banner2

Geçmişi unut, anı yaşa! Geçmişte yaşama hastalığı, hem psikolojiyi hem vücudu olumsuz etkiliyor!

Her insan geçmişte bazı sorunlar yaşar. Bazen bu yaşananlar, kişinin bugününü bile etkiler. Kişi geleceğe odaklanamaz, sürekli eskileri düşünüp karamsar ve mutsuz olur. Tıpta “Sürekli geçmişi düşünme hastalığı” olarak adlandırılan bu durum, psikolojik telkinler veya vitamin takviyeleriyle ortadan kaldırılabilir.

Hayat 14.09.2022, 18:05
Abone ol
Geçmişi unut, anı yaşa! Geçmişte yaşama hastalığı, hem psikolojiyi hem vücudu olumsuz etkiliyor!

Geçmişte yaşamayı bırakmak için ne yapmak gerekir? Anı yaşamak mümkün mü? İşte cevaplar...

İnsan hayatı durağan bir çizgide seyretmiyor. Acı-tatlı günlerle dolu ömür aslında sadece içinde bulunulan andan ibaret ancak bunu farketmek yıllar alıyor. 

Yaşanan her şey insan psikolojisinde iyi veya kötü izler bırakabiliyor. Önemli olan iyi anları biriktirmek ancak bu bazı insanlar için oldukça zor. 20 ya da 30 yıl önce yaşadığı olayları bile, yaşadığı ana taşıyan ve geçmişteki olayları kafasında büyütüp kendisini mutsuz eden çok sayıda insan var. 

GEÇMİŞE TAKILAN ALZHEIMER OLUYOR

Tıpta bu kişilerin yaşadığı soruna “sürekli geçmişi düşünme hastalığı” ismi veriliyor. Hastalık kişide depresyon, ileriye dönük yaşayamama, geleceğe odaklanamama, karamsarlık ve mutsuzluğu beraberinde getiriyor. Çok düşünmek, tansiyonun yükselmesinden şeker hastalığına kadar insan vücudunda sayısız etkilere sahip. Sürekli olarak olumsuz düşünmek ayrıca, ileri yaşlarda bilişsel zayıflama ve Alzheimer hastalığına yakalanmakta da risk faktörü.

VİTAMİN EKSİKLİĞİ DEPRESYON SEBEBİ

Böyle bir psikolojik çıkmaza girildiği hissedildiğinde ilk yapılması gereken Dahiliye doktoruna gidip kan testi, D vitamini ve B12 testi yaptırmak. Çünkü kansızlık, b12 vitamini, D vitamini eksikliği gibi sorunlar sinir sistemini olumsuz etkiliyor, takıntı hastalığı, depresyon ve sürekli geçmişe takılma hastalığına yol açıyor. Eksiklik tespit edilip doktor tarafından verilen vitaminler düzenli kullanılırsa kısa sürede sinirler güçleniyor. Kişi bu sayede sürekli geçmişi düşünme hastalığından kısa sürede kurtulabiliyor. 

DİKKATİNİZİ DAĞITACAK BİR UĞRAŞ BULUN

Tabi vitamin eksikliğinin yanı sıra psikolojik telkin veya dikkat dağıtma yöntemi de bu süreci kolay atlatmada bir hayli etkili. Geçmişe takılıp düşüncelere dalmaya başladığını fark eden kişi, dikkatini dağıtacak bir şeyler bulmalı ve zihnindeki geçmişe saplanmaya neden olan döngüyü kırmalı. 

HAYATA OLUMLU BAKAN İNSANLARLA GÖRÜŞÜN

Psikolojiye iyi gelecek bir yakını aramak, ev işleri yapmak, resim yapmak, kitap okumak, yürüyüşe çıkmak dikkati dağıtmada bir hayli etkili olacaktır. Tabi buluşulan kişilerin, birlikte düşüncelere dalacak değil, farklı bir bakış açısı sunabilecek, düşünmeyi önleyen, hayata pozitif bakan bir psikolojide olmasına özen göstermek gerekiyor.

Tüm bunlara rağmen geçmişi düşünme hastalığından kurtulunamıyorsa profesyonel anlamda bir yardım almakta fayda var.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!