Harçlık özgüveni artırıyor! Çocuklara para yönetimini öğretmenin yolu harçlık vermekten geçiyor!
Para, hayatı idame ettirebilmek için mutlaka herkeste var olması gereken bir araç. Peki maddi konular, para harcama veya parayı yönetme konusu çocuklara ne zaman anlatılmalı? Harçlık verme çocuğun gelişimini nasıl etkiler? İşte cevaplar...

Para çocuklara ne zaman anlatılmalı? Harçlık vermek çocukların gelişimi için ne anlam ifade eder? Çocuğa "sürekli param yok" demek neye yol açar?
Günümüz şartlarında ihtiyaçlara sahip olmanın ilk şartı para. Bu önemli madenin varlığı ile ilgili çocuklara da gerekli olan bilgiler verilmeli. Çünkü paranın ve para yönetiminin önemi çocuk gelişimi için büyük önem taşıyor.
3-4 YAŞINDAN İTİBAREN PARA KAVRAMI ANLATILMALI
Para dendiğinde bayram harçlıkları ve kumbara gibi kavramları hatırlayan çocuklara özellikle üç-dört yaşından itibaren paranın ne olduğu, ne işe yaradığı anlatılmalı ve sonraki yaşlarda da paranın miktarı yavaş yavaş öğretilmeli.
BİRİNCİ SINIFTA AZ DA OLSA HARÇLIK VERMEYE BAŞLAYIN
İlkokul birinci sınıftan itibaren ise harçlıklar vererek elindeki parayı zamana yaymayı öğretmek gerekir. Harçlık miktarı ise ne çok fazla ne de çok az olmalı. Çocuğa ihtiyacından az harçlık vermek bazı davranış sorunlarına yol açabileceği gibi fazla harçlık da dürtülerini bekletmeyi ve ertelemeyi öğrenememesine neden olur.
HARÇLIK VERMEK ÖZGÜVENİ ARTIRIR
Harçlık vermek basit gibi görünse de çocuğun kendine olan güvenini artırır, sorumluluk almayı öğrenmesine yardımcı olur, hesap yapma becerisine katkıda bulunup elindeki parayı idare etme yeteneğini geliştirir.
SÜREKLİ "PARAM YOK" DEMEK DOĞRU DEĞİL
Öte yandan çocuğun bir şey istemesi durumunda sürekli "Param yok" demek, çocukların hem parayı doğru kullanamamasına yol açar hem de maddi durumlarla ilgili endişe yaşamalarına sebep olur. Bu söylemler yerine "Şu an uygun değil. Paramızı diğer ihtiyaçlarımız için kullanacağız" gibi cevaplar vermek daha doğru olacaktır.