Yandex Metrica
SON DAKİKA
Gök Tanrı inancı ne anlama geliyor? Tengri bir din mi? Tengricilik anlamı ne?

Gök Tanrı inancı ne anlama geliyor? Tengri bir din mi? Tengricilik anlamı ne?

Burhanettin Mumcuoğlu isimli bir avukat, kimlikteki din bilgisini ‘Tengri’ olarak değiştirdi. Diyanet konuya el attı. Peki, Gök Tanrı inancı ne anlama geliyor? Tengri bir din mi? Tengricilik anlamı ne? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Yaşam

04.02.2024, 12:51

Twitter'da 'Burhi' takma adıyla bilinen Burhanettin Mumcuoğlu, din bilgisini 'Tengri' olarak değiştirdi.İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığına 'Tengri’nin din olup olmadığını sordu. Diyanet İşleri Başkanlığından Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı ise Tengri’nin belli bir dini ifade etmediğini söyledi.

Mumcuoğlu, karara itiraz için dava açtı. Mahkeme kararı olumlu sonuçlandı. Böylece Türkiye’de ilk kez biri din bilgisini ‘Tengri’ olarak tescillendirmiş oldu. Peki, Gök Tanrı inancı ne anlama geliyor? Tengri bir din mi? Tengricilik anlamı ne? İşte detaylar...

Rüyada musluk görmek ne demek? Rüyada musluktan su içmek neye... Haberi Görüntüle

GÖK TANRI İNANCI NEDİR?

Gök tanrı inancında yaratıcının tek bir tane olduğuna inanılmaktadır. Gök tanrı inancı Türkler tarafından benimsenmiş bir inan biçimidir. 

Bu ülkelere giremiyorlar! Bazı ülkelere girişi yasaklanmış olan ünlüler Beyonce,... Haberi Görüntüle

TENGRİCİLİK ANLAMI NE?

Tengricilik, Gök Tanrı inancı olarak da ifade edilebilmektedir. Eski Türkler ve Moğollar tarafından yaygın olarak inanılmakta olan inanç olarak bilinmektedir. Tengri kelimesi eski Türkçe kaynaklara göre Tanrı anlamına gelmektedir. Tengricilik, Orta Asya'da yaygın olarak inanılmakta olan dini bir inanç olarak ifade edilebilir. 

15 Mart 2024 burç yorumları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan,... Haberi Görüntüle

TENGRİ NE DEMEK?

Eski Türkçe'de "Gök Tanrı" anlamına gelen tengri, Türklerin islamiyeti kabulünden önceki dönemlere ait inanıştan kalmadır. Bu inanca göre Gök'ün yüce ruhu Tengri'ydi.

Ünlü Arap gezgin İbn Fadlan’ın naklettiğine göre o sıralarda İslâm’a henüz girmiş olan Oğuz Türkleri herhangi bir zorluk ile karşılaştıklarında bakışlarını gökyüzüne yöneltip “Bir Tengri.” derlermiş.

Kâşgarlı Mahmud'un ünlü eseri Divân-ı Lügati't-Türk'te Tenğri üç anlamlıdır, bunlar:

  • Tanrı
  • Gök, sema (müslüman olmayanlarca)
  • büyük bir dağ, büyük bir ağaç gibi göze ulugörünen her şey (müslüman olmayanlarca).

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading