Yandex Metrica
SON DAKİKA
Fitre nedir ve ne anlama gelir? Fitre kimlere verilir? Fitre kimlere verilemez?

Fitre nedir ve ne anlama gelir? Fitre kimlere verilir? Fitre kimlere verilemez?

Diyanet İşleri Başkanlığı her Ramazan ayında fitre miktarını açıklıyor. Diyanet 2022 yılı için belirlenen fitre miktarını açıkladı. Bununla beraber Ramazan ayının yaklaşmasıyla internette 'Fitre nedir ve ne anlama gelir? Fitre kimlere verilir?' aramaları yapılmaya başlandı. Peki fitre nedir ve ne anlama gelir? Fitre kimlere verilir? Fitre kimlere verilemez?

Yaşam

08.02.2024, 23:43

Ramazan ayının yaklaşmasıyla Müslümanlar fitre araştırması yapmaya başladı. Diyanet 2022 yılı için belirlenen fitre miktarını açıkladı. İnternette 'Fitre nedir ve ne anlama gelir? Fitre kimlere verilir?' yapılmaya başlandı. Peki, fitre nedir ve ne anlama gelir? Fitre kimlere verilir? Fitre kimlere verilemez?

İSTANBUL ELEKTRİK KESİNTİSİ! BEDAŞ ve AYEDAŞ 26 MART SALI o... Haberi Görüntüle

FİTRE NEDİR VE NE ANLAMA GELİR?

Fıtır sadakası halk arasında "fitre" diye adlandırılıyor. Fitre, insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama erişildiği için şükrü olması amacıyla verilir. Müslümanların belirli kişilere vermesi vacip olan sadakadır. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığında yer alan bilgilere göre kişi, kendisinin ve küçük çocukların fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber; köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslüman'a fitrenin gerektiğini ifade etmiştir.

Fitre 2022 yılı Ramazan başlangıcından 2023 yılının Ramazan ayı başlangıcına kadar verilebilir. Dinen fitre bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standartlarına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanmasıdır. Fıtır sadakası miktarı, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktardaki karşılığıdır. Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Rüyada elektrikçi görmek ne demek? Rüyada eve elektrik ustası geldiğini... Haberi Görüntüle

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması şarttır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri, çocukları, torunları ve onların çocuklarına veremez. Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Bahar dizisindeki doğaçlama sahne viral oldu! ''Ne oldu Cerrahım'' repliği... Haberi Görüntüle

FİTRE KİMLERE VERİLEMEZ?

Hanefi mezhebine göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:

Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
Eşine,
Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa.

Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez. Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading