip lav haline getirilen demirler sonrasında kalıba dökülerek genellikle inşaat demiri olarak kullanılıyor. 

Gemilerin sökülerek demirin geri dönüştürülmesi sayesinde dağlarda dev madenler açılıp binlerce kişinin cevher elde etmek için çalışmasına ve doğayı tahrip etmesine gerek kalmıyor. Gemi söküm işi iyi kâr bırakmasının yanında oldukça tehlikeli olduğundan dünyada bu sektörün geliştiği çok fazla ülke bulunmuyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!